Sneeuwchaos Alpen volgende week?

Al een paar dagen komen de weermodellen met interessante ontwikkelingen volgende week. We zien dat tegen het midden van de week een bel koude lucht vanaf de Atlantische Oceaan richting west en centraal Europa afkoppel (uitzakkende hoogtetrog). Rond het midden van de week zien we vervolgens een apart laag boven de Middellandse Zee op de weerkaarten verschijnen met als tegenhanger een hoog met kern boven Scandinavië. Voor de Alpenlanden en ook Italië en de westelijke Balkan wordt vooral het gedrag van dit laag van belang.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Potentie voor veel neerslag /Gegenstromlage. GFS met laag Middellandse Zee donderdag 26 maart

Zodra het laag ten zuiden van de Alpen is aangekomen en dus ook de hoogteas ten zuiden van de Alpen is doorgeschoven gaat de stroming in de Alpen de zuidoosthoek dan wel noordoosthoek opzoeken. Hiermee komt de aanvoer van zeer vochtige lucht vanaf de Middellandse zee richting het noorden opgang. Tegelijkertijd stroomt in de onderste luchtlagen echter koudere lucht vanuit het noord(oosten) binnen. Op het grensgebied van deze verschillende luchtmassa’s komt het door de, in het Duits zo mooi genoemde “Gegenstromlage” tot zogenaamde “opglijdings processen” (warme vochtige lucht stoomt over koudere droge lucht). Deze processen kunnen vooral in de Alpenenorme neerslaghoeveelheden gaan produceren.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Warm over koud (opglijding) staat altijd weer garant voor veel neerslag.  GFS woensdag 25 amart

De grote vraag is nu waar (en of) deze opglijdings processen en Gegenstromlage precies gaan plaatsvinden. Dit heeft wederom met de exacte koers van de polaire jet en dus de uitzakkende hoogtetrog te maken, met de ontwikkeling en koers van het laag boven de Middellandse Zee en vooral ook de snelheid waarmee het laag verder trekt.

Vooral het Amerikaanse GFS model kwam gisteren met een “worst-case” scenario op de proppen, voor sneeuw liefhebbers zo richting de Pasen waarschijnlijk toch meet een “best-case” scenario. Het model berekende lokaal zelfs neerslaghoeveelheden van 250mm en lokaal ook nog meer. Het Europese ECMWF was wat bescheidener. Kijken we naar de kaarten van vanmorgen dan zien we dat de modellen nog steeds aan het stoeien zijn met de bovenbeschreven ontwikkelingen. In grote lijnen zien we ook vanmorgen weer de uitzakkende hoogtetrog en het laag boven de Middellandse Zee. Omdat het laag echter wat sneller doorschuift en de Südstau minder lang en intensief zal uitpakken zijn ook de neerslaghoeveelheden weer wat naar beneden gerekend.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vooral het Wallis krijgt volgens het GFS met extreem veel neerslag te maken

Het GFS komt vanmorgen met neerslaghoeveelheden op de proppen tussen de 100 en 200mm, lokaal ook nog meer, het ECMWF is voor de Alpen opnieuw een stuk bescheidener met 50 tot 90mm, hier ligt het zwaartepunt vooral in de westelijke Alpen waar het model met 150 tot 200mm op de proppen komt. Omdat de lucht relatief koel is en vooral op hoogte aan de noordflank ook markant kouder lucht gaat instromen (koudeputje) gaat dit in de bergen en met name in het hooggebergte veel sneeuw opleveren. Lokaal kan er tussen de 100 en 200cm sneeuw gaan vallen. GFS berekent het zwaartepunt van de neerslag net als gisteren in de zuidelijke Walliser Alpen en aangrenzende gebieden (kaart hierboven)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] GFS neerslag (mm) cumulatief tot 30 maart

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] ECMWF neerslag (mm) cumulatief tot 30 maart

Natuurlijk moeten we met dit alles nog een flinke slag om de arm houden, temeer ook omdat neerslagprognoses op dit soort lange termijn erg gewaagd en dus ook onzeker zijn. Gezien de grootschalige ontwikkelingen en stromingspatroon volgende week toch zeker iets om de komende dagen verder goed te vervolgen. Wordt vervolgd dus stay- tuned!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Potentiaal voor veel sneeuw volgende week in de Alpen?!!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Met mogelijk verkeersoverlast door sneeuw “Nord Süd Achse”

Volgende update afhankelijk van (belangrijke) ontwikkelingen

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]