Advertentie 

De komende dagen verlopen zowel in de Benelux als in de Alpen sneeuwrijk, al moet je in de Alpen wel echt hogerop om een sneeuwdump te krijgen. De Benelux bevindt zich deze dagen op de rand van een luchtmassagrens, waardoor delen van de Benelux met sneeuw te maken gaan krijgen. De Alpen bevinden zich juist in de zachte lucht.

Sneeuw en gladheid

Vandaag valt er veelal regen met tussendoor wat natte vlokken sneeuw. Vanochtend werd dit zelfs waargenomen tot in midden-Nederland. Lokaal koelde het even af, maar tot accumulatie en gladheid leidt dit niet. Vanavond blijft de neerslagzone vooral in het zuiden slepen en naarmate het afkoelt gaat de regen vooral in Limburg vaker over in (natte) sneeuw. In de Limburgse heuvels kan dit zorgen voor een accumulatie van enkele cm’s sneeuw.

Later op de avond en in de nacht naar woensdag trekt de neerslag weg en komt een groot deel van Nederland tijdelijk in de opklaringen terecht. De temperatuur gaat onderuit en het gaat enkele graden vriezen. Ook het wegdek zal onder het vriespunt uitkomen en met nog natte wegen zal dit regionaal tot bevriezingsgladheid leiden. De strooiwagens zullen de weg op gaan, maar buiten de strooiroutes om, vooral in de wijken, kan het verraderlijk glad worden.

Het KNMI heeft de waarschuwing al uitstaan. Ook voor de sneeuw van woensdag.

Meer sneeuw

De neerslagzone die Nederland in de nacht heeft verlaten golft woensdag later in de nacht en woensdagochtend weer terug over het zuiden van het land. We bevinden ons dan in de koude lucht. De luchtmassagrens, ook wel LMG genoemd, bevindt zich dan op de grens met België en Frankrijk. Dat is goed te zien in de scherpe temperatuurgrens.

Vooral in de zuidelijke helft van het land volgt sneeuwval. In een strook van Zeeland tot aan de Achterhoek zal het voornamelijk natte sneeuw zijn. Regionaal kan hier 1 of 2 cm kortstondig accumuleren. Meer sneeuw valt er in Brabant en Limburg en dan vooral zuidoost-Brabant en Limburg. In het midden van Limburg en het zuidoosten van Brabant is 3-5 cm mogelijk en in het zuiden van Limburg, in de heuvels is tot woensdagmiddag zelfs 10 cm mogelijk.

Waar er in Nederland slechts beperkte sneeuw valt, valt er in België in een groter gebied sneeuw. In de Ardennen is zelfs een laag van 20 tot 30 cm sneeuw mogelijk.

Hoe gaan we verder?

Woensdagmiddag wordt het geleidelijk droger en gaat de temperatuur voorzichtig wat omhoog. In Limburg blijft de temperatuur echter rond het vriespunt liggen waardoor de sneeuw daar zeker niet weg zal smelten. Doordat de LMG zo dicht bij ons in de buurt ligt is het de vraag of we nog meer sneeuw gaan krijgen. Als het aan het ECMWF ligt dan gaat dat wel gebeuren. En ook het Duitse Icon en ook Harmonie zien nieuwe sneeuw in de nacht naar donderdag en ook donderdagochtend wel zitten. Het zit allemaal heel delicaat in elkaar, want de LMG dringt wel noordelijker op. België lijkt al voor de bijl te gaan en komt in de zachtere lucht met regen, maar Nederland lijkt nog precies goed te liggen voor sneeuw. Er kan dan zomaar nog wat nieuwe sneeuw bij komen en misschien zelfs noordelijker. Het kan echter ook nog zo zijn dat we in zijn geheel in de koude lucht blijven en dat de neerslag vooral in België valt. Dan heeft België de ‘sneeuwjackpot’.

Hoe dan ook is het een zeer interessante situatie om te volgen en kan het dus voor een aantal sneeuwverrassingen komen zo in de nadagen van dit winterseizoen. Uiteindelijk lijkt de zachte lucht in en na het weekend te ‘winnen’. De temperatuur kan dan ook ineens omhoog schieten naar de dubbele cijfers. De pluimverwachting spreekt daarin boekdelen; de LMG zorgt voor grote temperatuursprongen.

Pluimverwachting midden-Nederland. Grote temperatuursverschillen.

En de Alpen dan?

De Benelux bevindt zich op en rond de LMG, terwijl de Alpen juist volledig en langdurig in de zachte lucht zitten. Dit is al vaak het geval geweest dit seizoen. De Alpen gaan zeker ook een portie neerslag krijgen, maar sneeuw valt er veel pas boven de 1800-2000 meter. Daar valt dan overigens wel een flinke bak sneeuw, lagergelegen delen kunnen juist veel regen verwachten.

Deze winter nog naar de sneeuw? Dan kan nog makkelijk! Bekijk hier de mogelijkheden en aanbiedingen in SalzburgerLand.

Het is geen ideale situatie voor de Alpen, al is de sneeuw hogerop altijd welkom. Overigens zal dit de gletsjers niet tot nauwelijks helpen deze zomer. De sneeuw valt in dat opzicht eigenlijk te laat, waardoor het niet lang genoeg de tijd heeft om ‘in te klinken’. In een warme periode is deze sneeuw zo weggesmolten. Of er in de dalen nog sneeuw van betekenis gaat vallen is twijfelachtig, al laten de modellen deze maand nog mogelijkheden zien. Dat bekijken we de komende tijd in nieuwe updates!


LEES OOK DEZE WINTERSPORT TIPS

(Visited 2.914 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier