De laatste drie dagen heb ik geen weerbericht gelezen en ben ik nauwelijks online geweest. Heerlijk is dat zo af en toe! Maar de plicht roept, als ik lang niets schrijf dan worden Johann en Remco zenuwachtig en natuurlijk zijn er veel Lofer ‘gangers’ die nieuwsgierig zijn naar de situatie hier ter plaatse. Vannochtend dus vroeg op pad voor de pistencheck! En wat heb ik lekker geskied vanochtend! Met een dun laagje nieuwe sneeuw, een zonnetje en temperaturen rond het vriespunt, ideale omstandigheden op de pistes die allemaal in een prima conditie verkeren en nauwelijks te lijden hebben gehad van de warmte de afgelopen dagen! Als dit zo blijft tot eind maart dan kunnen we dik tevreden zijn,….

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Skiles van de meest lieve, aardige en geduldige skijuf van Lofer,…. mijn dochter 🙂

Overigens is het momenteel goed te merken dat we in het hoogseizoen zijn aanbeland, het is weer gezellig druk overal. En omdat er op dit moment veel Nederlanders onderweg zijn, zijn er natuurlijk ook weer veel Nederlandse skileraren op pad met volle klassen. Ja wat is de tijd toch veranderd, ik schreef er al eens eerder over dat de gast steeds meer luxe verwacht in de skigebieden met betrekking tot de skiliften en dergelijke. Met skiles is dat feitelijk niet anders. Ik weet nog goed dat ik vroeger les kreeg van Sepp, een gezellige Oostenrijkse boer met een rood skipak en bijbehorende rode neus en wangen! Sepp sprak geen letter over de grens, zelfs hoog Duits was een uitdaging voor hem. Kortom Sepp was voor ons onverstaanbaar. Ondanks het platte dialect van Sepp begrepen wij elkaar en heb ik van Sepp, en velen anderen met mij, goed leren skiën!

Ik moet dan ook lachen als ik de verhalen van mijn dochter hoor over ouders die een hoop stampij maken omdat hun kind niet in het Nederlands les krijgt. Of ouders die boos worden op de skileraar omdat hun kind het skiën niet snel genoeg leert. Ja, ja er gaan ’s avonds zo wat smeuïge verhalen over de tafel bij ons. Een van de zaken die daarbij overigens regelmatig ter sprake komt is het feit dat wij de laatste jaren zoveel kinderen zien die eigenlijk veel te snel van skiles worden gehaald en daardoor een totaal verkeerde skitechniek ontwikkelen. Kinderen die twee tot drie wintersportvakantie les volgen en daarna verder les krijgen van de ouders die vaak ook veel te vroeg zijn gestopt met het volgen van skiles,… Denen zijn daar overigens koploper in!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Op pad met 12 kinderen die voor het 2e jaar skiles krijgen!

Jammer, niet alleen omdat dit de veiligheid op de pistes niet ten goede komt, maar ook omdat een bepaalde basistechniek noodzakelijk is om later op een verantwoorde manier grenzen te kunnen verleggen (en dat willen kinderen nou eenmaal). Ik denk dat een kind tenminste les zou moeten hebben tot dat deze de parallelschwung volledig beheerst op een rode piste. En natuurlijk weet ik ook wel dat skiles duur is, van de andere kant kun je ook een hoop kosten besparen door keuzes te maken ten aanzien van je wintersport (gebied en onderkomen) waardoor de kinderen wellicht wat langer op les kunnen blijven,…..

Wat had Sepp het vroeger eigenlijk makkelijk, Sepp sprak geen Nederlands, geen Engels en had nauwelijks met kwade ouders te maken en als dat al het geval was verstonden ze elkaar toch niet,….en lachte Sepp maar wat. En van de ouders kreeg Sepp aan het eind van de lesperiode ook nog eens een fooitje ‘ter verzorging’ van zijn rode neus en zijn rode wangen!

De tijden zijn veranderd, voor de vaak jonge skileraren is het niet altijd makkelijk om met het wensenpakket en het verwachtingspatroon van de ouders om te gaan. Misschien is het goed er eens bij stil te staan wat deze jonge mensen allemaal doen om kinderen te leren skiën. Dan gaat het niet alleen om het technisch goed aanleren van de skisport, dan gaat het ook om kinderen op een verantwoorde en speelse manier over hun angsten heen te helpen,…. dan gaat het over kinderen 10-tallen keren per dag weer op de ski’s zetten als ze zijn gevallen, dan gaat het om kinderen troosten die papa en mama missen (die vaak niet bereikbaar zijn), dan gaat het over de zorg voor 10 tot 12 kinderen tijdens de middagpauze, dan gaat het om het helpen bij het naar de toilet gaan van de allerkleinste,…. en zo kan ik nog wel even doorgaan! Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat er nog ouders zijn die,… nou ja laat ook maar zitten! Gruß aus Lofer

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage Landen: onstuimige maandag, later deze week dalende temperaturen
Volgend artikelLage Landen: regen en later kans op smeltende sneeuw. Ardennen sneeuw.

6 REACTIES

 1. Hallo,

  Hoeveel jaar zou je een kind dan op skiles laten gaan? Heb een zoon van 6 jaar dat op zijn 4 jaar privé les heeft gekregen 5 dagen en vorig jaar 5 dagen groepsles.
  En was nu aan het denken om hem dit jaar maar 3 dagen groepsles te laten doen omdat we dan zelf ook nog 3 dagen kunnen samen skieën.
  Het prijsverschil tussen 3 dagen en 5 dagen is natuurlijk verwaarloosbaar maar het gaat ons meer om het dan samen zijn.
  Wil hem natuurlijk de volgende jaren ook nog steeds die 3 dagen op les laten gaan en dan 3 dagen samen skieën.
  Of is het beter om ze echt nog een aantal jaren de volledige week les te laten doen?

  • Hallo Tom,
   De vraag hoeveel jaar je een kind op skiles moet laten gaan laat zich niet zo makkelijk beantwoorden omdat dit per kind verschilt. De een leert nu eenmaal sneller dan de ander. Een goede Parallelschwung op de rode piste kunnen de meeste kinderen na ongeveer 6 jaar les. Uiteraard begrijp ik de wens om met elkaar te skien, hier schuilt ook gelijk een groot risico dat kinderen dingen verkeert aanleren waardoor het bij de volgende les weer onnodig veel energie kost om dit af te leren en je kind daardoor misschien in plaats van 6 jaar, 8 jaar nodig heeft om een goede parallelschwung te leren. Bedenk dat iets afleren lastiger is dan iets aanleren!! Mijn keus zou de volledige week les zijn! Gruß aus Lofer

 2. Hallo Rob,

  Het ziet er weer goed uit. Hopelijk deze week nog wat extra sneeuw!! Gelukkig is deze week al bijna voorbij en hoeven we nog maar 2 weken 😄😄.
  Misschien de kids toch maar op les doen als ze zulke leuke lieve juffen hebben! Wij zijn ook niet altijd even consequent met lessen moet ik zeggen. Onze oudste is nu 10 en de jongste 7 en zijn allebei 8/9 keer wezen skiën. De eerste jaren had ze in NL les op de baan en 2x per seizoen in Oostenrijk op les. We deden dan idd 3 dagen les onder het motto, over 2 maanden gaan we weer en hebben ze weer les. Vorig jaar een jaar zonder les, met de kerst vanwege ziekte en in februari omdat ze graag met familie wilden skiën. Dit jaar “moesten” ze in ieder geval 1 vakantie op les, maar de jongste wil liever privé les want dan leert ze meer, de oudste wil in een skiklas, pppffffff. Dus compromis, ze krijgen weer hier les op de baan. Beide skiën ze inmiddels prima, al is de oudste soms nog wat angstig in een nieuw gebied. Ik ben wel van mening dat ze door moeten gaan met lessen totdat ze zelf onder alle omstandigheden en op alle pistes veilig beneden moeten kunnen komen. Was ook altijd ons motto. Wij zijn pas op latere leeftijd begonnen met skiën en hebben altijd les genomen met de insteek, als we kinderen hebben willen we dat we te allen tijde veilig met ze beneden kunnen komen, al moeten we ze op de rug nemen. Ik merk in mijn omgeving wel dat men dit wat overdreven vindt, ze kunnen toch prima skiën, waarom moeten ze dan nog op les? Gelukkig zien ze het zelf niet als “moeten”. Ik denk dan maar, in dichte mist is een verkeerde afslag zo gemaakt…… Buiten het goed leren skiën vind ik het ook belangrijk dat ze de piste en omgeving leren kennen en eigenlijk nog belangrijker dat ze de pisteregels leren! Want daar ontbreekt het nog velen aan!

  Groeten uit een nat en stormachtig Nederland!

  Annemarie

  • Is ook lastig Annemarie om altijd consequent te zijn. Het is uiteindelijk maar een weekje vakantie voor de meeste mensen en dan is het natuurlijk leuk om ook met het hele gezin te skien. Jullie insteek is goed, doorgaan met lessen totdat zo overal veilig naar beneden kunnen komen! Dat is belangrijk en wat je zegt de pistenregels,… heel veel mesnen blijken die niet te kennen. Sommige dingen blijven merkwaardig, als je brommer wilt rijden heb je een rijbewijs nodig, als je auto wilt rijden heb je een rijbewijs nodig, als je met 80 kilometer per uur op een piste naar benden wilt denderen dan heb je geen vaardigheidsbewijs nodig en hoef je geen ‘verkeersregels te kennen’. Was vanochtend nog even skien allemaal prima op dit moment!

 3. @Rob: Waar en wanneer heb jij ooit les gehad van Sepp? Mijn leraar heette toen ook Sepp en was ook boer 🙂

  • Ja Rob, dat is al heel lang gelden en was in Kirchberg,… Sepp is hier overigens een van de meest populaire namen (vaak de afkorting van Josef en Joseph)

Comments are closed.