Sneeuw in Nederland, hoeveel gaat er nog vallen?
De afgelopen dagen viel er in Nederland geregeld een sneeuwbui wat hier en daar mooie winterse plaatjes opleverde. Vooral het Noorden en Oosten van het land konden genieten van (tijdelijk) witte werelden. De modelbespreking van afgelopen maandag lijkt daarmee aardig te kloppen. Omdat we er niet genoeg van kunnen krijgen van die sneeuw slaan we er opnieuw de modellen op na. Blijft het bij het Noorden en het Oosten of mag de rest van Nederland zich de komende dagen ook op sneeuw verheugen?
Weerkaart
Voordat we inzoomen op Nederland kijken we even naar het grote plaatje. Wanneer we op de Europese weerkaarten kijken zien we dat Nederland momenteel onder invloed is van hoge druk. De stroming is daarbij de isohypsen (lijnen van gelijke druk) volgend met de wijzers van de klok mee uit het noordoosten. Dit betekent een aanvoer van ijskoude lucht.
Vrijdag & zaterdag
De aanvoer van koude lucht over de relatief warme Noord- en Waddenzee gaat de vorming van buien ten goede komen. Deze buien vormen zich op zee en zorgen dan langs de kust voor sneeuwval. Het Noorden mag dus van tijd tot tijd rekenen op af en toe felle sneeuwbuien. In de loop van zaterdag lijkt het erop dat de wind iets naar het westen draait. De aanvoer van de lucht is dan iets zachter maar de kustprovincies van Nederland mogen dan ook rekenen op een (natte) sneeuwbui hier en daar. Een echt sneeuwdek zal gereserveerd blijven voor de noordelijke provincies. Daarbij geldt: hoe dichter bij de kust, hoe meer sneeuw. Lokaal kan er dan zomaar een sneeuwdek van 5, 6 of 7 cm ontstaan.
Zondag & maandag (Kanaalrat?!)
Zondag wordt het spannend! Een randstoring boven Ierland zet dan koers over het Kanaal richting België. Het front met erachter warmere lucht boven Frankrijk dat deze storing meeneemt trekt dan ook over Zuid-Nederland. Het gaat in eerste instantie zorgen voor serieuze sneeuwval. Verwacht beneden de lijn Breda-Venray al gauw minimaal 5 cm! Lang zullen we er niet van kunnen genieten. De sneeuw zal van zondag op maandagnacht mogelijk al over gaan op lichte regen. Maandag wordt het dan genieten van wat er nog ligt.
Na maandag
Na maandag dringt klassiek vanuit het zuidwesten de hoofdstoring zich op en is het snel gedaan met het mini-wintertje van afgelopen tijd. Mogelijk dat de kou zich in het noordoosten nog een dagje langer handhaaft maar ook daar dringt uiteindelijk de zachtere lucht door en is de sneeuw snel verdwenen.
Temperaturen schieten overdag naar ruim 5 graden en ‘snachts hoeven we niet te rekenen op vorst. De winter blijft echter in de buurt. Het gevecht tussen warme lucht uit het zuidwesten en koude lucht uit het noordoosten gaat zich boven Duitsland en Denemarken afspelen. Het is koffiedik kijken maar wie weet keert de koude bij winst weer snel terug!
Vier de winter in Duitsland
De winter in Duitsland kan sprookjesachtig mooi zijn. Trek je wandelschoenen aan en trek door oeroude bossen, over toppen en langs rivieren. Of pak je mountainbike en verken de ontelbare paden door ongerepte natuur.
In de avond valt er een sprookjesachtige deken over de gezellige dorpjes en waan je je terug in vervlogen tijden. Laat je verwennen met culinaire specialiteiten of in een van de vele wellness-resorts.
Klik hier voor meer info over reizen naar Duitsland
En de Alpen dan?
Die sneeuwen op dit moment he-le-maal onder maar daar gaat Sander morgen meer over vertellen!
Afgestudeerd aan de VU als aardwetenschapper (BSc) met een specialisatie in atmosferische processen en hydroloog (MSc) gespecialiseerd in zware neerslag, overstromingen en klimaatverandering. Ook werkzaam bij Witteveen+Bos als projectingenieur en adviseur stedelijk water en klimaatadaptatie