Advertentie 

De kerstvakantie staat voor de deur en tot nu toe verloopt december geweldig voor de wintersport. Blijft dat ook tijdens de kerstvakantie?

Het roer is omgegaan

De afgelopen dagen is het prachtig weer geweest in de bergen. Met weinig wind en volop zon waren de omstandigheden goed. Enkel de zachte lucht was een spelbreker voor de sneeuwcondities  voor in de zon gelegen pistes. Vanaf gisteren ging het roer om; er is onstuimig weer op komst.

De eerste verandering zagen we gisteren met het naderen van een koufront vanuit het noordwesten. De temperatuur daalde, maar voor december is ook deze lucht nog wat aan de te zachte kant. Gemiddeld genomen lag de temperatuur gisteren net iets onder het vriespunt op 1500 meter hoogte. Met het front trok ook een neerslagzone over. In de Zwitserse en Franse Alpen viel er sneeuw grofweg vanaf een hoogte tussen 1000 en 1300 meter. In Oostenrijk is het wat kouder, daar lag de sneeuwvalgrens tussen de 800 en 1000 meter.

Storm en veel neerslag

Op donderdag zien we op de weerkaart een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan nabij het noorden van  Spanje en een lagedrukgebied in het zuiden van Scandinavië. Hiertussen ontstaat een stevige noordwestelijke stroming die precies op de Alpen is gericht. De wind gaat flink toenemen en er ontstaat een nordstau. Het gaat stormachtig waaien met windstoten van 75 tot 90 km/h in de bergen. Lokaal op de hogere toppen zijn uitschieters van meer dan 90 km/h mogelijk. Door de noordwestelijke aanvoer stroomt er weer zachtere lucht uit over de Alpen.

De sneeuwvalgrens stijgt in de westelijke Alpen tot naar hoogten tussen de 1300 en 1700 meter. In Oostenrijk blijft het kouder met een sneeuwvalgrens tussen de 1000 en 1400 meter. In de lagere delen gaat helaas flink wat regen vallen, hogerop juist veel sneeuw. Ten zuiden van de hoofdkam blijft het droog en zal de zon zich vaker laten zien. Door de nordstau ontstaat daar föhn.

Vrijdag de slechtste dag

Vrijdag lijkt de slechtste dag van de week te worden met zeer slechte condities. Het hogedrukgebied trekt wat richting Europa en het actieve laag trekt over het zuiden van Zweden naar de Baltische staten. Met een nog smallere doorgang wordt de lucht nog harder richting de Alpen geperst. Er worden windstoten verwacht van 100 tot 130 km/h. Op de toppen mogelijk nog hoger. De kans is groot dat veel skiliften zullen worden gesloten. Het blijft daarbij onophoudelijk regenen en sneeuwen. Totaal met de donderdag meegenomen gaat het tot zaterdag om tientallen millimeters regen en hogerop tientallen centimeters sneeuw. Op veel plaatsen onder de smeeuwvalgrens valt tussen de 40 en 70 mm regen. Lokaal kan dit oplopen tot zelfs 100 mm. Hogerop kunnen we spreken van een heuse sneeuwdump, lokaal tot een meter in Oostenrijk. Wederom blijft het droog aan de zuidkant van de Alpen.

De sneeuwvalgrens is variabel, maar ligt in het westen van de Alpen wel beduidend hoger dan in het oosten van de Alpen. In het westen pendelt deze tussen de 1200 en 1600 meter. In het oosten pendelt de sneeuwvalgrens tussen de 400 en 1100 meter. De verschillen zullen lokaal groot zijn. Ook is er dus grote kans op overlast door de harde wind en vele neerslag.

De windstoten vrijdagochtend in meter per seconde. Bron: IMWeather.com

Droger in het weekend

Op zaterdag gaat het langzaam vanuit het westen droog worden en neemt de wind af. Er zit nog wat onzekerheid in de modellen of het zaterdag ook in Oostenrijk al droog gaat worden of dat dit zondag pas gebeurd. Met een westelijke wind gaat wederom zachtere lucht worden aangevoerd. Op zondag is er kans op nog een paar buien met een sneeuwvalgrens tussen de 1200 en 1500 meter.

De vorstgrens op zaterdag. De sneeuwvalgrens ligt ongeveer 200 meter lager. Bron: GFS

Onzekerheid met de Kerstdagen

Met de Kerstdagen is de verwachting nog onzeker. Het Amerikaanse model komt met meer bewolking en invloed van fronten die voor wat neerslag kunnen zorgen. Het Europese model berekent een hogere luchtdruk en daarmee blijven storingen op opstand. We kunnen dan droog weer verwachten met weinig wind en ook hogere zonkansen. Dat zou met de feestdagen vooral hogerop kunnen zorgen voor fraaie condities. Al blijft het natuurlijk oppassen voor lawine gevaar met de grote hoeveelheden sneeuw, die ook door de temperatuurschommelingen onstabiel van opbouw kunnen zijn. Wat betreft de dalen en lagere skipistes, laten we hopen dat die de regen goed doorstaan en dat het gaat meevallen met de afsmelt.

Bron tekst: Weerplaza. Omslagfoto: Floris Lafeber vanuit Adelboden, Zwitserland.

(Visited 4.005 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier