Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Impressie en weer update Mentelity Games Saas-Grund / Hohsaas  Oberwallis 10 – 12 april 2019

Mentelity Games 2019

Kaiserwetter in voorbereiding Mentelity Games
De voorbereidingen voor de Mentelity Games, een driedaags ski- en snowboard evenement voor mensen met een handicap samen met hun familie en vrienden van over de hele wereld, zijn in volle gang en verlopen naar volle tevredenheid.

Niet alleen de voortreffelijke samenwerking en support van de Saaser Bergbahnen, Saastal Tourismus AG en de vele vrijwilligers maar ook het schitterende weer van de afgelopen dagen hebben hieraan bijgedragen.

Kaiserwetter de afgelopen dagen in Hohsaas. Webcam 30-03-19 – Link Webcam Hohsaas

Het skigebied van Hohsaas was afgelopen weekend al gastheer van de 12-uurs ski race waarbij in de nacht op zaterdag onder perfecte weercondities en een prachtige ambiance geld werd ingezameld! Een impressie;

Parcours 12h race – Link

Hohsaas. Foto via FB Andre Zurbriggen

Hohsaas. Foto via FB Andre Zurbriggen

Hohsaas. Foto via FB Andre Zurbriggen

In totaal kon er door de deelnemers meer dan 75.000 CHF worden ingezameld ten behoeve van de aanstaande Mentelity Games die van 10 tot 12 april op de zonnige hellingen van de bergen van Saas Grund in Wallis, Zwitserland zullen worden gehouden!

De grote vraag is natuurlijk of  “Frau Holle” ook de komende dagen  het weer-technisch goed gezind zal zijn voor dit mooie evenement?

Saastal / Hohsaas, een unieke en sneeuwzekere locatie 
De niet minder dan 18 hoge bergpieken van 4000 meter rondom het Saastal in de zuidelijke Walliser Alpen moeten het voor wat  betreft neerslag en sneeuw vooral hebben van een zuidelijke aanvoer.

Vochtige lucht vanuit het zuiden wordt dan tegen de Zwitserse Alpenhoofdkam gestuwd en kan dan in relatief korte tijd veel neerslag produceren. Mede ook door de hoge ligging valt deze neerslag in de wintermaanden en het vroege voorjaar vooral in de vorm van sneeuw. Bij extreme en aanhoudende Südstau neerslag zijn Neuschnee hoeveelheden van 150 tot 250 cm in relatief korte tijd mogelijk!

Presentje “Fau Holle” 
Uitgaande van de laatste weerprognoses lijkt het erop dat ook Frau Holle in het voortraject van de MG een presentje gaat geven en wel in de vorm van een dik pak verse sneeuw. In aanloop naar de sneeuwval is het aanvankelijk nog föhnig en vrij zacht. In de loop van de dinsdagmiddag en woensdag gaat het zwerk vanuit het zuiden en westen steeds verder dicht trekken en vervolgens gaat het regenen en hogerop sneeuwen.

Hieronder de verwachting tot en met zondag voor een hoogte van 2700 meter. Het zwaartepunt van de neerslag zal later op de woensdag en donderdagochtend komen te liggen.

Vooral op woensdag en donderdag gaat er veel sneeuw vallen in de bergen rondom het Saasdal

Met een verder in kracht toenemende Südstau gaat de neerslag vanaf woensdagmiddag steeds verder intensiveren waarbij de sneeuwvalgrens met het instromen van koudere lucht tot in het dal afzakt. Ook donderdag sneeuwt het onafgebroken tot in het dal en vriest het licht tot matig. Op 3000 meter daalt het kwik tot op de donderdag naar -8 tot -12 graden.

(Föhn)Storm
Bij dit alles staat er een stevige zuid tot zuidoostelijke wind met pieken van 30 tot 60 km/h. In de bergen vanaf 2000 meter hoogte gaat het stormen, daarbij zijn windpieken tot 120 km/h er op de hogere toppen ook nog meer haalbaar!

In de loop van de donderdagmiddag en avond neemt de neerslag met een afnemende Südstau geleidelijk weer aan intensiteit af en in de vroege ochtend wordt het droog. Vrijdag keert de rust in de atmosfeer weer terug. De dag start met nog wat rest en laaghangende bewolking, maar geleidelijk krijgt de zon steeds meer ruimte en gaan ook de temperaturen weer wat in de lift.

50 tot 100cm Neuschnee
In de periode van woensdag tot en met donderdag kan er in de zuidelijke Walliser Alpen 50 tot 100 cm sneeuw gaan vallen en lokaal bij gunstige Stau hogerop ook nog (veel) meer. (150cm). Het moge duidelijk zijn dat de sneeuw in combinatie ook met de harde wind vooral op donderdag voor overlast kan zorgen en ook het lawinegevaar (tijdelijk) zal doen aanscherpen!

Het weermodel GFS met de sneeuwhoeveelheden cumulatief tot en met donderdag. Ofschoon we dit soort model output altijd met de nodige terughoudendheid moeten interpreteren is het potentiaal voor een heuse dump gegeven. Het kruis geeft het prikpunt voor de regio Saas Grund aan
Meer in detail de sneeuwprognose voor Oberwallis en de zuidelijke Walliser dalen volgens het Super HD model. Bron Kachelmannwetter

Vrijdag inzettende weersverbetering
In aanloop naar de Mentelity Games worden de zuidelijke Walliser Alpen dus getrakteerd op een mooi pak sneeuw die voor het evenement een heel mooie extra dimensie zullen gaan opleveren. Uitgaande van de laatste weermodellen krijgen we tijdens de Games aan de zuidflank van hogedruk boven noord Europa te maken met een vlakke drukverdeling en gaandeweg oostelijke hoogtestroming. Het is dan rustig weer een mix van zon en wolken en voor de tijd van het jaar normale temperaturen. Dit zal zich vertalen in uitstekende wintersport en sneeuwcondities!

ECMWF 500 hPa voor donderdag 11 april

Natuurlijk moeten we gezien de nog vrij lange termijn nog wel even een slag om de arm houden en al naar gelang de ontwikkelingen zullen we daar de komende dagen op inhaken!

Tags / Links  

-Bibian Mentel, oprichter van de Mentelity Foundation

-Mentelity Games, een driedaags ski- en snowboardevenement voor mensen met een handicap, samen met hun familie en vrienden van over de hele wereld.

-Samenbrengen ervaren gehandicapte (pro) sporters en gehandicapte wintersporters van alle  niveaus

-Clinics worden gegeven op alle niveaus, vanaf beginners, door trainers, coaches en ook    door Paralympische atleten in alle verschillende wintersporten.

- Saastal  Tourism Agency

Radio Rottu /RRO

Facebook Menteility Games


(Visited 215 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier