Advertentie 

De afgelopen dagen viel er in Nederland geregeld een sneeuwbui wat hier en daar mooie winterse plaatjes opleverde. Vooral het Noorden en Oosten van het land konden genieten van (tijdelijk) witte werelden. De modelbespreking van afgelopen maandag lijkt daarmee aardig te kloppen. Omdat we er niet genoeg van kunnen krijgen van die sneeuw slaan we er opnieuw de modellen op na. Blijft het bij het Noorden en het Oosten of mag de rest van Nederland zich de komende dagen ook op sneeuw verheugen?

Weerkaart

Voordat we inzoomen op Nederland kijken we even naar het grote plaatje. Wanneer we op de Europese weerkaarten kijken zien we dat Nederland momenteel onder invloed is van hoge druk. De stroming is daarbij de isohypsen (lijnen van gelijke druk) volgend met de wijzers van de klok mee uit het noordoosten. Dit betekent een aanvoer van ijskoude lucht.

Vrijdag & zaterdag

De aanvoer van koude lucht over de relatief warme Noord- en Waddenzee gaat de vorming van buien ten goede komen. Deze buien vormen zich op zee en zorgen dan langs de kust voor sneeuwval. Het Noorden mag dus van tijd tot tijd rekenen op af en toe felle sneeuwbuien. In de loop van zaterdag lijkt het erop dat de wind iets naar het westen draait. De aanvoer van de lucht is dan iets zachter maar de kustprovincies van Nederland mogen dan ook rekenen op een (natte) sneeuwbui hier en daar. Een echt sneeuwdek zal gereserveerd blijven voor de noordelijke provincies. Daarbij geldt: hoe dichter bij de kust, hoe meer sneeuw. Lokaal kan er dan zomaar een sneeuwdek van 5, 6 of 7 cm ontstaan.

Vooral langs de noordelijke kustprovincies kan zich vrijdag en zaterdag een bescheiden sneeuwdek vormen (bron: wxcharts.com)

Zondag & maandag (Kanaalrat?!)

Zondag wordt het spannend! Een randstoring boven Ierland zet dan koers over het Kanaal richting België. Het front met erachter warmere lucht boven Frankrijk dat deze storing meeneemt trekt dan ook over Zuid-Nederland. Het gaat in eerste instantie zorgen voor serieuze sneeuwval. Verwacht beneden de lijn Breda-Venray al gauw minimaal 5 cm! Lang zullen we er niet van kunnen genieten. De sneeuw zal van zondag op maandagnacht mogelijk al over gaan op lichte regen. Maandag wordt het dan genieten van wat er nog ligt.

Na maandag

Na maandag dringt klassiek vanuit het zuidwesten de hoofdstoring zich op en is het snel gedaan met het mini-wintertje van afgelopen tijd. Mogelijk dat de kou zich in het noordoosten nog een dagje langer handhaaft maar ook daar dringt uiteindelijk de zachtere lucht door en is de sneeuw snel verdwenen.

Temperaturen schieten overdag naar ruim 5 graden en ‘snachts hoeven we niet te rekenen op vorst. De winter blijft echter in de buurt. Het gevecht tussen warme lucht uit het zuidwesten en koude lucht uit het noordoosten gaat zich boven Duitsland en Denemarken afspelen. Het is koffiedik kijken maar wie weet keert de koude bij winst weer snel terug!


Vier de winter in Duitsland

De winter in Duitsland kan sprookjesachtig mooi zijn. Trek je wandelschoenen aan en trek door oeroude bossen, over toppen en langs rivieren. Of pak je mountainbike en verken de ontelbare paden door ongerepte natuur.

In de avond valt er een sprookjesachtige deken over de gezellige dorpjes en waan je je terug in vervlogen tijden. Laat je verwennen met culinaire specialiteiten of in een van de vele wellness-resorts.

Klik hier voor meer info over reizen naar Duitsland


En de Alpen dan?

Die sneeuwen op dit moment he-le-maal onder maar daar gaat Sander morgen meer over vertellen!

(Visited 17.050 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier