Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Mijn laatste blog is inmiddels alweer anderhalve maand geleden gepost. In de tussentijd is er veel gebeurd: zo is onder andere het weer na een ‘herfstachtige periode’ weer meer winters geworden, heb ik voor het eerst het noorderlicht gezien, ben ik met een groep studenten naar Barentszburg geweest en heb met huisgenoten overnacht in een cabine. Daarnaast is de hoeveelheid daglicht afgenomen van 10,5 uur zon op 1 oktober tot een paar uurtjes schemering nu: poolnacht!

Booze Cruise

Op 6 oktober stond er een cruise naar Barentszburg gepland. Met zo’n 70 studenten stapten we om 7 uur ’s avonds op de boot en vertrokken we in westelijke richting. Het was een koude nacht, -5°. Bovendien sneeuwde het en stond er op de boot een behoorlijke wind. Op de boot werd echter muziek gedraaid, drank verkocht en warme hotdogs geserveerd. Het was enorm gezellig en er werd genoeg gefeest om het weer warm te krijgen.

Rond 10 uur ’s avonds kwamen we aan in het Russische plaatsje. We hadden hier de tijd om het stadje te verkennen en wat te drinken in de lokale bar, om vervolgens weer terug te varen richting Longyearbyen.

Booze Cruise
Een foto gemaakt tijdens de cruise naar Barentszburg. Het licht in combinatie met de sneeuw en de beweging van de boot was een mooi gezicht.

Een dag later was het tijd voor een volgend hoogtepunt. Voor het eerst heb ik het noorderlicht mogen ervaren. Een aantal weken later, op 20 oktober om precies te zijn, lukte het me voor het eerst om het fenomeen redelijk in beeld te brengen.

Noorderlicht poolnacht
Het noorderlicht op 20 oktober.

Huisuitje

De dag erna was het tijd voor opnieuw een hele vette ervaring. Vanuit Longyearbyen namen we (een aantal huisgenoten en ik) de taxi richting het begin van Todalen. We zijn 10 kilometer Todalen ingewandeld om aan te komen op onze eindbestemming: een kabine ver weg van de bewoonde wereld. We begonnen rond 9:30 met wandelen en we kwamen kort voor 2 uur ’s middags aan. Het was rustig weer met een temperatuur van -6°C.

Omdat er weinig wind stond, was het een erg aangename temperatuur om in te wandelen. Omdat we inmiddels in het laatste decade van oktober zaten, stond de zon erg laag. Bovendien kwam deze pas op om 10:29 en ging al onder om 14:52.

De route van de wandeling. De bordeauxrode lijn is het gedeelte dat we met de taxi gedaan hebben, het groene gedeelte is wat we daadwerkelijk gelopen hebben.

De lage stand van de zon en de besneeuwde bergen leverden meerdere prachtige plaatsjes op, zie de afbeeldingen hieronder en oordeel zelf.

bijna poolnacht
Dit plaatje werd gemaakt op de plek waar we aan onze wandeling begonnen, vlak voor zonsopkomst.
Deze foto werd gemaakt in het begin van Todalen, in de richting van Adventfjorden.
Todalen

De omgeving was soms werkelijk sprookjesachtig. We wandelden tussen rendieren over bevroren rivieren langzaam maar zeker naar een hoogte van 350 meter, waar alles omgeven was door sneeuw. We wisten dat in de kabine een kachel was, maar hout of bomen waren uiteraard niet aanwezig. We hebben dus zelf de dag voor de wandeling hout gesprokkeld en dat hout hebben we mee omhoog moeten dragen.

Na meerdere bochten en enkele tientallen hoogtemeters was dit het uitzicht in de richting van Adventalen.
Spitsbergen rendier Todalen
Todalen poolnacht
Grofweg halverwege Todalen. Hier begon het sneeuwdek ongeveer. Een ingesneden rivier vormde ons pad omhoog, opnieuw een prachtige plek.
En uiteindelijk de kabine waar we in sliepen. De omgeving leek haast onwerkelijk.
noordpool
Dit soort plaatjes van een uitgestrekte, oneindig witte omgeving, kende ik alleen van noordpooldocumentaires op National Geographic en Discovery Channel.

Na de omgeving nader verkend te hebben, hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de aanwezige houtkachel en het hout dat we meegenomen hadden. Daarna hebben we eten gemaakt en zijn we op tijd gaan slapen. De volgende dag vertrokken we met aanzienlijk lichtere rugzakken terug richting Adventalen, om daar weer een taxi richting Nybyen te nemen. Het weer was stukken minder met regen en flinke storm.

Laatste zonsondergang: de poolnacht begint

26 oktober was de zon voor de laatste keer dit seizoen te zien op Spitsbergen. De zon kwam op om 12:07 en ging onder om 13:12. Eigenlijk hadden we al een dikke week de zon niet echt gezien, omdat deze zo laag stond dat deze de gehele dag achter de bergen verscholen bleef. Ook de zonsondergang konden we niet zien zonder wat moeite te doen.

Omdat we dit toch best bijzondere moment vast wilden leggen en waar wilden nemen zijn we Trollsteinen op gewandeld; een 849 meter hoge berg ten zuiden van Nybyen/Longyearbyen. Of we de zon daadwerkelijk zouden zien was nog even afwachten. We wisten niet zeker of er andere bergen in de weg stonden en of het wel helder genoeg zou zijn. Eenmaal onderweg waren we nog even bang dat we te laat zouden komen, ondanks dat we de wandeling vrij ruim gepland hadden.

Dit had ermee te maken dat de sneeuw op sommige plekken onderweg tussen de 50 en 70 centimeter hoog opgestoven was, wat het lopen uiteraard bemoeilijkte. Uiteindelijk waren we op tijd op de kam van de berg. Op de kam van de berg was het enorm koud: de luchttemperatuur lag rond de -12°C en de windsnelheid bedroeg zo’n 10 meter per seconde. Dit samen zorgde voor een gevoelstemperatuur van ongeveer -23°C. Het uiteindelijke uitzicht was de tocht echter 100% waard: zie de foto’s hieronder.

Trollsteinen
Op de kam van de berg, bijna op de top.
En inderdaad, de zonsondergang was te zien! Haast perfect zakte de zon weg tussen twee bergtoppen.
De top van nog wat dichterbij gezien.
Poolnacht zonsondergang
Het begin van de poolnacht voor ons…
Poolnacht Trollsteinen
En ook het uitzicht de richting het noorden was niet verkeerd. Ook deze foto is genomen vanaf de kam van Trollsteinen, ditmaal is de foto echter gemaakt in de richting van Adventfjorden/Isfjorden. Deze schemering is vergelijkbaar met de hoeveelheid licht die we hadden rond het middaguur tijdens de eerste dagen van de poolnacht. 

Een week na deze wandeling zijn we nog een keer omhoog gelopen richting de Larsbreen gletsjer. Deze gletsjer ligt halverwege de weg van Nybyen naar Trollsteinen. Vervolgens zijn we naar beneden geskied. Ook dit was weer een bijzondere ervaring: 2 uur omhoog lopen voor een afdaling van 3 minuten!

Overnachten in een ijsgrot

De nacht van 7 op 8 november hebben we overnacht in een ijsgrot. Deze grot bevindt zich onder de Longyearbreen gletsjer. Met kaarsen, slaapzakken, een hoop warme kleren en snacks hebben we met een groep huisgenoten een gezellige en comfortabele nacht gehad op deze bijzondere plek.

poolnacht ijsgrot
Met hoofdlampen op onderweg naar de ijsgrot.
ijsgrot
Deze foto is gemaakt door vriend & studiegenoot Daan Kivits.
ijsgrot
En ook deze (sfeervolle) foto is gemaakt door Daan Kivits.
poolnacht ijsgrot spitsbergen
En ook deze foto komt van de hand van Daan Kivits.

Noorderlicht

Nu de poolnacht is begonnen, zien we het noordelicht met regelmaat. Maar afgelopen donderdag was uiteindelijk het vetste noorderlicht tot dusverre te zien! Het was helder en de verwachting zag er goed uit, maar aanvankelijk was er nog niet veel te zien. Op een gegeven moment was er echter geschreeuw te horen en renden er mensen naar buiten. Dat betekent hier meestal dat er Aurora’s te zien zijn, dus ik pakte direct m’n camera en rende naar het raam. Het noorderlicht dat zich voordeed was echt overweldigend, zie de foto’s hieronder.

Noorderlicht poolnacht
We hebben enorm veel geluk gehad om het noorderlicht zo fel te zien, na 5 minuten was er namelijk niet meer van over dan enkele vage Aurora’s.
Noorderlicht
Dit was letterlijk de 2e foto die ik schoot deze avond. Ik paste de instellingen van m’n camera aan, aan de hand van de eerste foto. De tweede foto was dit onwerkelijke plaatje, veruit de mooiste foto die ik hier tot nu toe heb kunnen maken. Voor de geïnteresseerden: Sluitertijd 15 seconden, f/2,8 en ISO 800. De foto is achteraf niet bewerkt.

Deze week is de laatste week met colleges op UNIS. Bovendien moeten we deze week ons report voor meteorologie inleveren, nadat we afgelopen week het oceanografie report ingeleverd hebben. De komende weken moeten we onze reports nog presenteren, verder hebben we vrij om onze tentamens voor te bereiden. Nu het donker is en zelfs de perioden met schemer steeds korter worden, staan er natuurlijk minder activiteiten gepland.

Desondanks zullen we nog een aantal keer gaan skiën en hopen we de komende tijd nog mooie Aurora’s waar te nemen. Over minder dan 4 weken is dit avontuur alweer over, de tijd vliegt echt voorbij. De volgende blog zal online komen vlak voor of vlak na m’n thuiskomst.


Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc.
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en webinars

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl 

(Visited 1.220 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Spitsbergen – Poolnacht”

 • Peter Paul
  14 november 2018 at 14:56

  Wederom een leuk BLOG Daan!
  Geniet er nog even van daar in Spitsbergen!
  Groetjes Peter Paul

  • Daan van den Broek
   14 november 2018 at 17:35

   Thanks!

 • Johann
  14 november 2018 at 17:11

  Prachtige plaatjes en Blog Daan! Heerlijk toch om daar te mogen werken en studeren. Thx for sharing. Gr vanuit Oberwallis.

  • Daan van den Broek
   14 november 2018 at 17:35

   Thanks Johann, zeker een prachtige ervaring!

 • Bertil Blaas
  15 november 2018 at 08:37

  Waanzinnig mooi en interessant, geniet ervan.
  Groeten Bertil.

  • Daan van den Broek
   16 november 2018 at 10:57

   Bedankt Bertil, genieten doe ik zeker 🙂

 • Alice
  16 november 2018 at 19:08

  Ik heb bijna net zo genoten van jouw blog met bijbehorende bijzonder mooie foto’s als jij daar! Wat een ervaringen! Geweldig. Veel succes verder daar. Blijf genieten want de tijd vliegt.

  Hartelijke groet uit inmidels (het zal tijd worden 😉 ) kouder wordend Nederland,
  Alice

Comments are closed.

Advertentie

Skivakantie incl. skipas


Advertentie

Crans Montana

Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland 

Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Lees hier de ultieme test van een wandelbroek van Fjällräven

Lees hier de ultieme test van een wandelbroek van Fjällräven

Een review van Marloes van Pareren Vijf weken lang hebben wij de Fjällräven Keb Agile getest. We hebben gewandeld door allerlei soorten natuur in allerlei soorten weersomstandigheden. En eerlijk is eerlijk. Het is een heerlijke broek! Hij voelt niet zwaar aan tijdens een lange tocht, maar beschermt wel goed tegen...
Lees verder
Drie tips voor Innsbruck voor gezinnen met kinderen

Drie tips voor Innsbruck voor gezinnen met kinderen

Ga je als gezin met (kleine) kinderen op pad? Dan is Innsbruck een geweldige tip voor een actieve vakantie. De natuur rond de stad is prachtig en je geniet daarnaast van de bedrijvigheid, winkels, musea en restaurants van Innsbruck zelf. En zoek je opnieuw de rust? De gondel begint al...
Lees verder

 • door Edwin Hagenouw
  Natuurlijk kan je afreizen naar verre oorden, tijdens de Nederlandse zomers zijn er immers Australische winters. Maar je hoeft er niet zo ver, je moet hoog! We hebben de zomerse winter hotspots voor je op een rij gezet.
 • door Edwin Hagenouw
  In dit artikel gaan we dieper in op enkele van de beste skigebieden in Europa, waarbij we zowel de populaire bestemmingen als de verborgen juweeltjes verkennen.
 • door Edwin Hagenouw
  Idre Fjäll is een gemoedelijk en sneeuwzeker skigebied met pistes voor wintersporters van ieder niveau. Ook voor reizigers die de lange latten liever laten staan is er meer dan genoeg te beleven.
Advertentie

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

Advertentie

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Advertentie

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier