Toen ik gisteren mijn blog schreef was ik volledig met mijn gedachten in het wilde westen, werd mijn blikveld in beslag genomen door line dancers, cowboylaarzen, kampvuren en Country & Western muziek,…. Ik ben daarbij natuurlijk helemaal vergeten te vermelden dat de langste dag van het jaar weer voor de deur staat en dat betekent natuurlijk ‘Sonnewende’ in het Salzburgerland.

Volgens eeuwen oude tradities worden op de bergtoppen en bergkammen in het Salzburgerland grote vuren gemaakt die dan later in de avond, zodra het donker is, worden ontstoken. Bij mooi helder weer is dit een echt spektakel en is het absoluut de moeite waard om hier een uurtje langer voor op te blijven,… honderden vuren die boven op de bergen branden!

Om deze traditie in ere te houden zijn er heel veel alpinisten onderweg om ervoor te zorgen dat ook op de moeilijk bereikbare plaatsen en toppen het vuur brand. Respect overigens voor deze mannen en vrouwen die vaak in de nacht weer afdalen naar het dal of een nabij gelegen berghut.

Tegenwoordig worden de vuren redelijk mileuvriendelijk gestookt. Vroeger, zo heb ik mij laten vertellen, werden vaak oude autobanden de berg mee opgesleept (als basis voor het vuur) die dan vervolgens in de fik werden gestoken,…

‚Das Sonn-wendfeuer‘ is een christelijk feest en symboliseert licht en leven. Overigens nu we het toch over feesten hebben. Het Salzburgerland zou geen Salzburgerland zijn als we niet ieder moment aangrijpen om een feestje te bouwen. Morgenavond zijn er dus veel feesten rond de Sonnewende georganiseerd,… je weet wel muziek, bier en eten,… het gebruikelijke recept!

[/fusion_builder_container]

(Visited 29 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Sonnewende! Update uit het Salzburgerland”

 • Han
  17 juni 2016 at 22:00

  Dat ze van elke gelegenheid een feestje bouwen is ons ook niet ontgaan in al die jaren.
  Sonnewende feest helaas nog nooit live mogen aanschouwen.
  Zie ik daar trouwens op die foto jullie burgermeister met St. Martin roots dit feestje vieren?
  Gr. Han en Karin

  • Rob Schellevis
   18 juni 2016 at 13:03

   Hoi Han en Karin, Ja dat is onze burgemeester, foto is genomen tijdens ‘Marktleben’ dat iedere week gedurende de zomer wordt georganiseerd (bij goed weer 😉 ) Sonnewende is leuk om een keer te zien. Bij ons inmiddels verschoven naar volgend weekend. Vanochtend was het nog mooi zonnig weer, zoals ik in mijn blog ook al aangaf, trekt nu hard dicht,… dus goede beslissing geweest. Nu maar hopen dat we volgende week een beetje helder weer hebben. Gruß aus Lofer

 • Han
  18 juni 2016 at 20:02

  Weerbericht voor volgend weekend ziet er inderdaad beter uit. Ik hoop het voor jullie dat het klopt. 😜
  We zien graag een actuele foto van onze vriendjes (bijv, Ochsenhorn, Reifhorn) tegemoet dan.
  Gr. HenK

  • Rob Schellevis
   18 juni 2016 at 20:30

   Hoi Henk, aankomende week eindelijk een weersverbetering en temperaturen die richt de 30 graden gaan. Zo mag ik het graag zien 😉 Als het mooi helder weer is rijd ik misschien wel even naar Knappenstadl om een paar mooie foto’s te maken. Ik zal kijken wat ik voor je kan doen 🙂 Gruß aus Lofer

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer