Temperatursturz, vooral noordkant sneeuw

3

Algemeen:
Een scherp begrensd koufront met markant koudere lucht stroomt vandaag vanuit het noordwesten het Alpengebied binnen, waardoor er talrijke sneeuwbuien tot ontwikkeling zullen gaan komen. Vanwege het stromingspatroon vinden we de meeste zon terug in de zuid Franse en zuidelijke Alpen

De zure appel was warm. Belachelijk warm! De thermometers sloegen voor januari begrippen gisteren letterlijk op hol. Garmisch Partenkirchen (750m) meldde gisteren 18 gr C en in het zuid Zwitserse Tessin maakte Acquarossa het met 20,8 gr C helemaal bont! Onwaarschijnlijk hoge temperaturen voor half januari in de Alpen, waarbij het thermische verval met vandaag extreem is. De thermometers gaan vandaag finaal onderuit en wordt het in vergelijking met gisteren zomaar gemiddeld 10 tot 15 graden kouder!


Zeer fraai irrisaties gisteren in de Alpenregio. Via Twitter Andreas Hostettler

Jos Schmitz maakte deze mooie opname in Stein an der Enns
in het westen van de Oostenrijkse Steiermark

Irrisaties kondigen weersverslechtering aan
De mooie bovenstaande foto’s laten zien dat er gisteren in de hogere delen van de atmosfeer (8 tot 12 km) vrij veel vocht aanwezig was. Het zonlicht werd hier fraai weerkaatst door de aanwezige ijskristallen waardoor je soms van dit soort prachtige plaatjes schieten kan. Tegelijkertijd zegt deze bewolking ook iets over een naderende weersverandering. Deze cirrusstratus bewolking vinden we vaak terug aan de voorzijde van naderende frontensystemen, en duiden meestal op een weersverslechtering. In dit geval betekent “verslechtering” echter een verbetering voor de Alpen, want de koudere lucht met sneeuwbuien wordt natuurlijk door ons met gejuich begroet!


Markant koudere lucht dendert de Alpen binnen! @MetOffice

Het “koude” feest is echter van korte duur. Vanaf maandag weer  zachter
maar wel zonniger onder hogedrukinvloed. @MetOffice

Tijdelijk flink kouder met talrijke sneeuwbuien en veel wind
Operatie afkoeling verloopt voorspoedig. Het aangekondigde koufront ligt op dit moment tegen de noordelijke Alpen aan en sneeuwt het op dit moment vooral in de noordelijke Franse Alpen en gehele Zwitserse noordzijde en deels ook inner Alpine gebieden. De sneeuwvalgrens bevindt zich ongeveer tussen de 1000 en 1400m, maar zinkt in de loop van de ochtend verder naar 400 à 700m. In de oostelijke Alpen zien we actueel vooral sneeuwecho’s in de Oostenrijkse Vorarlberg en westen van Tirol, en deze zullen zich vrij snel verder oostwaarts richting het Salzburgerland gaan verplaatsen. De sneeuwvalgrens ligt hier in de ochtend nog ruim boven de 1200m, maar zal vanuit het westen snel tot ruim onder de 1000m gaan dalen. Aandachtspunt is ook vandaag ook weer de harde tot stormachtige westelijke tot noordwestelijke wind, die vooral op de hoger gelegen pistes flink tekeer kan gaan. Ik ben bang dat hierdoor vandaag liften gesloten blijven of zullen gaan worden, dus let hier goed op als het verbindingsliften betreft. Het is zo lullig als je met bus door het dal terug moet 😉


Warme wind en zon deden de pistes gisteren in Skiwelt Brixen “pijn”.
Ook hier is verse neuschnee meer dan welkom! Via Astrid Gebe


Radarbeeld van 09.00 uur, waarbij de neerslag vanuit het westen op steeds
meer plaatsen overgaat in sneeuw. @WetterOnline

Tijdelijke hogedruk invloed
Morgen kunnen aanvankelijk in het oosten van Oostenrijk nog enkele lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling gaan komen, maar luchtdrukstijgingen vanuit het westelijke Alpengebied zorgen voor steeds meer open en dus ook zonnigere condities. De temperatuur zit tijdelijk weer in de lift, en stijgt met het instromen van zachtere lucht het nulgradenniveau in de westelijke Alpen tot ruim boven de 2000m. De oostelijke Alpen krijgen vooral op dinsdag met de zachtere lucht te maken, maar blijft het onder hogedrukinvloed droog met flinke zonnige perioden. In het westelijke Alpengebied neemt dan in de loop van dinsdagmiddag de bewolking dan weer toe op de nadering van een nieuw en overigens vrij zwak frontensysteem. Op deze storing wordt niet al teveel neerslag berekend, maar gaat deze het weerbeeld op woensdag dan wel weer verder met bewolkte omstandigheden nadelig beïnvloeden.


Het sneeuwt lekker door in Schnepfau in het Bregenzerwald!

Stuben am Arlberg doet ook lekker mee

Net zoals Kristberg, Montafon. Sneeuw!

Winterser op termijn met sneeuwkansen voor zuidelijke Alpen

De vooruitzichten richting volgend weekend zien er aanhoudend vrij gunstig uit. De straalstroom gaat een duidelijk zuidelijkere koers kiezen, waardoor de Alpenlanden wat dieper in de koude polaire lucht komen te liggen. Richting het weekend doemt er een interessante situatie op waarbij zowel ECMWF als GFS met de ontwikkeling van een lagedrukgebied ten zuiden van de Alpen op de proppen komen. Deze berekening kan voor de zuidelijke Alpen sneeuw van betekenis gaan opleveren, maar is het gezien de termijn voor een wat meer gedetailleerde prognose natuurlijk nog wat te vroeg. Het algemene beeld is in ieder geval gunstig en kijken we morgen weer verder hoe de diverse berekeningen verder gaan uitpakken. Een fijne zondag nog!


Stromingspatroon volgend weekend op 500hPa met de Alpen dieper in koudere
polaire luchtmassa’s. Let op het lagedrukgebiedje ten zuiden vd Alpen!

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van der Poel  en  in samenwerking met Sneeuwhoogte.nl

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

 

3 REACTIES

  1. Is er ook info over de windontwikkeling komende dagen? Hier in Ischgl wordt stormachtig voorspeld wat weer een groot deel van het gebied ontoegankelijk zal maken dankzij gesloten liften. Bedankt voor de reactie! Schöne Grüße aus AT!

  2. De krachtige westelijke hoogtestroming houdt aan dus ook de wind blijft de komende dagen zeker nog een thema. Geleidelijk komt tussen de fronten door (tussenhoog) de rust wel weer wat terug in de atmosfeer. Vrijdag overgang naar kouder winterweer met toenemende sneeuwkansen gehele Alpengebied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × drie =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.