Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

In de Alpen is de laatste dagen in de bergen een flink pak sneeuw gevallen. Ook zondag valt er neerslag, maar dankzij een flink gestegen sneeuwvalgrens valt alleen in het hooggebergte sneeuw. Toch zullen koelere lucht en nieuwe neerslaggebieden de Alpen opnieuw weten te vinden in de nieuwe werkweek. Hoe hoog de sneeuwvalgrens komt te liggen en het weer eruit ziet de komende dagen? Dat lees je in dit nieuwe Alpenweerbericht.

De Alpen kleuren grotendeels wit de laatste dagen. Sinds vrijdag is er op uitgebreide schaal sneeuw gevallen in de Alpen. Regionaal zijn enkele tientallen centimeters sneeuw gevallen, maar in het hooggebergte is lokaal een veelvoud gevallen. Op diverse hooggelegen meetstations is meer dan 50 cm verse sneeuw gemeten in de laatste 3 dagen. Zo ligt er op de Seegrube boven Innsbruck (1921m) al 75 cm sneeuw.

Ook de lagergelegen gebieden kleurden even wit in de Alpen, al zal de sneeuw daar snel smelten als dat nog niet is gebeurd. Zelfs in het Sauerland lag zaterdagmiddag op de hoogste toppen een (tijdelijk) dun laagje sneeuw. Het levert in ieder geval fraaie beelden uit de Alpen en middelgebergtes op:

Hoge sneeuwvalgrens met veel neerslag en wind.

Op zondag trekt een neerslaggebied vanuit het westen langs de noordkant van de Alpen. Naast de nodige neerslag, regionaal valt t/m maandag 40 tot 70 mm, brengt de westelijke wind ook zachtere lucht richting de Alpen. Hierdoor is de sneeuwvalgrens flink gestegen en zal het vandaag in de dalen gaan regenen. Waar het zondag overdag wel gaat sneeuwen, is boven de 2200 meter in Salzburg tot 2600 meter in de westelijke Alpen. Boven deze grens wordt tussen de 10 tot 25 centimeter sneeuw verwacht. Lokaal op de Alpenhoofdkam tot 40 centimeter.

Op bovenstaande weerkaart van de neerslag is goed te zien dat de neerslag zich vooral aan de noordzijde van de Alpen zal concentreren. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam (Noord-Italië, Zuidoost Zwitserland, en het zuidoosten van Oostenrijk) en delen van de Franse Alpen zullen de meeste gebieden het droog houden en is er ruimte voor de zon. Daarnaast zal de wind in de Alpen, en ook deze laatstgenoemde gebieden, flink toenemen. Op grote schaal komen op de bergtoppen windstoten van 75 tot 90 km/h voor. In de noordelijke helft van de Alpen kunnen uitschieters van meer dan 100 km/h voorkomen.Koelere lucht richting de Alpen, vanaf dinsdag sneeuw

Zondagavond en in de nacht naar maandag trekt de neerslag naar het oosten weg. Ondanks dat de wind in kracht wat af zal nemen, zal deze op de bergtoppen nog altijd duidelijk aanwezig zijn. Wel is de wind naar een meer noordwestelijke richting gedraaid. Hierdoor trekt koelere lucht de Alpen binnen. Maandag begint nog droog met ruimte voor de zon rondom de Alpenhoofdkam. Gedurende de dag zal de bewolking wel steeds meer toe gaan nemen. Dit is een voorbode van een nieuwe fase met neerslag.

De eerste neerslag valt in de loop van maandagmiddag aan de noordkant van de Alpen. Dankzij de koelere lucht is de sneeuwvalgrens gezakt naar zo’n 1300 tot 1600 meter. Boven die hoogtes worden geen grote hoeveelheden sneeuw verwacht, hooguit enkele centimeters. Het volgende neerslaggebied zal dinsdagochtend vanuit het noorden de Alpen bereiken. Doordat de neerslag, met wisselende intensiteit, tot en met woensdag aan zal houden aan de noordkant wordt in de bergen opnieuw een mooie laag verse sneeuw verwacht: 10 tot 20 centimeter.

Daarnaast gaat de sneeuwvalgrens geleidelijk aan steeds meer zakken. Hierdoor kan de neerslag op woensdag ook in de lagergelegen dalen in de vorm van sneeuw vallen. Om grote hoeveelheden zal het niet gaan. Tegen de tijd dat de koelere lucht goed is aangekomen neemt de neerslagintensiteit alweer af.

Door de noordelijke stroming krijgen de regio’s ten zuiden van de Alpenhoofdkam niet of geen neerslag de komende dagen. Wel zal er een noordelijke föhnwind ontstaan vanaf dinsdag. Hierdoor zal de wind op de bergtoppen van de Alpenhoofdkam weer toe gaan nemen. Ook zal het aan de zuidkant een stuk zachter zijn dankzij deze föhnwind met ruimte voor de zon.

Winterbeelden vanaf de Stubaier Gletscher (Tirol, Oostenrijk)

Begin november zijn onderstaande beelden gemaakt op de Stubaier Gletscher. De zon scheen volop en, ondanks de relatief late sneeuwval deze herfst, ligt er al een mooie laag sneeuw. Ondertussen is het sneeuwdek ook hier alweer aangegroeid de laatste dagen. De beelden zijn deels met een drone gemaakt en deels op de pistes:

Rustig slot werkweek

Tot slot nog een korte blik naar de tweede helft van de werkweek. De Alpen komen dan onder de uitloper van een hogedrukgebied boven Frankrijk te liggen. Hierdoor blijven neerslaggebieden even op afstand en komt er weer meer ruimte voor de zon.

Hoe lang dat hogedrukgebied het vol weet te houden is nog maar de vraag. Hierover meer in de komende weerberichten. En wie echt ver vooruit wil kijken, binnenkort verschijnt op de website een winterverwachting. Ook daarover later meer!

Omslagfoto: Sneeuwval in het Kleinwalsertal op Zaterdag (via foto-webcam.eu)


Vier de winter in Duitsland

De winter in Duitsland kan sprookjesachtig mooi zijn. Trek je wandelschoenen aan en trek door oeroude bossen, over toppen en langs rivieren. Of pak je mountainbike en verken de ontelbare paden door ongerepte natuur.

In de avond valt er een sprookjesachtige deken over de gezellige dorpjes en waan je je terug in vervlogen tijden. Laat je verwennen met culinaire specialiteiten of in een van de vele wellness-resorts.

Klik hier voor meer info over reizen naar Duitsland(Visited 10.709 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier