Vandaag gaat er in de lage landen eindelijk de langverwachte sneeuw vallen. In heel het land lijkt het wit te gaan worden vandaag. Verderop in dit weerbericht vertellen we je er meer over.

Veel sneeuw is er de afgelopen dagen ook gevallen in de Alpen en dat leverde gisteren met name in Oostenrijk met (deels) de zon erbij prachtige winterse plaatjes op!

Kleinwalsertal gisteren door Hans ter Braak
Een dik pak sneeuw ook in Lech! Via FB Lech
Het Ötztal heeft ook een flinke lading verse sneeuw erbij gekregen. Via FB Ötztal
In Serfaus-Fiss-Ladis is ook een mooie verse poederlaag gevallen!
Prchtige condities in het zuid Duitse Hochries
Zell am See ligt er momenteel ook prachtig bij.
Ook in de Kitzbüheler Alpen is een vers pak sneeuw gevallen en ziet alles er prachtig uit!

Vandaag sneeuw Lage Landen

Momenteel hebben we in de lage landen een aantal dagen te maken met vrij lage temperaturen met in de nachten vorst. Zo ook afgelopen nacht. Het koudst werd het in Drenthe met -1,2 graden. Dat is minder koud dan in eerste instantie werd voorspeld.

Vanmiddag en vanavond sneeuwval

Vandaag begint de dag vrij fris met in het oostelijk deel nog wat zon. Al snel neemt vanuit het westen de bewolking toe en gaat het vanuit het westen sneeuwen. In de middag wordt het maximaal zo’n 1-2 graden boven het vriespunt. De eerste sneeuw trekt vanaf 3 uur in de middag het land binnen en trekt langzaam verder naar het oosten. Op de meeste plaatsen zal het een paar uur sneeuwen en zal er op veel plaatsen een sneeuwdek vormen. Er kan zo’n 1 tot 5 cm sneeuw vallen. Lokaal zou het ook nog iets meer kunnen zijn.

In de loop van de middag trekt een sneeuwstoring vanuit het westen over het land heen. Dit is rond 18 uur in de avond als de meest intensieve sneeuwval boven het midden van het land zal liggen.
Vrijwel overal wordt vanmiddag en vanavond een sneeuwdek verwachtvan een paar cm. Eindelijk wat winterse pret!

Later op de avond wordt het vanuit het westen weer droger en stopt het met sneeuwen. In het oosten kan het nog enige tijd doorgaan met sneeuwen gedurende de nacht. Als de sneeuw over is getrokken stijgt de temperatuur langzaamaan tot iets boven het vriespunt.

Zondagochtend kan er in het westen wat lichte regen vallen bij temperaturen van rond de 2 a 3 graden. Verder oostwaarts kan deze regen lokaal zorgen voor wat ijzel door vriestemperaturen aan de grond. Wees dus voorzichtig als u morgenochtend de weg op gaat!

In de loop van de dag wordt het geleidelijk warmer en zet de dooi overal in en zal de sneeuw langzaam weer verdwijnen. Het langst zal de sneeuw blijven liggen in het oostelijk deel van het land.

Komende week wordt het langzaam zachter en gaan we helaas weer een wisselvallige weerfase in. Met een vrij zachte wind vanaf zee zal de vorst even geen thema zijn en krijgen we zo nu en dan ook een flinke plens regen over ons heen. De winter is echter nog niet voorbij en kan zo maar weer terug keren. We houden het scherp voor jullie in de gaten!

Alpen nog in de kou

Afgelopen nacht zagen we op verschillende plaatsen weer zeer strenge vorst met op verschillende plaatsen temperaturen beneden de -15 tot -20 graden. Zo zagen we afgelopen nacht in het Engadin dal in Zwitserland weer temperaturen van -26 graden.

Na deze heldere en koude nacht belooft het vandaag vrij zonnig weer te gaan worden wat na de verse sneeuwval in de noordweststau gebieden mooie plaatjes zal opleveren. Verder naar het oosten is er vandaag iets meer bewolking aanwezig en kan nog een enkele sneeuwbui vallen. In het westen zal de dag meest zonnig verlopen. Het is koud voor de tijd van het jaar. Met name in het oosten is de lucht nog erg koud. Op 2000 m liggen de temperaturen vandaag tussen de -8 en -14 graden. Verder naar het zuidwesten is het zachter met een vorstgrens die kan oplopen tot 1000 a 1500 m hoogte.

De Alpen bevinden zich momenteel nog in de koude lucht. Al is het zuidwesten beduidend zachter dan het koude noordoosten. Dit zijn de temperaturen op zo’n 1500 m hoogte.

In de nacht naar zondag trekt vanuit het noordwesten weer een sneeuwstoring de Alpen binnen waarbij het in de noordwest staugebieden weer flink gaat sneeuwen. Eerst in de Noord Franse Alpen en Zwitserland en later op zondag ook in het noorden van Oostenrijk tot Salzburg aan toe. Het is vrij koud en het zal dan ook sneeuwen tot in de meeste dalen en lagere delen. Er kan weer een aardige laag bijvallen en algemeen valt er zo’n 15 tot 40 cm sneeuw met lokaal ook nog meer. Wederom een winterse opfrisser erbij na de sneeuw van afgelopen dagen. De zuidelijke Alpen blijft het meest droog en zal de zon zich zeer zeker laten zien.

Vanuit het noordwesten komt een storing dichterbij die eerst in de BeNeLux voor sneeuwval zorgt en later ook in de noordweststaugebieden. Eerst in Zwitserland en de noord Franse Alpen. Later ook in de noordelijke Oostenrijkse Alpen.
In de noord Alpen kan weer een flinke verse laag sneeuw gaan vallen. Dit is de verse sneeuw die valt t/m maandagochtend. Bron: Bergfex.at

Maandag is een overgangsdag met veel zon in het westen en wat meer bewolking en een enkele sneeuwbui het oosten van de Alpen. Dinsdag krijgen de oostelijke Alpen ook te maken met meer zonneschijn en blijft het overal droog en heeft de zon de overhand. In het westen zou iets meer bewolking kunnen voor komen.

Daarna krijgen de Alpen te maken met een overwegend west tot zuidwestenwind die zachtere lucht gaat meevoeren vanaf de oceaan. De temperaturen zijn duidelijke hoger dan de dagen ervoor en het wordt vrij wisselvallig. Met name zal de wind ook een thema gaan worden waarbij de noord Alpen te maken krijgen met een südföhn. Periodiek zal de temperatuur ook weer lager zijn en dan weer wat hoger. Er zal in de loop van volgende week ook weer sneeuw gaan vallen in de zuidelijke en westelijke Alpen waarbij de sneeuwval grens ergens tussen de 1000 en 1500 m zal gaan uitkomen.

De komende week krijgen we meer invloeden vanaf de oceaan waarmee ook zachtere lucht wordt aangevoerd. In zuidelijke Alpen kan dat later in de week voor wat sneeuw gaan zorgen.
Vanuit het zuidwesten stroomt veel zachtere lucht het continent op komende week.

Volgend weekend lijkt er dan weer een storing over te trekken die voor de nodige sneeuw kan gaan zorgen. De koers van deze storing zal echter in hoge mate bepalen wat de sneeuwvalgrens zal gaan doen. Erg onzeker nog allemaal.

We gaan het allemaal voor jullie vervolgen en laten we hopen dat de echte winter snel weer mag terugkeren daarna! Nu eerst nog genieten van de winterse prikjes deze dagen en dan zien we wel weer verder. Fijne zaterdag!

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-2021


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Benelux | Hoe staat het ervoor met de sneeuw?
Volgend artikelAlpen – Opnieuw sneeuwval tot in de dalen. Kritisch lawinegevaar.
Sander Engelen is afgestudeerd aan de Wageningen universiteit. Hij heeft hier zijn Bachelor en Master opleiding gedaan en veel geleerd op het gebied van het weer en klimaat. Expertise: Alpengebied.

35 REACTIES

 1. Mooi bericht!! Overzicht door verdeling in alinea’s, duidelijk! Komende dagen wordt weer genieten in de Alpen. Ik hou wel van een wat wisselend weertype.

 2. Mooi bericht Sander. Hier op Rosswald (1800m) in Oberwallis alles nog potdicht en zelfs wat lichte sneeuwval bij een temperatuur van -8.2°C. Sneeuwhoogte meetveld 95 cm. Ski’s staan klaar maar met dit weer en slechte (zicht) condities maar even wachten en hopen dat het nog opentrekt. Dan hopelijk ook nog wat mooi plaatjes van de sneeuw met de blauwe lucht

 3. Laat maar vallen die paar cm in de lage landen! Een mooi wit landschap misstaat niet eens in de zoveel jaar!!

 4. Unten grau, oben blau. Begint nu ook hier open te trekken. Nog even een mooi plaatje. Fijne dag Nederland en succes en veel plezier later met de sneeuw

 5. Volgend weekend op herhaling. In afwachting van de sneeuw even een blik richting het volgende weekend.

 6. Laatste verwachting brede kuststrook NL: 0 – 2 cm.
  Op Texel 12:00 T2m +3,2. Dauwpunt sinds 11:00 net onder 0 (-0,7). Wind ZW 5 Bft. Zwaar bewolkt. Afwachten of we hier ’n sneeuwdekje krijgen.
  Voor heel Nederland code geel (2 tot 5 cm sneeuw). Ieder land zo z’n problemen ;).

 7. Texel, meetpunt ’t Horntje (Dageraad 32): 14:30 T2m 0,7. Dauwpunt -1,7, Wind ZZO 6 Bft. Zwaar bewolkt, lichte sneeuwval.

 8. Helaas blijft het in Rotterdam totaal niet liggen, alleen wat op de auto’s en bosjes. Verder smelt het helaas meteen weg. Hoop dat het nog wat intensiever wordt en wel wat blijft liggen op de grond.

 9. In Gouda blijft de sneeuw op het gras goed liggen, helaas op de straat nog niet. Maar misschien komt dat nog. Het sneeuwt momenteel bij -0,5 graden

 10. In zwolle blijft het vanaf het eerste moment liggen . Sneeuwt nu een kleine 50 min. Alles is wit. Jammer dat de intensiteit niet zo hoog is.

 11. In Nunspeet sneeuw het wel redelijk . Vooral op het gras en de bomen blijft er wat liggen. Genieten maar waar we kunnen…

 12. In Lemmer sneeuwt het licht. Kinderen hebben 3 sneeuwballen kunnen maken………ze zijn nu met de shovel over de weg aan het schuiven om sneeuw te verzamelen om een sneeuwpop te maken. Het plan om de pony de slee te laten trekken kunnen we helaas nog niet uitvoeren. 😬

 13. Ja dat was toch een mooie sneeuwdag vandaag met nagenoeg overal in Nederland een dun dekje. Jammer dat afgelopen nacht er geen opklaringen waren, minima lag rond -1 graad ipv -4 tot -6 graden. De bodem was hierdoor warmer waardoor een deel van de sneeuw in eerste instantie niet bleef liggen. Desondanks toch een mooie winterdag met mooie foto’s zag ik voorbij komen.

  De volgende dagen wordt het flink zachter met wisselvallig weer, soms veel wind en regen. Tegen het weekeinde zakt de jet en dan kan koudere polaire lucht ons weer bereiken. De sneeuwkansen stijgen dan weer wat zie de nieuwe kansverwachting van ECMWF!

 14. EC pluim valt me niet tegen. Komend week is de verzachting zo goed als zeker. Dat gaat om de dagen zondag tm donderdag. Daarna zien we dat de temperaturen weer fors terug gaan met rond 24/1 en 25-1 weer wat (natte)sneeuw signalen.

  Daar neigen de temperaturen weer wat op te lopen maar bandbreedte is wel vrij fors. Komende week eerst maar door de zure appel heen. Daarna weer meer mogelijkheden.

 15. Hoeveelheden vallen best wel tegen, ook vannacht was minder koud dan gedacht. Maar toch een leuk opfrissertje😁

  • Nergens meer dan 4 cm wat ik zo gauw gezien heb en op de meeste plaatsen dus een enkele cm. Ja de opklaringen bleven uit afgelopen nacht, gelukkig hadden we te maken met een aflandige wind en een laag dauwpunt waardoor dus toch de sneeuw kon vallen 😀

 16. Nabij Baraque de Fraiture meten we ondertussen 45-50 cm op het terras en het blijft flink sneeuwen!

 17. In Oss uiteindelijk nog 3 cm sneeuw 🎉
  Toch weer een leuk avondje lantaarnpaalstaren! Ook nog wat foto’s gemaakt met een drone, sneeuw van boven 📸

Comments are closed.