Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Sinds mijn laatste blog zijn er weer een hoop dingen gebeurd; het weer is winters geworden, we zijn op veldwerk geweest op een prachtige locatie en ik heb (onder andere met mijn ouders die op bezoek zijn geweest) een aantal bijzondere plaatsen bezocht. Kortom, er is weer genoeg gebeurd om weer een nieuwe blog te schrijven.

Pyramiden
Op woensdag 12 september kwamen mijn ouders aan. Nadat ik ze op de woensdag een beetje kennis heb laten maken met Longyearbyen en omgeving, was het donderdag tijd om naar Pyramiden te gaan.

Pyramiden is een verlaten Russische mijnbouwplaats ten noordoosten van Longyearbyen. In de hoogtijdagen had Pyramiden ruim 1000 inwoners, maar in 1998 werd Pyramiden gesloten. Dit gebeurde omdat Rusland kampte met een economische crisis en de Russische overheid daarom simpelweg geen oog meer had voor het mijnbouwplaatsje.

Qua bebouwing is Pyramiden vrijwel intact gebleven. Er is niks gesloopt, sommige gebouwen worden (van de binnenkant) zelfs gerenoveerd. Ook is er een hotel. Het aantal permanente inwoners in Pyramiden varieert vandaag de dag van 11 mensen in het zomerseizoen tot 4 mensen in het winterseizoen.

Het is raar om in Pyramiden rond te lopen en je voor te stellen dat het ooit een levendig stadje was. De omgeving is prachtig, maar de onaangetaste, lege gebouwen laten een rare sfeer achter.

Pyramiden, met vooraan een standbeeld van Lenin en op de achtergrond de Nordenskiölbreen gletsjer.
De berg welke waaraan het stadje de naam Pyramiden te danken heeft.
Ook de gymzaal inclusief voetbal is nog intact.
Pyramiden gezien vanaf de boot.

De vrijdag en zaterdag hebben we met z’n drieën gewandeld, op zondag hebben we een quadtour gemaakt. Buiten dat het heel vet was om op een quad te rijden, leverde het ook nog eens prachtige plaatjes op; in de nacht van vrijdag op zaterdag viel namelijk de eerste sneeuw in het dal en op zondag was de hemel strakblauw.

De eerste sneeuwval in het dal op zaterdagmorgen.
Een van de prachtige beelden die de quadtour opleverde.
En weer op de weg terug.

Veldwerk Kapp Linné
Op maandag, de dag dat m’n ouders weer naar Nederland vertrokken, verliet ik zelf Longyearbyen ook tijdelijk. Ik ging namelijk op veldwerk in Kapp Linné.

Op Kapp Linné sliepen we in de gebouwen die behoorden bij Isfjord Radio. Deze naam komt een enkeling misschien bekend voor; deze locatie was in Juni namelijk in het nieuws omdat er een ijsbeer was ingebroken in de voorraadruimte. Omdat ijsberen in deze omgeving frequenter voorkomen dan in bijvoorbeeld Longyearbyen, moesten we buiten ten alle tijden een signaalpistool (in dit signaalpistool kan je ook een knalpatroon stoppen waarmee je een beer kan afschrikken) en halfgeladen geweer meenemen. Gelukkig zijn we geen beer tegengekomen.

Uit dit kleine raampje klom de ijsbeer afgelopen juni weer naar buiten.

Het veldwerk ging volgens een vast patroon. ’s Ochtends deed één groepje handmatige metingen en waarnemingen van het weerbeeld, terwijl een ander groepje een weersverwachting maakte voor die dag en de dagen erna. Nadat beide groepjes de verzamelde data en weersverwachting aan elkaar voorlegden, werden de gegevens die de verschillende apparaten hadden verzameld opgehaald. Eventueel werden er meetapparaten verplaatst en werden dingen aangepast. Ook lieten we -wanneer de wind het toeliet- meerdere keren per dag een weerballon op. Tussendoor hadden we de tijd om de data op onze computer te verwerken en aan een verslag te werken.

Een zogeheten HOBO-station, waar we er twee van in de omgeving hadden staan. Deze meet de windrichting, windsnelheid, luchtvochtigheid en temperatuur op twee verschillende hoogtes.
De weerballon welke meermaals opgelaten werd.
Een (deels omgewaaide) thermometer boven het water/ijs.

Toen we woensdag een HOBO-station en rain gauge (welke een aantal kilometer verderop aan de andere kant van een berg stonden) op wilden halen, stond ons een onaangename maar toch indrukwekkende verrassing te wachten. De rain gauge was gesloopt, en waarschijnlijk is een ijsbeer de dader.

De gesloopte rain gauge.
Een afdruk van een ijsbeerklauw?

Tussen alle dagtaken door hadden we ook wat tijd om foto’s te maken. Met name ’s avonds hadden we bovendien meestal vrij en vanwege storm gingen we onvoorzien pas maandags terug in plaats van de geplande vrijdag. Hier hebben we gebruikt van gemaakt door in het weekend nog wat te wandelen. Hieronder een paar foto’s van de prachtige omgeving.

Dit is op de woensdag, vlakbij de plek waar de rain gauge is gesloopt. In de verte staat een van de begeleiders op ijsbeerwacht.
Ook werden we getrakteerd op prachtige zonsondergangen.

Winter!
Afgelopen woensdagochtend werden we dan wakker in een winterse wereld. Op de woensdag en donderdag sneeuwde het af en toe licht en de temperatuur kwam niet boven de -3 graden Celsius uit. Afgelopen vrijdag werd het sneeuwdek wat serieuzer door kortdurende zware sneeuwbuien. Het resultaat was een sneeuwdek van een centimeter of 5. Omdat de sneeuw hier veel verstuift is het moeilijk een exacte schatting te geven van de hoeveelheid sneeuw die er ligt.

Een van de zware sneeuwbuien vrijdag in beeld.

Afgelopen zaterdag hebben we een wandeling gemaakt en zijn we naar de andere kant van het fjord gelopen. Dit was mogelijk omdat we de rivier die door het aangrenzende dal (Adventalen) loopt bevroren is en we dus over konden steken. Hieronder staan enkele foto’s van de wandeling zaterdag en zondag.

Longyearbyen van de andere kant gezien.
Een sprookjesachtig Adventalen.
Deze foto is zondag gemaakt. Het maken van deze laatste foto’s vereiste wel een aantal pijnlijk koude vingers; het was gisteren namelijk -11 graden Celsius.

Het wordt interessant om te zien of de winter de volgende week stand gaat houden. Hoewel de hieronder getoonde weerkaart nog heel erg ver vooruit is en de situatie daarom nog erg onzeker is, geeft het wel een goed beeld van de trend die eraan zit te komen. Er liggen namelijk lagedrukgebieden op de loer welke vanuit het zuiden richting Spitsbergen trekken. Als deze lagedrukgebieden (zoals de kaart hieronder laat zien) ten oosten langsgaan, dan verscherpt de vrieskou en valt er mogelijk meer sneeuw. Gaan deze lagedrukgebieden ten westen langs, dan krijgen we temperaturen in de plus met waarschijnlijk regenval. Afwachten en hopen op het eerste dus.

De weerkaart voor volgende week woensdag volgens het ECMWF. We zien de temperaturen op 850hPa (zo’n 1400 meter) en de luchtdruk op zeeniveau. Bron: Wetterzentrale
Het vooruitzicht voor de komende week van de Noorse meteorologische dienst. Bron: yr.no

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 632 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

5 Reactie op “Spitsbergen – De winter barst los”

  • Johann
    1 oktober 2018 at 21:45

    Prachtige plaatjes en blog. Thx Daan

    • Daan van den Broek
      1 oktober 2018 at 21:46

      Thanks Johann!!

  • Peter Paul
    1 oktober 2018 at 22:56

    Leuke blog en mooie foto’s Daan!
    Het is een bijzondere omgeving.

  • Bertil Blaas
    2 oktober 2018 at 09:20

    Daan, bedankt en werkelijk zeer interessant en schitterend !.
    Gr.

    • Daan van den Broek
      3 oktober 2018 at 08:58

      Bedankt Bertil, erg leuk om te lezen!

Comments are closed.

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer