Met nog 3 dagen voor de boeg zijn de voorbereidingen voor onze trip in Noorwegen in volle gang. Bij het organiseren van een dergelijke trektocht komt een hoop kijken. Voor de trektocht regelen wij voor de deelnemers een rugzak of slaapzak in bruikleen mochten ze die niet zelf in bezit hebben. Daarnaast voedselpakketten maken voor de deelnemers, uitrusting controleren en de route plannen. Voor dat laatste is de weersverwachting cruciaal. We stemmen de route af op de omstandigheden die verwacht worden. Uiteindelijk gaat veiligheid boven alles. We bivakkeren weliswaar niet in hoog alpien gebied maar het laatste wat je wilt is overvallen worden met de groep door een ‘blizzard’. Gelukkig worden we op weerkundig vlak bijgestaan door alpenweerman.nl om onze groep veilig door het gebied te laten verplaatsen.

Onze startlocatie bevindt zich op 300 meter boven zeeniveau in het dal ten zuiden van het gebied. We zullen al gauw stijgen naar een hoogte van 700-800 meter op de eerste dag. Voornamelijk zullen we ons in deze week verplaatsen op een hoogte van ca. 600-1000 meter. We trekken Noordwaarts richting de Hardangavidda,  het Noorse hoogplateau. De Blefjell is een uitloper van de Hardangavidda en daarbij ook nog 1 van de weinige plekken waar ‘wilde’ rendieren voorkomen. Of we gezien de tijd en afstand de Hardangavidda zelf zullen bereiken is nog maar de vraag, persoonlijk denk ik van niet.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] RouteplanningWe zullen 6 dagen onderweg zijn waarbij we ook verschillende soorten terrein zullen aandoen van uitgestrekte wouden tot kale vlaktes boven de boomgrens die op ca. 800 meter ligt. Slapen doen we buiten, in een tent, onder een tarp of eigengemaakte shelter. Mochten de sneeuwcondities het toelaten gaan we ook quinzhee’s maken. Een Quinzhee is een soort iglo die je maakt van een grote bult sneeuw. Na het ‘zetten’ van de sneeuw hol je deze vervolgens uit om er een shelter van te maken. De temperatuur ligt binnen als je er in gaat liggen, mede door de lichaamswarmte,  ca. tussen de -2 en +2 graden. Dit kan je leven redden als de windchill erg laag is buiten.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Quinzhee uitgraven

Weerprognose
De winter regeert nog in grote delen van Scandinavië en vooral in de centrale en noordelijke delen is het nog flink koud. Hetzelfde beeld zien we in Noorwegen waar de meest koude lucht zich naar het noorden en midden toe bevindt. Ook in de streek rondom de Telemark is het winters, er vallen wat sneeuwbuien en het is sneeuw bedekt (20-80cm) en daaraan verandert de komende dagen niet veel. Sterker nog, koudere vrieslucht vanuit het noorden kan zich vandaag en morgen nog wat verder tot over zuid Noorwegen uitbreiden. Overdag temperaturen tussen -5 en -8 zijn geen uitzondering, vanaf vrijdag draait de hoogtestroming meer naar west en op nadering van een actieve storing met koers noord Denemarken tijdelijk ook naar zuidwest.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] ECMWF voor het weekend (zonaal, maritiem polair)

Dit gaat vooral morgen (donderdag) neerslag opleveren die in de bergen hoofdzakelijk als sneeuw zal vallen, enkel de lagere delen maken ook kans op regen (of zelfs ijzel). De temperaturen gaan wel weer iets omhoog maar het blijft winters. In het weekend en ook begin volgende week zien we een sterk zonaal (westelijk) stromingspatroon waarmee maritiem polaire lucht over (het zuiden) van Noorwegen uitstroomt.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Webcam Fagerfjell (Telemark)

Met de westelijke stroming stuwt deze lucht vooral aan de westkant van de Noorse bergen. Hier wordt veel sneeuw verwacht, de Telemark en met name de gebieden aan de oostelijk kant van de bergen(lijzijde) liggen dan beschut tegen de Atlantische invloeden. Met een beetje geluk blijft het er gewoon droog en klaart het op of is het deels gewoon ook zonnig. De temperatuur ligt dan overdag rond het vriespunt en in de nachten er ruim onder.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Prognose Fagerfjell -Blefjell- Flesberg (Meteo Group)[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK

4 REACTIES

Comments are closed.