Sneeuw in Nederland, zoveel gaat er vallen!
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
De vaderlandse media berichten in grote getalen over sneeuwval in Nederland, maar hoeveel gaat er vannacht en de komende tijd werkelijk vallen? We slaan er even de modellen op na! Hieronder zijn de belangrijkste 3 weermodellen in de slideshow weergegeven. Eerst kijken we naar morgenochtend.
Dinsdagochtend
Hieronder zijn in de slideshow 3 verschillende modellen weergegeven die de verwachte sneeuwdiepte (cm) hebben uitgerekend voor morgenochtend 9u:
- Het Duitse ICON is het zuinigst met de sneeuwval en berekent hoogstens natte sneeuw langs de oostgrens van Nederland rond Enschede;
- Het grote Europese ECMWF model heeft er zin in en bedekt naast het hele oosten ook het midden en noorden van het land;
- Het Amerikaanse GFS houdt het bij Overijssel, Twente en het noorden van de Achterhoek
Wat nu? De waarheid ligt zoals wel vaker waarschijnlijk ergens in het midden. Morgenochtend moet blijken waar precies sneeuw is gevallen en nog belangrijker, waar het is blijven liggen. De overeenkomst tussen de modellen wijst toch duidelijk naar het oosten van het land. Pas op als je daar morgenochtend de weg op moet. Het kan ook, met uitzondering van het westen, plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. De regen of (natte) sneeuw is niet zomaar opgedroogd en de temperaturen kunnen vannacht in het noorden en oosten (zeker boven sneeuw) flink onder nul zakken!
De reden voor de moeilijke verwachting en grote verschillen tussen de modellen is de complexiteit van het lagedrukgebied dat pal over Nederland trekt. De fronten die normaal duidelijk bij een lagedrukgebied horen (kou- en warmtefront) zijn volledig door elkaar ingehaald en vormen nu een occlusie. Aan de noordkant, waar de stroming naar het oosten is gedraaid, valt (natte) sneeuw. Aan de zuidkant van het lagedrukgebied, waar de warme kant zich bevindt, valt regen.
Woensdag
De inleidende beschieting op dinsdag overleefd kijken we ook over vooruit naar woensdag. Dan vormt zich in het kielzog van het wegtrekkende lage drukgebied een nieuw lage druk gebied op de Noordzee. Deze is ‘koudbloediger’ dan die van dinsdag wat zorgt op grotere schaal in Nederland voor het produceren van “winterse buien”. De accumulatie van een tijdelijk sneeuwlaagje kan dan zomaar gebeuren. Verwacht alleen geen uitgestrekt sneeuwdeken over Nederland. Hoewel het ECMWF er wel voor gaat (zie slideshow hieronder) zijn de overige modellen eensgezind. Enkel in het uiterste oosten van het land zal zich een significant sneeuwdek vormen met mogelijk tot 5 cm sneeuw.
Later in de week (en de Alpen dan?)
De trend blijft licht winters met overdag temperaturen net op of boven het vriespunt en ’s nachts vorst. De modellen schieten deze dagen echter alle kanten op, met kansen op meer kou, maar ook op een verzachting van het weer. We houden het scherp in de gaten!
Morgen nemen we weer een kijkje in de Alpen, waar de sneeuw op het moment met bakken uit de lucht komt en zeker blijft liggen. Dat is het echte werk! Kijk alvast eens naar de sneeuwverwachting voor de komende week (dit valt dus bovenop wat er al ligt!): Tot op de vlaktes van Zuid-Duitsland wordt een koninklijke mantel van sneeuw gedrapeerd.
Afgestudeerd aan de VU als aardwetenschapper (BSc) met een specialisatie in atmosferische processen en hydroloog (MSc) gespecialiseerd in zware neerslag, overstromingen en klimaatverandering. Ook werkzaam bij Witteveen+Bos als projectingenieur en adviseur stedelijk water en klimaatadaptatie