Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Mijn laatste blog is inmiddels alweer anderhalve maand geleden gepost. In de tussentijd is er veel gebeurd: zo is onder andere het weer na een ‘herfstachtige periode’ weer meer winters geworden, heb ik voor het eerst het noorderlicht gezien, ben ik met een groep studenten naar Barentszburg geweest en heb met huisgenoten overnacht in een cabine. Daarnaast is de hoeveelheid daglicht afgenomen van 10,5 uur zon op 1 oktober tot een paar uurtjes schemering nu: poolnacht!

Booze Cruise

Op 6 oktober stond er een cruise naar Barentszburg gepland. Met zo’n 70 studenten stapten we om 7 uur ’s avonds op de boot en vertrokken we in westelijke richting. Het was een koude nacht, -5°. Bovendien sneeuwde het en stond er op de boot een behoorlijke wind. Op de boot werd echter muziek gedraaid, drank verkocht en warme hotdogs geserveerd. Het was enorm gezellig en er werd genoeg gefeest om het weer warm te krijgen.

Rond 10 uur ’s avonds kwamen we aan in het Russische plaatsje. We hadden hier de tijd om het stadje te verkennen en wat te drinken in de lokale bar, om vervolgens weer terug te varen richting Longyearbyen.

Booze Cruise
Een foto gemaakt tijdens de cruise naar Barentszburg. Het licht in combinatie met de sneeuw en de beweging van de boot was een mooi gezicht.

Een dag later was het tijd voor een volgend hoogtepunt. Voor het eerst heb ik het noorderlicht mogen ervaren. Een aantal weken later, op 20 oktober om precies te zijn, lukte het me voor het eerst om het fenomeen redelijk in beeld te brengen.

Noorderlicht poolnacht
Het noorderlicht op 20 oktober.

Huisuitje

De dag erna was het tijd voor opnieuw een hele vette ervaring. Vanuit Longyearbyen namen we (een aantal huisgenoten en ik) de taxi richting het begin van Todalen. We zijn 10 kilometer Todalen ingewandeld om aan te komen op onze eindbestemming: een kabine ver weg van de bewoonde wereld. We begonnen rond 9:30 met wandelen en we kwamen kort voor 2 uur ’s middags aan. Het was rustig weer met een temperatuur van -6°C.

Omdat er weinig wind stond, was het een erg aangename temperatuur om in te wandelen. Omdat we inmiddels in het laatste decade van oktober zaten, stond de zon erg laag. Bovendien kwam deze pas op om 10:29 en ging al onder om 14:52.

De route van de wandeling. De bordeauxrode lijn is het gedeelte dat we met de taxi gedaan hebben, het groene gedeelte is wat we daadwerkelijk gelopen hebben.

De lage stand van de zon en de besneeuwde bergen leverden meerdere prachtige plaatsjes op, zie de afbeeldingen hieronder en oordeel zelf.

bijna poolnacht
Dit plaatje werd gemaakt op de plek waar we aan onze wandeling begonnen, vlak voor zonsopkomst.
Deze foto werd gemaakt in het begin van Todalen, in de richting van Adventfjorden.
Todalen

De omgeving was soms werkelijk sprookjesachtig. We wandelden tussen rendieren over bevroren rivieren langzaam maar zeker naar een hoogte van 350 meter, waar alles omgeven was door sneeuw. We wisten dat in de kabine een kachel was, maar hout of bomen waren uiteraard niet aanwezig. We hebben dus zelf de dag voor de wandeling hout gesprokkeld en dat hout hebben we mee omhoog moeten dragen.

Na meerdere bochten en enkele tientallen hoogtemeters was dit het uitzicht in de richting van Adventalen.
Spitsbergen rendier Todalen
Todalen poolnacht
Grofweg halverwege Todalen. Hier begon het sneeuwdek ongeveer. Een ingesneden rivier vormde ons pad omhoog, opnieuw een prachtige plek.
En uiteindelijk de kabine waar we in sliepen. De omgeving leek haast onwerkelijk.
noordpool
Dit soort plaatjes van een uitgestrekte, oneindig witte omgeving, kende ik alleen van noordpooldocumentaires op National Geographic en Discovery Channel.

Na de omgeving nader verkend te hebben, hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de aanwezige houtkachel en het hout dat we meegenomen hadden. Daarna hebben we eten gemaakt en zijn we op tijd gaan slapen. De volgende dag vertrokken we met aanzienlijk lichtere rugzakken terug richting Adventalen, om daar weer een taxi richting Nybyen te nemen. Het weer was stukken minder met regen en flinke storm.

Laatste zonsondergang: de poolnacht begint

26 oktober was de zon voor de laatste keer dit seizoen te zien op Spitsbergen. De zon kwam op om 12:07 en ging onder om 13:12. Eigenlijk hadden we al een dikke week de zon niet echt gezien, omdat deze zo laag stond dat deze de gehele dag achter de bergen verscholen bleef. Ook de zonsondergang konden we niet zien zonder wat moeite te doen.

Omdat we dit toch best bijzondere moment vast wilden leggen en waar wilden nemen zijn we Trollsteinen op gewandeld; een 849 meter hoge berg ten zuiden van Nybyen/Longyearbyen. Of we de zon daadwerkelijk zouden zien was nog even afwachten. We wisten niet zeker of er andere bergen in de weg stonden en of het wel helder genoeg zou zijn. Eenmaal onderweg waren we nog even bang dat we te laat zouden komen, ondanks dat we de wandeling vrij ruim gepland hadden.

Dit had ermee te maken dat de sneeuw op sommige plekken onderweg tussen de 50 en 70 centimeter hoog opgestoven was, wat het lopen uiteraard bemoeilijkte. Uiteindelijk waren we op tijd op de kam van de berg. Op de kam van de berg was het enorm koud: de luchttemperatuur lag rond de -12°C en de windsnelheid bedroeg zo’n 10 meter per seconde. Dit samen zorgde voor een gevoelstemperatuur van ongeveer -23°C. Het uiteindelijke uitzicht was de tocht echter 100% waard: zie de foto’s hieronder.

Trollsteinen
Op de kam van de berg, bijna op de top.
En inderdaad, de zonsondergang was te zien! Haast perfect zakte de zon weg tussen twee bergtoppen.
De top van nog wat dichterbij gezien.
Poolnacht zonsondergang
Het begin van de poolnacht voor ons…
Poolnacht Trollsteinen
En ook het uitzicht de richting het noorden was niet verkeerd. Ook deze foto is genomen vanaf de kam van Trollsteinen, ditmaal is de foto echter gemaakt in de richting van Adventfjorden/Isfjorden. Deze schemering is vergelijkbaar met de hoeveelheid licht die we hadden rond het middaguur tijdens de eerste dagen van de poolnacht. 

Een week na deze wandeling zijn we nog een keer omhoog gelopen richting de Larsbreen gletsjer. Deze gletsjer ligt halverwege de weg van Nybyen naar Trollsteinen. Vervolgens zijn we naar beneden geskied. Ook dit was weer een bijzondere ervaring: 2 uur omhoog lopen voor een afdaling van 3 minuten!

Overnachten in een ijsgrot

De nacht van 7 op 8 november hebben we overnacht in een ijsgrot. Deze grot bevindt zich onder de Longyearbreen gletsjer. Met kaarsen, slaapzakken, een hoop warme kleren en snacks hebben we met een groep huisgenoten een gezellige en comfortabele nacht gehad op deze bijzondere plek.

poolnacht ijsgrot
Met hoofdlampen op onderweg naar de ijsgrot.
ijsgrot
Deze foto is gemaakt door vriend & studiegenoot Daan Kivits.
ijsgrot
En ook deze (sfeervolle) foto is gemaakt door Daan Kivits.
poolnacht ijsgrot spitsbergen
En ook deze foto komt van de hand van Daan Kivits.

Noorderlicht

Nu de poolnacht is begonnen, zien we het noordelicht met regelmaat. Maar afgelopen donderdag was uiteindelijk het vetste noorderlicht tot dusverre te zien! Het was helder en de verwachting zag er goed uit, maar aanvankelijk was er nog niet veel te zien. Op een gegeven moment was er echter geschreeuw te horen en renden er mensen naar buiten. Dat betekent hier meestal dat er Aurora’s te zien zijn, dus ik pakte direct m’n camera en rende naar het raam. Het noorderlicht dat zich voordeed was echt overweldigend, zie de foto’s hieronder.

Noorderlicht poolnacht
We hebben enorm veel geluk gehad om het noorderlicht zo fel te zien, na 5 minuten was er namelijk niet meer van over dan enkele vage Aurora’s.
Noorderlicht
Dit was letterlijk de 2e foto die ik schoot deze avond. Ik paste de instellingen van m’n camera aan, aan de hand van de eerste foto. De tweede foto was dit onwerkelijke plaatje, veruit de mooiste foto die ik hier tot nu toe heb kunnen maken. Voor de geïnteresseerden: Sluitertijd 15 seconden, f/2,8 en ISO 800. De foto is achteraf niet bewerkt.

Deze week is de laatste week met colleges op UNIS. Bovendien moeten we deze week ons report voor meteorologie inleveren, nadat we afgelopen week het oceanografie report ingeleverd hebben. De komende weken moeten we onze reports nog presenteren, verder hebben we vrij om onze tentamens voor te bereiden. Nu het donker is en zelfs de perioden met schemer steeds korter worden, staan er natuurlijk minder activiteiten gepland.

Desondanks zullen we nog een aantal keer gaan skiën en hopen we de komende tijd nog mooie Aurora’s waar te nemen. Over minder dan 4 weken is dit avontuur alweer over, de tijd vliegt echt voorbij. De volgende blog zal online komen vlak voor of vlak na m’n thuiskomst.


Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc.
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en webinars

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl 

(Visited 673 times, 1 visits today)

7 Reactie op “Spitsbergen – Poolnacht”

 • Peter Paul
  14 november 2018 at 14:56

  Wederom een leuk BLOG Daan!
  Geniet er nog even van daar in Spitsbergen!
  Groetjes Peter Paul

  • Daan van den Broek
   14 november 2018 at 17:35

   Thanks!

 • Johann
  14 november 2018 at 17:11

  Prachtige plaatjes en Blog Daan! Heerlijk toch om daar te mogen werken en studeren. Thx for sharing. Gr vanuit Oberwallis.

  • Daan van den Broek
   14 november 2018 at 17:35

   Thanks Johann, zeker een prachtige ervaring!

 • Bertil Blaas
  15 november 2018 at 08:37

  Waanzinnig mooi en interessant, geniet ervan.
  Groeten Bertil.

  • Daan van den Broek
   16 november 2018 at 10:57

   Bedankt Bertil, genieten doe ik zeker 🙂

 • Alice
  16 november 2018 at 19:08

  Ik heb bijna net zo genoten van jouw blog met bijbehorende bijzonder mooie foto’s als jij daar! Wat een ervaringen! Geweldig. Veel succes verder daar. Blijf genieten want de tijd vliegt.

  Hartelijke groet uit inmidels (het zal tijd worden 😉 ) kouder wordend Nederland,
  Alice

Comments are closed.


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Alpenweerbericht | Vanavond sneeuw, daarna ook hogedrukinvloeden

Alpenweerbericht | Vanavond sneeuw, daarna ook hogedrukinvloeden

Gisteren is flink wat sneeuw gevallen in de zuidelijke Alpen. Vandaag doet de zon goede zaken, maar nieuwe sneeuw is in aantocht. Hoe ziet de rest van de week eruit? Frisse nacht Na de verse sneeuw van gisteren klaarde het vannacht flink op. Boven de sneeuw daalde de temperatuur daardoor...
Lees verder
Alpenweerbericht | Vandaag veel sneeuw, daarna wisselvallig

Alpenweerbericht | Vandaag veel sneeuw, daarna wisselvallig

Algemeen: De Alpen hebben momenteel te maken met een krachtig Genualaag dat ten zuiden van de Alpen ligt en voor zeer onstuimige condities zorgt in met name de zuidelijke Alpen. Er valt daarbij op grote schaal sneeuw met lokaal behoorlijke hoeveelheden. Morgen trekt het genualaag weg en komen de Alpen...
Lees verder

Reizen naar Scandinavië

Voordelig skiën in Zweden en Noorwegen

Vlieg rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol belevenissen en avonturen. Binnen 20 tot 45 transferminuten sta je op de pistes van de grootste skigebieden van Zweden en Noorwegen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier