Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De eerste sterrenregen van het jaar komt eraan. En wat voor één! Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. Deze flitsen hebben vrij weinig met sterren te maken. Zo worden veroorzaakt door ruimtepuin dat vaak niet groter is dan een zandkorrel. Dit puin komt ongeveer 100 kilometer boven ons hoofd in de atmosfeer terecht. Door de erg hoge snelheden waarmee dit puin door de ruimte raast, zo’n 150.000 km/h. Wordt de lucht voor zo’n gruisdeeltje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht. Dit is wat wij waarnemen als een flitsje.

Tijdens de sterrenregen moeten we kijken van het noordoosten tot oosten en zuidoosten, daar vallen de meeste “sterren”. bron: hemel.waarnemen.com

Zeldzaam

De Boötiden komen net als de voor bijna iedereen bekendere Perseïden ieder jaar voor. Om ze te zien zijn we afhankelijk van het weer en de timing van de Boötiden dat zij langs onze planeet scheren, als deze twee invloeden meezitten moet de maan nog meewerken. Verderop in dit blog komen al deze invloeden aan bod. Zoals we in het bovenstaande kaartje zagen hebben we in ieder geval de timing al mee dat de meteoren s’ nachts langs komen, we hoeven niet in te zitten over het daglicht.

Als de invloeden zo meezitten dat we daadwerkelijk de meteoren kunnen gaan aanschouwen is dit voor het eerst sinds 1976 en de volgende keer zal in 2085 zijn.

In deze grafiek is goed te zien dat de meteoren tussen 5 en 7 uur het best te zien zijn, tot 130 meteoren per uur kunnen er dan vallen! Daarna is het snel gedaan met de sterrenregen. Bron: hemel.waarnemen.com

Bijzonder

Omdat het zeldzaam is maakt het uiteraard bijzonder. De Boödinen zijn om nog andere redenen bijzonder. Het is de grootste jaarlijks terugkerende meteorenzwerm in ons zonnestelsel. Vergeleken met andere meteorenzwermen hebben de Boödinen een hele korte piek, het kaartje hierboven leert ons maar een uur of 8. Wat hem anders maakt dan de andere meteoren die de Aarde aandoen, bij de Perseïden duurt de piek bijvoorbeeld 3,1 dagen.

In deze tabel zien we de nacht van het maximum, wat inhoudt dat wij de meteoren kunnen zien aan de hemel met het blote oog. Het beste moment om vannacht Boötiden te gaan spotten is om 6 uur in de ochtend. We kijken naar het oost -noordoosten, de maan is 3% aanwezig dus daar hebben we nagenoeg geen last van en de zon is nog niet op. De ideale omstandigheden!

Gooit bewolking dan nog roet in het eten?

Zoals beschreven zijn alle omstandigheden tot nu toe gunstig om voor het eerst sinds 1976, de januari voor die vorige snikhete en gortdroge zomer weer eens de meteoren te kunnen aanschouwen! We hebben te maken met een hogedrukgebied maar toch leven we de laatste tijd in een grijs wereldje. De verwachting voor vannacht is niet heel erg hoopvol dat het hele land gevrijwaard blijft van bewolking.

Woon je in het binnenland dan hoef je in ieder geval niet de wekker wat vroeger te zetten, richting de Noordzeekust en in België is er iets meer kans dat de bewolking iets breekt zoals de kaarten hieronder laten zien.

De bewolking om 12 uur vannacht als de piek van de vallende sterren net begonnen is. Bron: meteologix.com
De bewolking om 6 uur vannacht wanneer het einde van het piekpunt van de Boödinen nadert en er de afgelopen uren zo’n 130 vallende sterren per uur boven ons hoofd naar beneden zijn gekomen. Bron: meteologix.com
Het is dus afwachten of we dit soort mooie foto’s toegezonden kunnen krijgen.. We houden ons in ieder geval van harte aanbevolen! archieffoto: Roy Molenaar

Tot zover dit blog, ik hou alle bijzondere weersomstandigheden in de Alpen en Lage-Landen in de gaten dus wellicht tot snel!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW compleet verzorgde “Ski Safari‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatiegeregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 409 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer