Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Morgen is het 1 november en de spanning voor sneeuw en kou nemen dan ook sterk toe. Arjan schreef er een paar dagen geleden al over en de afgelopen tijd was het erg zacht met aanvoer van subtropische luchtmassa’s. Ook op deze laatste zondag van oktober is het nog erg zacht. In zowel Zwitserland als Oostenrijk kan het met föhn 20-21 graden worden. Elders liggen de maxima tussen 12 en 17 graden. Maar de warmte verdwijnt, en hoe!

Het is op deze zondag nog zeer zacht met een hoge sneeuwvalgrens ruim boven 2000 meter

Winterse week na koufrontpassage

Komende nacht komt vanuit het noordwesten een koufront naderbij en dit actieve koufront verslaat de zachte lucht. Het verslaat niet alleen de zachte lucht, het zorgt ook op hoogte voor sneeuw. De sneeuwvalgrens daalt op de eerste neerslag in de Franse Alpen en later ook in Zwitserland van 2500 meter naar ongeveer 1800 meter. Morgen geleidelijk verder dalend naar 1500 meter. Op hoogte valt morgen in de Franse Alpen en in Zwitserland 10 tot 30 centimeter verse sneeuw.

Maandag 1 november trekt een koufront met veel neerslag over de Alpen. Bron: WXcharts.com

Oostenrijk is later op maandag aan de beurt met dalende temperaturen en een dalende sneeuwgrens. De sneeuwgrens daalt naar 1500 meter, maar later daalt deze verder naar 1100 meter. Aan de zuidkant van de Alpen, in de Dolomieten, valt sneeuw boven ongeveer 2000 meter.

Dinsdag is de sneeuwgrens een stuk lager na passage van het koufront.

Later in de week opnieuw sneeuw

De sneeuw en kou houden voorlopig aan, want later in de week valt er opnieuw een portie verse sneeuw in de Alpenlanden. Pas in het volgende weekend nemen de neerslagkansen door opbouwende hogedruk geleidelijk af. De zon breekt dan door en het wordt ook weer wat zachter.

Tot het eind van de week kan er lokaal meer dan 50 en in sommige gebieden bijna 1 meter vers poeder vallen.
De komende week valt er veel sneeuw. Deze animatie van ECMWF laat dat allemaal goed zien. Bron: WXCharts.com

De komende dagen komen we vanzelfsprekend hier weer op terug, maar eerst volgen we het koufront met kou en sneeuw. Zit je in de Alpen, dan ontvangen we graag je foto’s.

Deze foto werd gemaakt door onze AWM collega Remco Graas

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

(Visited 34 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Sneeuw en kou op komst in Alpenlanden”

 • Erwin van Erp
  31 oktober 2021 at 20:16

  Morgen is het 1 november en vanaf dan ga ik ook weer regelmatig posten op deze site. Naast het weer in de wintersportlanden zal ik hier ook regelmatig updates geven voor de Lage Landen. Met name zal ik aandacht besteden aan modeloutput van de diverse grote modellen zoals het EC en GFS. Daarbij vind ik het altijd belangrijk om de hoofdrun in perspectief te plaatsen van het gehele ensemble (pluim) en daarnaast in het licht van van de andere modellen. 1 zwaluw maakt nog geen zomer en hetzelfde geldt voor 1 ‘goede/koude of sneeuwrijke’ oper: zonder ondersteuning is zo’n hoofdrun dan erg onbetrouwbaar. Komende winter zal ik dan ook veel aandacht besteden aan de interpretatie van diverse ensembles en de betrouwbaarheid van de oper daarin. Hoewel ik al 25 jaar de weerkaarten dagelijks bekijk en dus de nodige ervaring en kennis daarvan heb opgebouwd ligt mijn kennis voornamelijk op het gebied van voorspellende modellen waar ik ook in afgestudeerd ben zo’n 25 jaar geleden. Komende winter zal ik hier dus regelmatig te vinden zijn met een update over de laatste modeluitvoer. Daarbij zal ik dan ook regelmatig op de nieuwe modeluitvoer (OPER) vooruitlopen op basis van uitkomst van de laatste modeluitvoer en ligging van de oper daarin ten op zichte van overige members en relatie met andere modellen.

  Kortom: Als het spannend wordt op wintergebied zal ik hier statistisch de winterkansen proberen te duiden. Het heeft namelijk naar mijn mening geen zin om valse verwachtingen te wekken door 1 kouder oper uitgebreid op een site te beschrijven die nauwelijks ondersteuning krijgt van de andere members/leden en daarnaast ook nauwelijks ondersteuning van een ander model. Manage the expectations zeg ik altijd als realist!

 • Erwin van Erp
  31 oktober 2021 at 20:46

  Komende maandag en donderdag vallen de meeste centimeters. Op die dagen is 20+ cm per dag mogelijk is op de hoger gelegen delen. Waar morgen de sneeuwgrens globaal rond 1700-1800m ligt, zal die donderdag ruim 500 meter lager liggen (rond 1100-1300m). Vrijdag zal die nog wat lager liggen maar dan is de grootste hoeveelheid vocht er al uitgeperst en zullen de sneeuwhoeveelheden waarschijnlijk beperkt zijn. Vanaf zaterdag zien we dan een snel oplopende vorstgrens met waarschijnlijk veel zonuren! Mogelijk Kaiserwetter!
  In het Amerikaanse model (gfs) zien we in de OPER 12u vanaf half november een interessantere ontwikkeling waarbij de temperaruren weer fors onderuit gaan in de Alpen maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Oper 12u hierin weinig ondersteuning kijgt. In de periode 9-14 november is deze hoofdrun overigens erg zacht en zelfs een zachte uitbijter. Vanaf 6-11 gaan we waarschijnlijk dus wel enige verzachting zien in de Alpen maar niet zo extreem als de OPER 12u ons nu voorspiegelt. Op basis daarvan kunnen we nu al zeggen dat de kans groot is dat we in de pubrun (gfs OPER 18u) we deze forse verzachting niet zo zullen zien in periode 9-11 tot en met 14-11 maar ook dat de kans klein is dat de GFS 18u OPER richting half november zo sterk duikt als de gfs12u oper dat nu laat zien.
  Laten we ons eerst maar eens focussen op de twee forse ‘sneeuwbulten’ van komende maandag en donderdag!
  Fijne avond!

 • Erwin van Erp
  1 november 2021 at 14:34

  GFS 06 uur OPER komt met een ijskoude run voor de Alpen op termijn maar is zoals we hier zien een koude uitbijter. Als plaats heb ik Sankt Anton in Montafon gekozen waar ik zelf de 26e al weer heen ga.
  Wel zien we het ensemble gemiddelde (T2m) na een aanvankelijke opwarming op termijn weer wat afkoelen…

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer