Advertentie 

De komende week wordt veel regen en sneeuw verwacht aan de zuidkant van de Alpen. Een Genua-laag gaat tot en met woensdag vele tientallen millimeters aan neerslag opleveren. Regionaal zelfs meer dan 100 millimeter. Ook na woensdag weten meer neerslaggebieden de zuidkant van de Alpen te gaan bereiken waardoor de neerslaghoeveelheden nog verder op kunnen lopen. In de bergen valt de neerslag voornamelijk als sneeuw, maar de sneeuwvalgrens gaat geleidelijk aan wel stijgen. Qua weerbeeld kunnen we deze week ook wel spreken van een tweedeling tussen de noord- en zuidkant van de Alpen.

Sinds maandag ligt er een Genua-laag ten zuiden van de Alpen met de naam “Dorothea”. Deze blijft boven Noord-Italië en de golf van Genua liggen tot en met woensdag. Daarna trekt dit lagedrukgebied richting Noord-Afrika weg van de Alpen. Tot die tijd valt er langdurig (intensieve) neerslag aan de zuidkant van de Alpen. Vanaf de Atlantische Oceaan wordt vochtige lucht richting de Alpen gebracht. Tot en met woensdag wordt ten zuiden van de Alpenhoofdkam op grote schaal tussen de 50 en 100 millimeter neerslag verwacht. In het noordoosten van Italië regionaal tot 150 millimeter.

De weerkaart voor morgen van het KNMI. Het Genua laag is goed te herkennen op de weerkaart en is “Dorothea” genoemd. Bron: KNMI

In de bergen valt op maandag nog sneeuw boven de 1000 meter. Richting woensdag gaat deze steeds meer stijgen om uiteindelijk rond 1500 à 1800 meter uit te komen. Hierdoor valt op grote schaal in met name de Italiaanse bergen en de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam 30 tot 50 centimeter verse sneeuw. Regionaal zelfs een halve tot 1 meter sneeuw.

Waar valt de sneeuw en hoe delen we de Alpen in?

Noordkant van de Alpen: droog en rustig

Op een enkele vlok sneeuw na blijft het aan de noordkant van de Alpen juist droog. Daarbij is het grotendeels bewolkt met slechts enkele ruimte voor de zon. Wel waait op dinsdag op de hogere bergtoppen rond de grens van Italië een stevige wind. De temperatuur op 1500 meter ligt dinsdag tussen de 3 en 5 graden ten noorden van de Alpenhoofdkam en -1 tot 3 graden ten zuiden daarvan. In de loop van woensdag gaat de neerslagintensiteit aan de zuidkant van de Alpen afnemen. Ook komt er dan meer ruimte voor opklaringen aan de noordkant. Alleen in het westen van Italië op de grens met Frankrijk blijft het nog een groot deel van de woensdag regenen met sneeuw in de bergen.

Opnieuw (intensieve) neerslag vanuit het zuiden

Vanaf donderdag gaat een nieuw lagedrukgebied boven Noord-Italië ontstaan. Hierdoor wordt met een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming opnieuw een (intensief) neerslaggebied richting de zuidkant van de Alpen gebracht. Opnieuw gaat het in relatief korte tijd om vele tientallen millimeters neerslag. Op deze termijn vooruit zit altijd wat onzekerheid, maar op grote schaal gaat het opnieuw om 40 tot 100 millimeter neerslag. Lokaal in Noord-Italië meer dan 100 millimeter. Opnieuw valt de neerslag in de bergen in de vorm van sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1700 meter op donderdag, maar zakt enkele honderden meters richting zaterdag. In totaal komen we dan op neerslaghoeveelheden tot en met zaterdagochtend die in in Noord-Italië op grote schaal tussen de 80 en 120 millimeter liggen. Regionaal zelfs meer dan 200 millimeter.

Op zaterdag lijkt de meest intensieve neerslag te verdwijnen aan de zuidkant van de Alpen. Het gaat dan vooral om buien in plaats van een grootschalig intensief neerslaggebied. Wel neemt de kans vanaf zaterdag op een nieuw neerslaggebied richting de Alpen trekt toe. In eerste instantie komt de neerslagzone uit het westen waardoor de kansen op sneeuw in de Franse Alpen duidelijk toenemen richting het weekend. De exacte timing en hoeveelheden is op deze termijn nog niet aan te geven. Wel is er een reële kans dat er (opnieuw) een Genua-laag boven de golf van Genua ontstaat. Dit zou in potentie opnieuw veel neerslag en sneeuw opleveren aan de zuidkant van de Alpen. De noordkant van de Alpen blijft dan (weer) buiten schot in dit scenario. Al zijn er ook genoeg modelberekeningen die ook de noordkant voorzien van neerslag en in de bergen dus sneeuw.

Wat het weer in het weekend doet is dus nog onzeker, maar de potentie voor opnieuw veel neerslag in delen van de Alpen is er zeker. Wel is zeker dat de komende dagen veel neerslag ten zuiden van de Alpenhoofdkam gaat vallen. De komende dagen volgen via Alpenweerman weer nieuwe updates over het weer in de Alpen.

Uitgelichte afbeelding: sneeuwval in Ritten (Italië) op zaterdag 24 februari. Via foto-webcam.eu.

(Visited 6.731 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier