Advertentie

Klik hier voor meer informatie over je vakantie naar Zuid-Tirol


 

In de media wordt er volop gesproken over de slechte ski-omstandigheden onder ~2000 meter hoogte. Hoe uniek zijn deze omstandigheden eigenlijk? Wat blijkt: de sneeuwarmoede nu is bijzonder, maar zeker niet uniek. Sterker nog: er zijn zeker twee winters die het qua sneeuw zelfs nog slechter deden dan deze winter tot dusver…

Sneeuwarmoede en witte linten

We hebben er al veel over geschreven: door het tekort aan sneeuwval en aanvoer van zachte lucht zijn de sneeuwomstandigheden vooral beneden 2000 meter hoogte slecht. Daardoor zijn veel dalafdalingen gesloten. Ook geeft het beeld van witte linten in een groen landschap alles behalve een wintersportgevoel. In de media is er ook al veel aandacht geweest voor de slechte sneeuwomstandigheden in de Alpen.

Kerst december 2016 in im Thale met uitzicht richting Westendorf. Ook toen was het maken van kunstsneeuw een uitdaging. Foto: Roy Molenaar

Met de vele media-aandacht zou je wellicht verwachten dat deze omstandigheden uniek zijn. Maar de waarheid blijkt toch iets anders te liggen…

Witte linten niet uniek

Het blijkt namelijk dat zulke slechte sneeuwomstandigheden vaker voorgekomen zijn. De winters van 2015-2016 en 2016-2017 deden het namelijk niet veel beter. Ook in die winters waren witte linten in groen landschap rond de Kerstperiode en begin januari vaker te zien. Hieronder zie je de satellietfoto’s van begin januari 2016, 2017 en begin januari deze winter. Duidelijk te zien is dat de sneeuw in de Alpendalen ook in de winters van 2016 en 2017 ver te zoeken was. Aan de zuidkant van de Alpen was de situatie in 2016 en 2017 zelfs slechter dan dit jaar*.

Let bij onderstaande afbeelding vooral op de witte bergtoppen met groene ‘rivieren’ (de groene Alpendalen) in het midden van de afbeelding. De witte kleuren ten noorden en ten zuiden hiervan zijn geen sneeuw, maar lage bewolking.

Satellietbeelden begin januari 2016, 2017 en 2023. In alle winters waren rond deze tijd groene Alpendalen te zien. Bron: NASA Worldview.

*Er is hier in de vergelijking gekozen om de situatie van 6 januari 2023 te vergelijken met 1 januari 2016 en 1 januari 2017. Dit is gedaan omdat de situatie in 2016 en 2017 rond 1 januari het slechtst was. In de dagen erna viel in beide winters weer sneeuw bij tot in de dalen, waardoor de satellietbeelden weer een stuk witter kleurden.

Sneeuwhoogte eind december: andere winters nog slechter

Kijken we specifiek naar de sneeuwhoogte eind december, dan blijkt dat de winter van 2022-2023 zeker niet het slechtste jongetje van de klas is. Gemeten op 30 december hadden de winters van 2015-2016 en 2016-2017 namelijk nog minder sneeuw dan deze winter. Dit laat mooi zien dat de situatie dit jaar bijzonder, maar zeker niet uniek is. Op de slideshow hieronder kun je de sneeuwhoogtes in de verschillende winters gemeten op 30 december met elkaar vergelijken.

Toch verschilt deze winter tot nu toe qua sneeuwarmoede wel wat ten opzichte van de winters van 2015-2016 en 2016-2017. In de winter van 2016-2017 lag de temperatuur rond Kerst en Oud en Nieuw wat lager dan in dezelfde periode dit jaar. Hierdoor konden de sneeuwkanonnen rond en na Kerst wel in gang worden gezet. Dit in tegenstelling tot deze winter, waarbij het zo zacht was dat de sneeuwkanonnen vooral in de lagere Alpen weinig of niet gebruikt konden worden. Met als gevolg dat pistes in de lagere Alpen vaker moesten sluiten.

Meer over de sneeuwarmoede in de winter van 2016-2017 lees je hier!

Klimaatverandering als schuldige

Het beeld van de sneeuwarmoede deze winter past goed bij wat je bij klimaatverandering zou verwachten. Sneeuwarme en zachte winterperiodes in de Alpen zoals begin januari 2023 komen in deze eeuw helaas een stuk vaker voor dan in de vorige eeuw. De komende jaren zal er in de meeste winterperiodes in de lagere Alpen nog genoeg sneeuw liggen of gemaakt kunnen voor de wintersport. Maar met de (verwachte) opwarming zullen de zachte periodes in de toekomst steeds vaker voorkomen.

Winterse omslag in de maak?

Gelukkig voor de wintersporters die nog op vakantie gaan dit jaar is er ook goed nieuws te melden. Er komt namelijk een weersomslag aan met serieuze sneeuw in het vooruitzicht. Meer daarover lees je in het meest recente Alpenweerbericht!

Hogerop in de Alpen is het beter vertoeven. Hopelijk krijgen we dit soort winterse plaatjes ook snel weer in de Alpendalen. Foto: Sander Engelen, Tignes.
(Visited 8.796 times, 1 visits today)
Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer