Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het nieuwe jaar begint spectaculair vanuit astronomisch oogpunt. Vanavond kan namelijk een supermaan waargenomen worden en in de nacht van 3 januari volgt een meteorenregen. 

In de nacht van 1 op 2 januari is een zogenaamde “supermaan” waar te nemen.

Supermaan op nieuwjaarsavond

Meteen in de eerste nacht van het nieuwe jaar wacht een speciaal natuurspektakel op ons. In de nacht van 1 op 2 januari kunnen we een zogenaamde “supermaan” waarnemen. Dit geldt volle manen die plaatsvinden wanneer de maan het dichtst bij de aarde is. Een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan normaal. Dit verschijnsel doet zich ongeveer elke 14 maanden voor. Het is daarom niet zo bijzonder, maar leuk om naar te kijken is het altijd wel.

Om de supermaan waar te kunnen nemen is afhankelijk hoeveel bewolking er is. Hieronder staan een aantal kaarten met de wolkenbedekking in de Alpen om 18.00 vanavond. Op dit moment heeft het oosten van Zwitserland en het westen van Oostenrijk de beste kans om te supermaan waar te kunnen nemen. Later vannacht neemt de bewolking en neerslag verder toe vanuit het westen.

Wolkenbedekking voor 18:00 vanavond. Vooral in het westen van Oostenrijk en oosten van Zwitserland zijn de meeste opklaringen vanavond met een bedekking van 0% (Kachelmannwetter.de)

Meteorenregen op 3 januari

Op woensdagavond 3 januari 2017 tussen 18:45 en 21:00 zijn veel vallende sterren waar te nemen.

De meteorenzwerm Boötiden of ook wel genoemd als Quadrantiden, een van de actiefste jaarlijks vallende sterren, bereikt zijn hoogtepunt op 3 januari om tussen 18:45 – 21.00 uur. Op dit moment kunnen de meeste vallende sterren worden waargenomen – ervan uitgaande dat het weer mee speelt. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo’n 100 meteoren per uur te verwachten. Deze meteorietenzwerm keer elk jaar omstreeks januari terug.

De weersverwachting voor woensdagnacht is nog onzeker. Vooralsnog lijkt het wisselvallig te worden in de Alpen, maar zijn er ook af en toe droge momenten bij. Houd vooral de website in de gaten voor de laatste weersontwikkelingen deze dag.

(Visited 838 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier