Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De natuur houdt kennelijk totaal geen rekening met de mens. En waarom zou zij ook. Zij is -in de basis- niet afhankelijk van de mens. Moeder natuur blijft groeien en bloeien en is altijd in beweging. Zo ook in de wintersportgebieden. De mens is daarentegen wel afhankelijk van haar, al is het alleen maar om een tussenstation op zijn plaats te houden. Maar ook hier werkt moeder natuur niet aan mee, en is al helemaal niet onder de indruk van de door de mens gemaakte creaties.

Hier in het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis (bron) moest ook even wat gecompenseerd worden. Door ondergrondse bewegingen moest even het midden station van de Schönjochbahn 100mm verplaats worden. Maar de mens zou de mens niet zijn als techneuten hier al rekening mee hadden gehouden. De eerste steun werd met succes verplaatst. Opmerkelijk dat een heel station in alle directies verplaatst kan worden.

Smeltende permafrost
Tevens is er een nieuw probleem ontstaan de laatste jaren. Waar men in de jaren 90 eigenlijk helemaal niet over nadacht toen ze de liften bouwden. Ik heb het over Permafrost. Een permanent bevroren ondergrond welke je met name bij de poolgebieden en in hooggebergtes tegenkomt. Omdat deze langzaam aan het verdwijnen is worden ook skiliften en andere constructies langzaam instabiel.

Permafrost vind je ongeveer boven de 2600 meter. En het kan enkele centimeters onder het oppervlakte zitten maar ook enkele meters. Het is een lastig verhaal om te kunnen zien van de buitenkant waar en hoe diep het zit. Gelukkig hoeven wij daar ons geen zorgen over te maken. Daar zijn weer andere mensen met kennis voor.

In de Franse Alpen zijn er bijvoorbeeld ongeveer 950 skiliften op permafrost gebouwd, en zijn er zo’n 150 liften die een groter risico vormen voor instabiliteit. Maar vrees niet dat je ineens op een middenstation-slee zit en naar beneden glijdt. Al deze constructies worden nauwlettend in de gaten gehouden en zorgen dat je veilig bent. Het kost wel vele miljoenen voor een skigebied om dit soort reparaties de komende jaren uit te voeren. Ja, een skipas is vrij duur, maar je krijg ter echt wat voor terug. Veiligheid!

En dan merken we ook nog aan moeder natuur dat de winterseizoenen de laatste jaren korter worden. Hier hebben we wel wat op bedacht en dat zijn natuurlijk de sneeuwkanonnen die overuren draaien zodra het kan om een stevige basis te creëren voor het wintersport seizoen. Hoe dan ook, we komen er wel uit.

(Visited 2.013 times, 1 visits today)

5 Reactie op “Smeltende permafrost zorgt voor nieuw probleem”

 • Remco Mienis
  23 juni 2020 at 19:09

  Zeer interessant artikel.

  • Marco
   23 juni 2020 at 19:11

   thank you:-)

  • Joop
   25 juni 2020 at 15:22

   Nog even en we lopen allemaal met zwart ROKEND kroeshaar

 • Sandra
  23 juni 2020 at 19:36

  Weer wat geleerd. Er gaat een wereld voor mij open. 😀

 • Dennis
  23 juni 2020 at 20:36

  Tja… de mens is het behoorlijk aan het verpesten… of is toch klimaat. Sla mij maar lek. Het is mooi hoe moeder natuurlijk altijd door blijft gaan met haar werk. Homosapiens Moeten maar meebuigen. 😉

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier