Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

2018 is nog maar net begonnen of de eerste storm van het jaar staat alweer voor de deur! Deze storm trekt woensdagochtend net ten noorden van Nederland langs, en gaat zorgen voor twee plotselinge en minder plotselinge windpieken…

De eerste storm van 2018 gaat een stevig exemplaar worden. Maar wie op dinsdag naar buiten kijkt, zal daar nog maar weinig van merken! De wind is dan ook nog vrij rustig. Daarnaast ligt de storm zelf ook ook nog ver weg, ten westen van Ierland.

Van een kleine rimpel…

Dinsdagmiddag is de storm nog maar nauwelijks te zien op de weerkaarten. Deze is dan nog niets meer dan een kleine rimpeling. Het lijkt er dan nog niet echt op dat dit een zware storm moet worden.

Op dinsdagmiddag is de storm nog niets meer dan een kleine rimpeling.

…Naar een zware storm!

Maar de situatie verandert dus snel! Op woensdagochtend is de storm uitgegroeid tot een stevig lagedrukgebied met een kern van 968 hPa. Dat is een daling van ongeveer 22 hPa in 21 uur; en dat is behoorlijk explosief.

Wat ook opvalt, is hoe snel de storm beweegt. Binnen 21 uur verplaatst de storm zich van de zee ten westen van Ierland helemaal naar de Noordzee! Dan ligt deze net ten noorden van Nederland.

Woensdagochtend is de storm uitgediept tot een stevig lagedrukgebied net ten noorden van Nederland.

Sneltreinvaart door een rivier op hoogte

De reden waarom de storm zo snel beweegt heeft te maken met de straalstroom. Dat is een ‘rivier’ van snelstromende lucht op 9 km hoogte. De wind kan op deze hoogte snelheden bereiken tot 300 km/uur!

De storm die in de Benelux op woensdag voor zwaar weer zorgt, zit gevangen in het noorden van deze straalstroom. Daarom wordt deze storm zo snel in de richting van Nederland gebracht.

De straalstroom zorgt ervoor dat de storm snel naar de Noordzee wordt gebracht.

Linker voorkant = versterking

Met de straalstroom is ook te verklaren waarom de storm zo veel sterker wordt in zo korte tijd. Een regel binnen de weerkunde is dat als een lagedrukgebied in de linker voorkant van de straalstroom komt, deze snel in kracht wint. En de storm die wij volgen, bevindt zich op het kaartje hierboven ook precies aan de linker voorkant van de kern van de straalstroom ten zuidwesten van Ierland!

Als de storm eenmaal bij Nederland is aangekomen, dan begint de wind flink aan te trekken…

Windfase 1 – zeer zware windstoten in de vroege ochtend

De eerste windfase van de storm bereikt in de late nacht vanuit het westen de Benelux. Daarbij is de gemiddelde windsnelheid niet zo hoog. Het zijn dan vooral de windstoten die zwaar uit kunnen pakken, tot 110 km/uur. Sommige berekeningen zijn zelfs nog iets extremer.

De zware windstoten bewegen mee met een lijn van buien die tegen de ochtend van west naar oost over de Benelux trekt. Deze zwaarste windstoten zijn vooral weggelegd voor het zuiden en midden van Nederland, en België. Opvallend is wel dat deze windstoten zich niet beperken tot de kust, maar ook landinwaarts net zo stevig kunnen zijn!

Aan het eind van woensdagnacht en het begin van woensdagochtend beweegt een lijn met buien en (zeer) zware windstoten over het land.

Windfase 2 – storm rond het middaguur

De tweede windpiek komt rond of iets voor het middaguur. Langs de kust komt dan een tijdje een storm te staan, windkracht 9. Daarbij komen windstoten voor tot 100 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied is ook kans op windkracht 10 (zware storm) met mogelijk windstoten tot 120 km/uur. Landinwaarts is het dan iets rustiger. In de middag neemt de wind wel iets af, maar toch blijft aan zee nog tot het eind van de middag een stormachtige wind staan.

Op woensdag staat tegen de middag een storm langs de kust, met mogelijk ook even een windkracht 10.

Het weerbeeld zelf bestaat uit flinke perioden met regen of buien. Daarbij laat de zon zich ook maar nauwelijks zien. Het wordt dan een graad of 8. Zo begint 2018 dus onstuimig!

Hoogwater

Verder komt het water op verschillende plaatsen in Nederland vrij hoog te staan. Het gaat hierbij om ongeveer 1 meter hoger dan normaal. Dit wordt veroorzaakt door de storm in combinatie met de volle maan/supermaan. Maar omdat de wind tijdens de piek van de storm op de meeste plaatsen uit het westen komt in plaats van uit het noordwesten, heeft het water weinig kans om ver op te stuwen. Daarom komt het waterpeil waarschijnlijk niet extreem hoog te staan.

En daarna?

Na deze storm blijft het tot en met vrijdag wisselvallig. Daarna gaat de temperatuur omlaag, en misschien komt er zelfs even een winterse verrassing! Meer daarover is te lezen in het weerbericht.

(Visited 1.107 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer