Het nieuwe jaar begint spectaculair vanuit astronomisch oogpunt. Vanavond kan namelijk een supermaan waargenomen worden en in de nacht van 3 januari volgt een meteorenregen. 

In de nacht van 1 op 2 januari is een zogenaamde “supermaan” waar te nemen.

Supermaan op nieuwjaarsavond

Meteen in de eerste nacht van het nieuwe jaar wacht een speciaal natuurspektakel op ons. In de nacht van 1 op 2 januari kunnen we een zogenaamde “supermaan” waarnemen. Dit geldt volle manen die plaatsvinden wanneer de maan het dichtst bij de aarde is. Een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan normaal. Dit verschijnsel doet zich ongeveer elke 14 maanden voor. Het is daarom niet zo bijzonder, maar leuk om naar te kijken is het altijd wel.

Om de supermaan waar te kunnen nemen is afhankelijk hoeveel bewolking er is. Hieronder staan een aantal kaarten met de wolkenbedekking in de Alpen om 18.00 vanavond. Op dit moment heeft het oosten van Zwitserland en het westen van Oostenrijk de beste kans om te supermaan waar te kunnen nemen. Later vannacht neemt de bewolking en neerslag verder toe vanuit het westen.

Wolkenbedekking voor 18:00 vanavond. Vooral in het westen van Oostenrijk en oosten van Zwitserland zijn de meeste opklaringen vanavond met een bedekking van 0% (Kachelmannwetter.de)

Meteorenregen op 3 januari

Op woensdagavond 3 januari 2017 tussen 18:45 en 21:00 zijn veel vallende sterren waar te nemen.

De meteorenzwerm Boötiden of ook wel genoemd als Quadrantiden, een van de actiefste jaarlijks vallende sterren, bereikt zijn hoogtepunt op 3 januari om tussen 18:45 – 21.00 uur. Op dit moment kunnen de meeste vallende sterren worden waargenomen – ervan uitgaande dat het weer mee speelt. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo’n 100 meteoren per uur te verwachten. Deze meteorietenzwerm keer elk jaar omstreeks januari terug.

De weersverwachting voor woensdagnacht is nog onzeker. Vooralsnog lijkt het wisselvallig te worden in de Alpen, maar zijn er ook af en toe droge momenten bij. Houd vooral de website in de gaten voor de laatste weersontwikkelingen deze dag.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Sneeuwrijke start nieuwjaar
Volgend artikelLage Landen – Worden de bakens vanaf Driekoningen verzet?
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.