Een wintersport moet écht vakantie zijn, toch? En wat past daarbij, naast heerlijk skiën, genieten van de natuur en relaxen in je hotel of appartement? Lekker eten en drinken natuurlijk! Daarvoor zit je in Schladming-Dachstein goed, want het is niet alleen een heerlijk skigebied voor enthousiaste wintersporters, maar ook een culinaire bestemming bij uitstek.

Kom wintersporten in Schladming-Dachstein

In het hart van Oostenrijk ligt Schladming-Dachstein, een geweldig veelzijdig skigebied binnen Ski amadé. Schladming-Dachstein heeft 230 kilometer aan perfect geprepareerde en heel afwisselende pistes, waardoor het gebied eindeloze mogelijkheden biedt voor skiërs en snowboarders van elk niveau. Of je nu houdt van brede, familievriendelijke afdalingen of uitdagende off-piste routes, Schladming-Dachstein heeft het allemaal. Met de vier met elkaar verbonden bergen Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen en Reiteralm en daarnaast nog een paar kleine gebiedjes is er genoeg variatie om elke dag van je vakantie iets nieuws te ontdekken.

Naast fantastische ski- en snowboardmogelijkheden staat de regio ook bekend om zijn adembenemende panoramische uitzichten, moderne skiliften en gezellige berghutten, waar je kunt genieten van traditionele Oostenrijkse gerechten. Schladming-Dachstein is niet alleen een winterparadijs voor sportliefhebbers, maar biedt allerlei activiteiten voor niet-skiërs, zoals winterwandelen, rodelbanen en langlaufloipes.

Wintersport is je ultieme vakantie. Foto: Mattheüs Gartner

Ski amadé voor nog meer pistepret

Naast de kilometers piste van Schladming-Dachstein zelf, heb je met één en dezelfde skipas ook nog eens onderdeel tot de totaal 760 kilometer skipiste van Ski amadé, het grootste wintersportparadijs van Oostenrijk.

Ski amadé bestaat uit vijf toonaangevende skiregio’s in Oostenrijk en staat bekend om de goed onderhouden, brede pistes en state-of-the-art skiliften, waardoor je moeiteloos van de ene naar de andere berg kunt glijden. Met één skipas heb je toegang tot alle aangesloten skigebieden, wat Ski amadé tot een ideale bestemming maakt voor skiërs die graag verschillende pistes en berglandschappen willen verkennen.

Oneindige pistekilometers Foto: Mirja Geh

Culinaire verwennerij in de bergen

In Schladming-Dachstein gaat het niet alleen om de sportieve prestaties, maar ook om culinaire hoogstandjes. Met een keur aan regionale producten en lokale lekkernijen, zoals Kasnockn en Bauernkrapfen, is elke maaltijd hier een feest. In de zomer, maar zeker in de winter mag je een regelmatige pauze in één van de almen, berghutten, restaurants en bars niet overslaan. We hebben een paar hoogtepunten voor je op een rij gezet.

Ga je voor typisch Oostenrijks of voor hypermoderne culinaire verrassingen? Foto: Mattheüs Gartner

Eten op hoog niveau met Almkulinarik van Richard Rauch

Voor een unieke culinaire ervaring moet je bij de “Almkulinarik by Richard Rauch” zijn. Deze beroemde chef-kok heeft speciale gerechten ontwikkeld voor geselecteerde Almen en berghutten, waar je zowel in de zomer als in de winter kunt genieten van hoogstaande kookkunst midden in de bergen.

Deze gerechten, gekenmerkt door hun buitengewone smaak, worden gedurende de wintermaanden in de betreffende hutten geserveerd. Met zijn status als bekroonde chef, belooft Rauch een unieke eetervaring op de piste. Ervaar gastronomisch genot na een dag skiën door een bezoek te brengen aan de deelnemende hutten.

Bekijk het overzicht van alle hutten die deelnemen aan dit smakelijke avontuur, bezoek .

Eerst rodelen voor wat extra trek en daarna een welverdiende pauze. Foto: Mattheüs Gartner

Lekker eten uit de regio

Het culinaire project “Schladming-Dachstein Genusspartner” brengt de diversiteit van de regio samen door lokale producenten te verbinden met hotels en restuarants. Van traditionele Almhutten tot bekroonde restaurants, je vindt hier een scala aan culinaire opties. Een “Schladming-Dachstein Genusspartner” is een gecertificeerd bedrijf dat regelmatig gecontroleerd wordt op kwaliteit en herkomst door AMA Genuss Region. Dit waarborgt dat in de productie en in de gerechten gebruik wordt gemaakt van producten die óf uit Oostenrijk komen óf in de regio Schladming-Dachstein zijn geproduceerd.

Met lokale specialiteiten zoals Ennstaler “Steirerkas”, traditionele Almjausn met Bauernkrapfen en verfijnde Schnaps, is Schladming-Dachstein een ware bestemming voor fijnproevers. Voor de echte fijnproevers zijn er ook restaurants en cafés met kwaliteitskeurmerken zoals GenussRegion Österreich en Kulinarium-Steiermark.

Jummie! Foto: Martin Huber

Vegetariërs en veganisten opgelet!

De tijd dat je in Oostenrijk alleen een schnitzel kon krijgen en de ober je meewarig aankeek als je een vegetarisch gerecht bestelde liggen ver achter ons. En hoe! Biochi in Schladming is de eerste biologisch gecertificeerde vegetarische en veganistische kookschool in Oostenrijk. Ze bieden een kleurrijk en divers programma van kookcursussen aan, waar je leert hoe je heerlijke vegetarische en veganistische gerechten kunt bereiden.

Ze hebben ook een winkel met biologische producten en een bistro/café.

Winterwandern_Rittisberg003_c_Mathaeus Gartner(2023-01)

Kom genieten van je wintervakantie in Schladming-Dachstein

Of je nu komt voor de wintersport of voor de culinaire hoogstandjes, Schladming-Dachstein heeft het allemaal. Ontdek de prachtige pistes en laat je verwennen door de uitstekende keuken. Dit is de plek waar je gegarandeerd met een volle maag en een voldaan gevoel naar huis gaat.

Kijk op de website voor meer inspiratie en boek je volgende wintersport.

Lees alles over Schladming-Dachstein op de website van Ski amadé

Hoofdfoto: Mattheüs Gartner

(Visited 398 times, 1 visits today)