Het nieuwe jaar begint spectaculair vanuit astronomisch oogpunt. Vanavond kan namelijk een supermaan waargenomen worden en in de nacht van 3 januari volgt een meteorenregen. 

In de nacht van 1 op 2 januari is een zogenaamde “supermaan” waar te nemen.

Supermaan op nieuwjaarsavond

Meteen in de eerste nacht van het nieuwe jaar wacht een speciaal natuurspektakel op ons. In de nacht van 1 op 2 januari kunnen we een zogenaamde “supermaan” waarnemen. Dit geldt volle manen die plaatsvinden wanneer de maan het dichtst bij de aarde is. Een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan normaal. Dit verschijnsel doet zich ongeveer elke 14 maanden voor. Het is daarom niet zo bijzonder, maar leuk om naar te kijken is het altijd wel.

Om de supermaan waar te kunnen nemen is afhankelijk hoeveel bewolking er is. Hieronder staan een aantal kaarten met de wolkenbedekking in de Alpen om 18.00 vanavond. Op dit moment heeft het oosten van Zwitserland en het westen van Oostenrijk de beste kans om te supermaan waar te kunnen nemen. Later vannacht neemt de bewolking en neerslag verder toe vanuit het westen.

Wolkenbedekking voor 18:00 vanavond. Vooral in het westen van Oostenrijk en oosten van Zwitserland zijn de meeste opklaringen vanavond met een bedekking van 0% (Kachelmannwetter.de)

Meteorenregen op 3 januari

Op woensdagavond 3 januari 2017 tussen 18:45 en 21:00 zijn veel vallende sterren waar te nemen.

De meteorenzwerm Boötiden of ook wel genoemd als Quadrantiden, een van de actiefste jaarlijks vallende sterren, bereikt zijn hoogtepunt op 3 januari om tussen 18:45 – 21.00 uur. Op dit moment kunnen de meeste vallende sterren worden waargenomen – ervan uitgaande dat het weer mee speelt. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo’n 100 meteoren per uur te verwachten. Deze meteorietenzwerm keer elk jaar omstreeks januari terug.

De weersverwachting voor woensdagnacht is nog onzeker. Vooralsnog lijkt het wisselvallig te worden in de Alpen, maar zijn er ook af en toe droge momenten bij. Houd vooral de website in de gaten voor de laatste weersontwikkelingen deze dag.

(Visited 825 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!