Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Spannende weersverwachtingen voor de komende dagen. Begin van de week worden winterse buien verwacht in ons land. Op maandag trekken vanuit het noordwesten buien over met een winters karakter waarbij neerslag valt in de vorm van sneeuw. Ook de rest van de week zijn er kansen op sneeuw. De grote vraag is blijft de sneeuw liggen? En zo ja, waar en hoeveel gaat er vallen?

Afgelopen week hebben we al te maken gehad met winterweer waarbij op sommige plekken natuurijs was en ook de zon vaak was te zien. Komende week krijgen we ook te maken winterweer, maar dan van een heel ander type. 

Op 20 januari afgelopen jaar trok een Polar Low over het land en zorgde voor winterse buien. Tijdens intensieve sneeuwbuien bleef de sneeuw kort liggen. Dit keer is er geen sprake van een Polar Low, maar mogelijk blijft er lokaal ook weer wat sneeuw liggen aanstaande maandag en dinsdag. (Huizen in Noord-Holland, 20 januari 2023) 

Een noordwestelijke aanvoer brengt koude maritieme luchtmassa’s naar ons land op maandag en gaat zorgen voor winterse buien. (ECMWF 500 hPa, via Wetterzentrale.de)

Dit weekend draait de wind al verder richting het noorden en wordt vochtige lucht vanaf de Noordzee aangevoerd waarbij af en toe motregen valt. Geleidelijk aan zal steeds koudere polaire lucht afzakken naar onze breedtegraad. Zondag zal het al iets kouder aanvoelen dan de zaterdag, maar is het nog vooral regen dat er valt. Na het weekend gaat de temperatuur verder omlaag.

Maandag (natte) sneeuw, hagel, wind en felle opklaringen

Maandag doet de temperatuur nog een stap terug en draait de wind naar het noordwesten. Vooral aan de kust gaat de wind in kracht toenemen en worden windsnelheden bereikt van 50 tot 60 km/uur. Naast de wind worden er ook winterse buien verwacht, die al vroeg in de ochtend over het land gaan trekken. Verder landinwaarts staat er minder wind.

In de ochtend ligt de temperatuur net boven het vriespunt. De neerslag die er valt zal aanvankelijk vooral natte sneeuw zijn waarbij ook hagel en een enkele klap onweer niet uitgesloten moet worden. Het zal een gure dag kunnen gaan worden, maar tussen de buien door zijn er soms ook felle opklaringen met zon.

In de loop van de middag zullen de buien zich gaan intensiveren. Tijdens intensieve neerslag kan de sneeuw kort blijven liggen. Aan de kustprovincies zal dit van korte duur zijn, maar verder landinwaarts kan zich een serieus sneeuwdek gaan vormen. De grootste kans hierop is later in de middag en de maandagavond zodra de bodem genoeg is afgekoeld. Als we kijken naar de laatst modelberekeningen van weermodellen lopen deze nog wel erg uiteen.

ARPEGE en ECMWF verwachten enkele cm’s aan sneeuw op maandag en dinsdag (bron: WXCHARTS.com)

Het ARPEGE en ECMWF weermodel verwachten de meeste sneeuwval op maandag en ook nog een kleine hoeveelheid op de dinsdag. In totaal kan er meer dan 5 cm gaan vallen deze dagen. Het ECMWF verwacht dit voor de hele Benelux, maar ARPEGE alleen verder landinwaarts. Het Duitse ICON-EU weermodel en Amerikaanse GFS zijn minder uitgesproken over de sneeuwval en laten geen sneeuwdek in de verwachting terugkomen. Grote onzekerheid dus nog!

Het GFS en ICON-EU model gaan niet uit van een sneeuwdek op maandag en dinsdag met uitzondering van de Ardennen (bron: WXCHARTS.com)

Woensdag en donderdag nog meer sneeuw?

Enkele weerdiensten kwamen afgelopen dagen al met berichten over een grote sneeuwdump op de woensdag. Van deze sensationele uitspraken blijkt inmiddels al niet meer zoveel terug te zien. Maar helemaal uitgesloten is het nog niet dat we later in de week wederom te maken gaan krijgen met opnieuw sneeuw. De meeste weermodellen verwachten dat het na dinsdag droog blijft, maar het Duitse ICON-EU weermodel berekent sneeuwhoeveelheden in het zuiden van Nederland en Belgie van ruim 10 cm. De onzekerheid en van de locatie van dit neerslaggebied is bijzonder groot. De meeste modellen gaan er nu van uit dat de sneeuw verder richting het zuiden gaat vallen. Daarbij moet ook rekening gehouden wordt dat dit op de grens gebeurt van warme en koude lucht. Als het net iets warmer is dan zal het vooral regen zijn die er valt.

Het ICON-EU model laat als enige nog een significante sneeuwhoeveelheid zien op woensdag en donderdag, maar de onzekerheid van locatie en timing is groot. (bron: WXCHARTS.com)

Hoe lang houden we nog te maken met winterweer?

We hebben deze maand te maken gehad met temperatuur die dicht en zelfs onder het gemiddelde lagen. Afgelopen week was het droge continentale polaire lucht en komende dagen zal het vooral maritieme polaire lucht zijn.

Als we kijken naar de ensembles dan lijkt het erop dat er later in de week een einde gaat komen aan het winterweer. De zonale invloeden gaan toenemen waarbij storingen vanaf de Atlantische Oceaan ons gaan bereiken. De kans is groot dat er weer veel regen valt en het soms stevig waait. Dit actieve weertype kan echter zo weer omslaan, want de koude lucht blijft dicht bij ons.

De pluim voor de temperatuur gaat volgend weekend weer omhoog en dan is het gedaan met het winterweer (meteogram ECMWF, prikpunt Utrecht)

Kortom, maandag en dinsdag moet rekening gehouden worden met (natte) sneeuw waarbij landinwaarts een dun sneeuwdek gevormd kan worden met mogelijk gladheid tot gevolg. Heel lang zal de sneeuw waarschijnlijk niet blijven liggen en volgend weekend is het weer gedaan met de kou.

Ook benieuwd naar het weer in de Alpen de komende week? Na een periode van zonnig en droog weer worden ook daar winterse buien verwacht aankomende week. Meer daarover in de Alpenweerberichten!

(Visited 25.592 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier