klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De Alpen staan bekend om hun skipistes en loipes, velen hebben er hun wintersport vakantie geboekt om te gaan skiën. Misschien komt het bij velen niet op maar nu het in ons eigen kikkerlandje vaak te warm blijft voor natuurijs in de winter.  Is het misschien leuk ter afwisseling om de lange latten een keertje in te wisselen voor de ijzers, en jawel in de Alpen kan dat heel goed op natuurijs. Er ligt nog wel een klein addertje onder het gras, er kan namelijk niet zomaar op elk meer geschaatst worden.

LAGO BIANCO

bron: twitter @engadinst.moritz
Lago Bianco bron: twitter @engadinst.moritz

Het op 2234 meter hoogte gelegen lago bianco in de provincie Graubunden, in het zuiden van Zwitserland heeft op dit moment misschien wel de perfecte ijsvloer waar de ijsmeester van Thialf jaloers op zouden zijn. Het stuwmeer met een oppervlakte van 1,50 vierkante kilometer dankt zijn oorsprong aan twee dammen: de Scala en de Arlas. Omdat de hoge druk al lange tijd regeert boven de Alpen staat er weinig wind en is het door de onbewolkte, lange nachten behoorlijk koud boven in de bergen. Hierdoor ontstaat dit prachtige “schwarzeis” wat uitnodigt om de schaatsen uit het vet te halen! (zie foto hieronder)

czkmlrpwiaasjcg
Een enkeling waagt zich op het spiegelgladde ijs. bron: Simona Caminada

De zwarte kleur van het ijs nu staat in mooi contrast met de oorspronkelijke kleur van het water in vloeibare vorm. Door de combinatie van gesmolten  gletsjerijs wat aangevoerd wordt via diversen beekjes en zand, heeft het normaal gesproken een melkwit-kleur achtige gloed. (zie foto hieronder) Daarom ook dat het de naam Lago Bianco is genaamd, oftewel het witte meer.

bron: ferhat culfaz

Schwarzeis is helder en hard, omdat er vrijwel geen luchtbellen onder het ijs te vinden zijn is het duurzaam en kan je een stukje naar beneden kijken in de op het diepste punt 53 meter diepe stuwmeer. Ook vanaf de Berninaexpress kunt u genieten van het ijs op het  het witte meer wat nu even zwart is. Op het ijs ziet u aan de zon dat de ijsvloer als een spiegel is. De spoorlijn is altijd al een aanrader niet alleen in de winter. Sinds 2008 staat de 61 kilometer lange treinreis die start in de oudste stad van Zwitserland: Chur, op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Dankzij de panorama ramen in de trein heeft u goed zicht op het lago bianco. Niet alleen het zicht op het meer is adembenemend in die 61 kilometer komt de spoorlijn 55 viaducten en 39 tunnels op zijn pad.

christian-ticar
Bernina Express langs het Lago Bianco bron: Christian Ticar

Ondanks dat er mensen op afkomen hebben de lokale autoriteiten gewaarschuwd dat dit een stuwmeer is. Op een stuwmeer als deze kan niet geschaatst worden omdat het elektriciteit opwekt. Het ziet er dan wel uitdagend en veilig uit maar dat is het alleszins niet. Het water onder de mooie ijsvloer kan in beweging zijn, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De mensen die het ijs toch niet kunnen weerstaan, gaan op eigen risico en zonder toezicht de ijsvloer op.

WEISSENSEE

De Weissensee ligt met zijn 12 kilometer lengte en 6,5 vierkante kilometer oppervlakte op 930 hoogte in Karinthië, Oostenrijk. Het is daarmee een veel groter meer als het eerder behandelde “lago bianco” mede dat het ook zo’n 1300 meter lager ligt is het er minder koud. En daardoor nog niet helemaal zover dat het hele meer geopend is voor schaatsers, (zie onderstaand plaatje) Afgelopen zaterdag 17 december ging het groene gedeelte van het plaatje officieel open. Bij de 2 aanwezige kassa’s kan je een entree ticket kopen voor €5.

westteil-ab-17-12-16
bron: https://www.natureislauf.at

De Weissensee is in Nederland bekent om zijn alternatieve elfstedentocht die elk jaar wordt georganiseerd als er geen echte tocht der tochten geschaatst kan worden. Iedereen die dat wil kan meedoen aan de toertocht die plaats vindt tussen 25 januari en 4 februari a.s. Voor de mensen die dit gaan doen is het in 2017 voor het eerst verplicht om een helm te dragen op het ijs. Net als op de ski is dit besluit genomen nadat er na meerdere ongelukken blijvend letsel is geconstateerd aan het hoofd.

161217-316198
schaatsen op de Weissensee bron: http://www.weissensee.news

Op de Weissensee mag er in grote getale geschaatst worden omdat er geen stuwen aanwezig zijn. Het is een natuurlijk bergmeer wat wordt gevoed door talloze beekjes van bovenaf. Er wordt geen elektriciteit opgewekt dus het water onder het ijs staat stil zonder invloeden van de mens. Het is zoals ik eerder in het blog schreef koud genoeg geweest in de Alpen dus het ijs heeft vooral s’nachts onder een heldere hemel goed kunnen groeien.

Mijn tip voor op uw wintersport vakantie: wilt u voor de afwisseling een dagje wat anders doen dan de berg opgaan om te skiën, zoek een meer op waar je mag schaatsen!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 906 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer