Sneeuw noorden, Föhnstorm zuiden
Algemeen:
Met een nog wat in kracht toenemende noordoostelijke hoogtestroming wordt donderdag nog deels vochtige polaire lucht aangevoerd die aan de Alpennoordkant stuwt. Vanaf vrijdag inzettende weersverbetering onder invloed van verder toenemende luchtdrukstijgingen.
Achter een koufront kregen we we gisteren in de loop van de dag met zogenaamd “Rückenseitenwetter” te maken. Omdat vooral in de wat hogere atmosfeer zeer koude polaire lucht over de Alpen uitstroomde ontwikkelden zich in de noord tot noordoostelijke hoogtestroming talrijke winterse buien. Tussen de buien door konden we genieten van felle opklaringen en mooie heldere polaire luchten. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam begon de lucht in de middag te stauen, hier was het meest bewolkt en viel er steeds weer sneeuw of sneeuwbuien.
White out Stubaier Gletscher (via APP)….
….en mooie polaire luchten boven de Söldener Gletsjer (via APP)
Genua en Bombogenese
Inmiddels is de koude polaire lucht tot over de Middellandse Zee uitgestroomd en heeft zich boven de Golf van Genua een klassiek zogenaamd “lij-laag” gevormd (lij-cyclogenese). Onder verdere uitdieping trok het vervolgens verder naar de “Mar Tirreno” (Tyrreense Zee). Deze explosieve ontwikkeling (verwachte kerndruk 993hPa), ook wel “Bombogenese” genoemd, zal voor zeer onstuimig weer in die contreien gaan zorgen. Ook de komende dagen zal het onder invloed van een
Zeer onstuimig en nat boven Italie en west. Balkan door “Bombogenese”
boven de Mar Tirreno
Blikvangers en de voor ons belangrijke sturende druksystemen zijn een hoog met met kern ten westen van Frankrijk en het hierboven al aangekaarte Middellandse Zee laag met kern tussen Sardinië en het Italiaanse vasteland. Tussen beide systemen dus die krachtige noordoostelijke hoogtestroming en scherpe drukgradiënt tussen de Alpennoordkant en Alpenzuidkant.
In de westelijke Alpen zien we vooral aan de Alpennnoordkant nog veel bewolking waaruit nog wat sneeuw of sneeuwbuien vallen. Moe meer naar het westen hoe beter, hier is het meest droog en toenemend klaart het in de loop van de dag op. De meeste zon vinden we aan de Alpenzuidkant alwaar een krachtige tot stormachtige Nordföhn de lucht “afdroogt”.
Actuele radarbeeld (bron WetterOnline)
Zonnige start aan de zuidkant, webcam Val Gardena /Gröden – Plan de Gralba
..en in (Ober)Wallis, webcam Aletsch
Het is koud en vooral de harde tot stormachtige wind (in de bergen orkaankracht tot 130km/h ) maakt het er niet echt lekkerder op. Datzelfde geldt ook voor de Alpenzuidkant en de westelijke Alpenwaar de koude Nordföhn met stormkracht het vooral voor het gevoel her zeer onaangenaam maakt. Onaangenaam wordt het ook in de westelijke (Franse) Alpen en het Rhonedal waar een zeer krachtige Mistral doorstaat (storm tot orkaankracht in de berg en “trechter”gebieden)
Nordföhn aan de zuidkant en tegelijkertijd een zeer sterke Mistral in
het westen.
In de oostelijke Alpen is het al niet veel beter, sterker nog, het meest slechte weer speelt zich vandaag hier nog af. Vooral in de Nordstau van de Alpenhoofdkam sneeuwt het steeds weer en deels ook aanhoudend, de zon zullen we er niet tot nauwelijks te zien krijgen en daarnaast staat er ook hier een stormachtige noordenwind. Deels kan de neerslag en wolken ondanks de krachtige Nordföhn tot over de Alpenhoofdkam uitbreiden. Verder ook hier aan de zuidkant de meeste kans op zon en zeer krachtige Nordföhn met in de bergen windsnelheden tot orkaankracht.
Bewolkt en sneeuw in de Arlberg (Stuben)
Het is zoals gezegd koud met temperaturen die zich op een winters niveau bevinden. Op 2000 meter -10, op 3000 meter tot min 18 en op 4000 meter tot -18 graden. Het nulgradenniveau ligt algemeen tussen de 600 a 800 meter en sneeuw(buien) valt tot in de dalen. Aan de
Lawinegevaar, veelal geldt er een code oranje (3 , erheblich), wees
op je hoede en neem geen risico’s
Dat het lawinegevaar kritische grenzen (code 3 (oranje) gaat bereiken met vooral op de zogenaamde “Kammlagen” zeer tricky en instabiele condities moge duidelijk zijn. Blijft dus op de gemarkeerde pistes en volg de lokale aanwijzingen op. Daarnaast zijn er door de nog verder oplopende drukgradiënt tussen noord en zuid ook weeralarmen uitgegeven in verband met de föhnstorm in de zuidelijke Alpen.
Kammlagen en Schneeverfrachtungen door de wind,
levensgevaarlijk en blijf er dus uit de buurt
Hogedruk, toenemend zonnig en zachter
Vrijdag zien we dat de kern van het “Franse” hoog in noordoostelijk richting gaat verplaatsen en in het weekend ten noorden van de Alpen richting west Rusland trekt. Tegelijkertijd wordt er een brug geslagen met het Azorenhoog waarbij de as ten noorden van de Alpen zal verlopen. Vrijdag gaan de westelijke Alpen al profiteren van de stijgende luchtdruk. De klaart steeds verder op en vooral naar het westen toe wordt het zonnig. De wind zal vooral vrijdag nog hard tot stormachtig zijn en pas in het weekend verder in kracht afnemen. De oostelijke Alpen moeten nog wat langer wachten op de stabiliserende werking van het hoog. Vooral vrijdag kunnen er in de oostelijke delen nog sneeuwbuien vallen, meer naar het westen toe gaat het ook hier opklaren. Zaterdag en vooral zondag overal zonnig, afnemende wind en stijgende temperaturen.
Op de langere termijn stroomt opnieuw zeer koude arctische
lucht naar het zuiden. (ECMWF 15 maart)
Een overgang naar een markant zachter Atlantisch regime is echter ook op de langere termijn onwaarschijnlijk. Dat de temperaturen vooral in de bergen de komende dagen een stuk omhoog zullen gaan en ook de koude wind gaat liggen is alleen maar prettig en met de zon erbij zullen eerste lentekriebels merkbaar gaan worden. En of dan die koude lucht er weer inkomt ? We gaan het allemaal voor jullie vervolgen en in kaart brengen. Een fijne dag en ciao vanuit een mooi opgeklaard Termen in Oberwallis.
Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier
Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.