Het is alweer bijna zover. Over een week zitten we weer in Noorwegen om een groep van 6 klanten een week lang mee te nemen de natuur in. Dit keer op sneeuwschoenen want aan sneeuw is geen gebrek. Er ligt weer een dik pak op de locatie waar we heen gaan en de condities lijken erg goed te zijn. Ondertussen zorgen we voor een goede voorbereiding, spullen tellen, alles controleren etc. Tevens een goede inventarisatie wie wat heeft en vooral wat iemand niet heeft. We verstrekken een slaapzak, rugzak, thermosfles en branders in bruikleen voor diegene die dat niet hebben. Dit allemaal in samenwerking met Primus, Mountain Hardware, buitensportvoeding.nl en natuurlijk ook Alpenweerman! Alpenweerman begeleid ons wederom op weertechnisch vlak om zo met de groep niet voor verassingen komen te staan. Dat dit kan gebeuren bleek vorige week nog maar eens toen een groep Nederlanders ook werd overvallen door het weer in Noorwegen (zie: Blog van vorige week ). Gelukkig zijn ze ongedeerd gevonden en teruggebracht door de Noorse reddingsdienst.

voorbereidingen

 

In winterse condities is een dergelijke tocht andere koek dan in de herfst. Moeilijker wil ik het niet perse noemen maar het vraagt een iets andere mindset. Het is vaak gewoon koud en watermanagement voert de boventoon. In dergelijke condities verbruik je enorm veel vocht en dat moet allemaal aangevuld worden. Sneeuw smelten dan maar! Als je met 8 klanten en 2 instructeurs op pad bent en per persoon een liter of 3 water nodig hebt per dag moet er 30 liter water gemaakt worden per dag. Hard werken dus! Naast het nodige vocht verbrand je ook de nodige calorieën. Naar schatting verbruik je bij ons op een dagje wel 4000 Kcal. Dit is simpelweg niet aan te eten vanuit een rugzak dus een beetje interen op je eigen reserves hoort erbij.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Sneeuw smelten (foto van vorig jaar)
Sneeuw smelten (foto van vorig jaar)Buiten het feit dat deze condities belemmerend kunnen werken opent het ook nieuwe deuren, De wereld ziet er opeens heel anders uit en je kunt op plekken komen waar je normaal ook niet zomaar komt. Alles is bevroren en bedekt met een dik pak sneeuw, riviertjes, meren en veen zijn opeens begaanbaar en dat is gewoon heel vet! We gaan er weer een mooie week van maken waarin we ons verplaatsen op sneeuwschoenen, buiten slapen en voor 6 dagen leven uit onze rugzak. Tevens proberen we de mensen wat bij te brengen over het ecosysteem (Taiga), flora en fauna, outdoor cooking en survival. Zoals wij zelf altijd omschrijven, het is geen cursus maar wel een enorm leerzame week!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Lake crossing
Lake crossing (foto vorig jaar)

We gaan vanuit het veld updates proberen te sturen die dan op Alpenweerman.nl verschijnen. wordt vervolgd!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK

2 REACTIES

 1. Jeetje wat gaaf zeg!
  Ik ben er echt een te scheitert voor om dit te ondernemen. Maar lijkt me gaaf om te doen. Je moet wel ontzettend kunnen vertrouwen op je materialen plus de begeleiders.
  Hoe weten jullie bijvoorbeeld op welke meren je kunt lopen, welke passen je moet nemen etc.
  Ik neem aan dat je gewoon in Nederland bent en om dat van een verre afstand te bekijken is lastig.

  Of gewoon old fashioned improviseren?

 2. Hoi Renate, Dank voor je reactie! Over meren lopen in het algemeen is natuurlijk niet zonder risico. Ook wij steken niet zomaar elk meertje over. In deze tocht zitten 2 tal meren die dusdanig hoog liggen en een x aantal maanden per jaar permanent in de vorst zitten dat dit zeker kan. Daarnaast is local info van cruciaal belang. Tevens loopt er ook een langlauf trail over die wordt onderhouden door de lokale vereniging.

  Maar als het je gaaf lijkt om te doen zou ik zeker zeggen, ga een keertje mee! Bij ons is het allemaal erg laagdrempelig en mensen zonder ervaring kunnen gewoon mee.

Comments are closed.