Advertentie



 

Nog maar net bekomen van een flink pak sneeuw en de volgende bestelling staat alweer op het menu. Het gaat in de komende dagen en begin volgende week meerdere keren sneeuwen in de Noord-Alpen. Joepie! of toch niet?

Dat is allemaal wel leuk en aardig, maar ik zit aan de zuidkant en zie alleen maar zon, zon en nog eens zon. Bovendien is het behelpen met de sneeuw en is deze ook ijzig. Oke we hebben mooi weer, maar wat verse sneeuw is hier ook hard nodig. Het zal wel wel weer mislopen… hoor ik u denken.

En dus vallen we meteen maar met de deur in huis, Ja, de sneeuw is alleen voor de Alpennoordzijde. Dit komt omdat er nauwelijks iets verandert aan het heersende stromingspatroon. De stroming komt uit richtingen tussen west en noord en omdat het Azorenhoog enigzins uit positie is ontstaat er regelmatig een glijbaan van polaire lucht. Het verhaal is inmiddels bekend…. De koude vochtige lucht botst tegen de bergen en zorgt voor stuwing. Bij het stijgen koelt de lucht af, en omdat koudere lucht minder vocht kan bevatten, valt er sneeuw. Eenmaal naar het zuiden droogt de lucht op en voilà, zon en droogte aan de zuidkant. Ja, het is niet eerlijk.

Vrijdag staat de eerste sneeuwstoring op het menu. Daar blijft het niet bij, er volgt nog veel meer sneeuw.

Weerkaarten vallen in herhaling en staan op “repeat”

Er zijn een aantal redenen die de wisselvalligheid, maar ook het zelfde weersverloop verklaren. We hebben eigenlijk deze hele winter al te maken met een zeer sterke Polar Vortex. Hierdoor wordt de straalstroom flink aan gejengeld. Hier volgt een kleine uitleg in de meteorologie, ik zal het niet te moeilijk maken, maar het is leuk om het te begrijpen. Zeker voor degene die al een beetje weerkaarten kunnen lezen…..

Normaal gesproken ligt het Azorenhoog netjes op zijn plek boven de Azoren. Het is nu echter al enige tijd anders. Het Azorenhoog gevuld met warme en vochtige oceaanlucht ligt momenteel een stuk noordelijker op de Atlantische Oceaan. Kijk ook maar eens op bovenstaande weerkaart. Dat betekent dat de depressies en dus de straalstroom waarin ze zich bewegen ook anders ligt (ten opzichte van normaal). Depressies kunnen niet door het hoog heen. (blokkade) maar moeten er om heen. Zie het nu als een wegomlegging. Normaal gesproken vinden wij omrijden vervelend, maar in dit geval loont het wel. De wegomlegging blijft ook nog wel even aanwezig. Het is eigenlijk best wel een leuke weg en wat leuk is, is plezier dus waarom zouden we dit anders gaan doen? Ik pak de routekaart er even bij…..

De omleidingsroute in beeld. De grote hobbel is het hogedrukgebied net west van Frankrijk (Azorenhoog). Depressies volgen de omleidingsroute “S” en trekken via Zuid-Scandinavie via Oost-Europa naar Rusland. In de slalom zijn ze gevuld met ijskoude lucht en veroorzaken ze neerslag, vaak met sneeuw. Dit is ook de reden dat het zo extreem weer is in delen van Turkije en Griekenland.

Omdat de straalstroom stevig is en het hogedrukgebied honkvast verandert er nauwelijks wat aan dit weertype en dat eigenlijk in grote delen van Europa. We gaan nog een keer kijken op de weerkaarten….

Weerkaart voor donderdag met de naderende sneeuw voor de Alpennoordzijde
Weerkaart voor de nacht van zaterdag op zondag en nee, het is niet dezelfde als hiervoor al lijkt het wel zo. Met alweer wat sneeuw voor de noordkant.
Weerkaart voor maandag, maar nu is het wat drukker op de omleidingsroute. Dat betekent meer stuw en dus sneeuw. Overigens zijn er wat rijbanen bijgekomen waardoor misschien de Benelux ook wel wat winterse neerslag ziet.
Fun! volgende week woensdag met zijn allen weer over dezelfde omleidingsroute. Griekenland en Turkije raken maar niet verlost van het winterse weer.

Het wordt dus eentonig

Ik had ook kunnen zeggen, zoek de verschillen. De titel leest misschien wat heftig, maar met het bestuderen van de kaarten mag het sneeuwalarm wel afgegeven worden. Ik heb 4 sneeuwmomenten geteld. En dus gaat er aan de noordkant een serieuze hoeveelheid verse sneeuw neerdalen, letterlijk ook tot in de dalen. Maar wel afgewisseld met wat zachtere lucht. Toch nog wat verschil dus!

Maar eerst is het nog Kaiserwetter

Alpenweerman is in Montafon, het was gisteren weer boffen met het weer en ook de condities zijn top!

En zo kan er weer 50 tot 100 cm verse sneeuw bijvallen

Bekijken we dan de neerslagtotalen dan zien we tot volgende week woensdag een flinke accumulatie. Hoewel misschien niet alle neerslag als sneeuw valt, zijn dit toch wel weer significante hoeveelheden.

We houden u op de hoogte de komende dagen

Dit was in een notendop de route die genomen gaat worden naar de Alpen. In de volgende artikelen gaan we weer verder in op de details. Blijf ons volgen en bekijk ook onze weerkaarten om op de hoogte te blijven van de actuele situatie. Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag!

(Visited 5.825 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier