In de media wordt er volop gesproken over de slechte ski-omstandigheden onder ~2000 meter hoogte. Hoe uniek zijn deze omstandigheden eigenlijk? Wat blijkt: de sneeuwarmoede nu is bijzonder, maar zeker niet uniek. Sterker nog: er zijn zeker twee winters die het qua sneeuw zelfs nog slechter deden dan deze winter tot dusver…

Sneeuwarmoede en witte linten

We hebben er al veel over geschreven: door het tekort aan sneeuwval en aanvoer van zachte lucht zijn de sneeuwomstandigheden vooral beneden 2000 meter hoogte slecht. Daardoor zijn veel dalafdalingen gesloten. Ook geeft het beeld van witte linten in een groen landschap alles behalve een wintersportgevoel. In de media is er ook al veel aandacht geweest voor de slechte sneeuwomstandigheden in de Alpen.

Kerst december 2016 in im Thale met uitzicht richting Westendorf. Ook toen was het maken van kunstsneeuw een uitdaging. Foto: Roy Molenaar

Met de vele media-aandacht zou je wellicht verwachten dat deze omstandigheden uniek zijn. Maar de waarheid blijkt toch iets anders te liggen…

Witte linten niet uniek

Het blijkt namelijk dat zulke slechte sneeuwomstandigheden vaker voorgekomen zijn. De winters van 2015-2016 en 2016-2017 deden het namelijk niet veel beter. Ook in die winters waren witte linten in groen landschap rond de Kerstperiode en begin januari vaker te zien. Hieronder zie je de satellietfoto’s van begin januari 2016, 2017 en begin januari deze winter. Duidelijk te zien is dat de sneeuw in de Alpendalen ook in de winters van 2016 en 2017 ver te zoeken was. Aan de zuidkant van de Alpen was de situatie in 2016 en 2017 zelfs slechter dan dit jaar*.

Let bij onderstaande afbeelding vooral op de witte bergtoppen met groene ‘rivieren’ (de groene Alpendalen) in het midden van de afbeelding. De witte kleuren ten noorden en ten zuiden hiervan zijn geen sneeuw, maar lage bewolking.

Satellietbeelden begin januari 2016, 2017 en 2023. In alle winters waren rond deze tijd groene Alpendalen te zien. Bron: NASA Worldview.

*Er is hier in de vergelijking gekozen om de situatie van 6 januari 2023 te vergelijken met 1 januari 2016 en 1 januari 2017. Dit is gedaan omdat de situatie in 2016 en 2017 rond 1 januari het slechtst was. In de dagen erna viel in beide winters weer sneeuw bij tot in de dalen, waardoor de satellietbeelden weer een stuk witter kleurden.

Sneeuwhoogte eind december: andere winters nog slechter

Kijken we specifiek naar de sneeuwhoogte eind december, dan blijkt dat de winter van 2022-2023 zeker niet het slechtste jongetje van de klas is. Gemeten op 30 december hadden de winters van 2015-2016 en 2016-2017 namelijk nog minder sneeuw dan deze winter. Dit laat mooi zien dat de situatie dit jaar bijzonder, maar zeker niet uniek is. Op de slideshow hieronder kun je de sneeuwhoogtes in de verschillende winters gemeten op 30 december met elkaar vergelijken.

Toch verschilt deze winter tot nu toe qua sneeuwarmoede wel wat ten opzichte van de winters van 2015-2016 en 2016-2017. In de winter van 2016-2017 lag de temperatuur rond Kerst en Oud en Nieuw wat lager dan in dezelfde periode dit jaar. Hierdoor konden de sneeuwkanonnen rond en na Kerst wel in gang worden gezet. Dit in tegenstelling tot deze winter, waarbij het zo zacht was dat de sneeuwkanonnen vooral in de lagere Alpen weinig of niet gebruikt konden worden. Met als gevolg dat pistes in de lagere Alpen vaker moesten sluiten.

Meer over de sneeuwarmoede in de winter van 2016-2017 lees je hier!

Klimaatverandering als schuldige

Het beeld van de sneeuwarmoede deze winter past goed bij wat je bij klimaatverandering zou verwachten. Sneeuwarme en zachte winterperiodes in de Alpen zoals begin januari 2023 komen in deze eeuw helaas een stuk vaker voor dan in de vorige eeuw. De komende jaren zal er in de meeste winterperiodes in de lagere Alpen nog genoeg sneeuw liggen of gemaakt kunnen voor de wintersport. Maar met de (verwachte) opwarming zullen de zachte periodes in de toekomst steeds vaker voorkomen.

Winterse omslag in de maak?

Gelukkig voor de wintersporters die nog op vakantie gaan dit jaar is er ook goed nieuws te melden. Er komt namelijk een weersomslag aan met serieuze sneeuw in het vooruitzicht. Meer daarover lees je in het meest recente Alpenweerbericht!

Hogerop in de Alpen is het beter vertoeven. Hopelijk krijgen we dit soort winterse plaatjes ook snel weer in de Alpendalen. Foto: Sander Engelen, Tignes.
(Visited 8.421 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer