Zowel in Nederland als de Alpen is het mooi voorjaarsweer. Maar hoe anders is dat in de VS! Het is misschien wat moeilijk voor te stellen, maar er staat daar een heuse sneeuwstorm, genaamd Stella, op het programma. En miljoenenstad New York krijgt waarschijnlijk de volle laag…

De Amerikaanse media heeft het er al druk mee. Een aankomende sneeuwstorm, omgedoopt tot Stella, zorgt voor het noordoosten van de VS voor enorme ladingen sneeuw. Maar het is niet alleen maar sneeuw wat voor problemen zal zorgen. Er wordt op sommige plaatsen ook een stormachtige wind verwacht. De combinatie van wind en sneeuw zal het openbare leven waarschijnlijk grotendeels plat leggen in bijvoorbeeld New York.

De storm is ook van weerkundig oogpunt interessant omdat deze op maandagochtend nog niet eens ‘geboren’ was! Hoe dat zit lees je eerst, daarna kijken we naar de sneeuw- en windrisico’s die de storm met zich meebrengt.

Richting New York

De storm ligt dinsdagochtend voor de kust van de VS net ten zuiden van New York. Om het lagedrukgebied heen gekruld zit een grote band met bewolking en neerslag. De storm trekt de komende uren rap verder naar het noorden en ligt dinsdagavond voor de kust van New York.

Satellietbeeld van 08:15 UTC (09:15 lokale tijd voor Nederland) van storm Stella. De storm ligt net ten zuiden van New York.

Van niets naar storm in 18 uur!

Wat heel bijzonder is aan Stella, is dat ze zich ontwikkelt van een zwak lagedrukgebiedje tot een heuse storm in slechts 18 uur tijd! Op dinsdag 03:00 is het nog een klein lagedrukgebied ten noordoosten van Florida met een kerndruk van 1008 hPa. Op het eerste oog heel onschuldig…

Het lijkt dinsdagochtend nog zo’n onschuldig lagedrukgebied…

Maar 18 uur later heeft Stella enorm aan kracht gewonnen! Het ligt dan net voor de kust van New York. De kerndruk is gedaald van 1008 hPa naar 983 hPa in 18 uur tijd. Dat is een daling van 25 hPa! Zulke dalingen zijn meer typisch voor tropische orkanen.

Maar dinsdagavond is Stella uitgegroeid in een krachtig lagedrukgebied!

Extreme temperatuurverschillen = veel neerslag

De reden dat Stella zo veel regen en sneeuw met zich meebrengt is omdat het lagedrukgebied gepaard gaat met enorme temperatuurverschillen. Zeer warme lucht wordt vanuit de Caraïben naar het noorden geblazen. Tegelijkertijd wordt over het oosten van de VS een bel met heel koude lucht naar het zuiden gezogen. De grote temperatuurverschillen die hiertussen worden veroorzaakt zijn de perfecte ingrediënten voor veel neerslag.

Het kaartje hieronder laat de temperatuurverschillen op 1500 meter hoogte mooi zien. (De temperaturen op de grond zijn niet te gebruiken vanwege land-zeeverschillen). Hier is het te zien dat de temperaturen 20 graden verschillen over een afstand van ‘slechts’ 500 km!

Grote temperatuurverschillen over een korte afstand met een lagedrukgebied in de buurt zijn garant voor veel neerslag.

Op naar een halve meter sneeuw!?

En dat Stella veel sneeuw zal opleveren staat ook vast. Over een groot gebied van Washington (D.C. in het kaartje hieronder) tot Bosten valt meer dan 18 cm (6 inch) aan sneeuw. In New York wordt zelfs meer dan 30 cm verwacht (12 inch). Verschillende weerberekeningen gaan zelfs voor meer dan 50 cm in New York. Zulke hoeveelheden sneeuw zijn genoeg om het openbare leven plat te leggen. Maar er is meer aan de hand…

Enorme sneeuwhoeveeheden worden verwacht in het noordoosten van de VS. De hoeveelheden zijn in Inch. Bron: Accuweather.

En zeer zware wind = Blizzard!

Niet alleen de sneeuw maakt het guur. Ook de wind pakt zwaar uit. Dat heeft te maken met het snel uitdiepen (sterker worden) van Stella als deze naar het noordoosten trekt. De lijnen van gelijke luchtdruk in het kaartje van Wetterzentrale bovenaan liggen dicht bij elkaar en dat betekent veel wind.

Er worden dan ook zware windstoten verwacht, in New York rond 80 kilometer per uur. Iets verder naar het noordoosten worden zeer zware windstoten verwacht tot 120 km per uur (!). Het maximum wordt verwacht om 10:00 in New York, dat betekent bij ons rond 15:00 uur. Je moet het je maar eens voorstellen: hevige sneeuwval en daarbovenop zware windstoten tot 80 km per uur. Zo guur is het in Nederland gelukkig zelden.

Kaartje van de maximale windstoten (in mijl per uur) om 16:00 Nederlandse tijd. 10 mijl per uur is ongeveer 16 kilometer per uur. Bron: Kachelmannwetter.

Bijzonder: sneeuwstorm in maart

Wat Stella nog eens extra bijzonder maakt, is dat deze mid-maart veel sneeuw brengt. Normaal gesproken komen dergelijke stormen vooral voor in de maanden december tot februari. Stella is dus een best bijzondere storm, maar waarschijnlijk niet uniek.

Is het woord ‘sneeuwstorm’ terecht?

Natuurlijk doet het niets af aan de sneeuw en wind die komen gaat, maar je zou je af kunnen vragen of Stella ook daadwerkelijk een sneeuwstorm genoemd mag worden.Volgens de definitie moet er dan hevige sneeuwval zijn bij windkracht 8 of meer. Waarschijnlijk worden deze voorwaarden alleen langs de kust gehaald. Maar daarmee mag Stella waarschijnlijk wel een sneeuwstorm genoemd worden ;).

(Visited 629 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer