Scandinavische hegemonie

Focus: Benelux

Goed, nu we een vrij mooi lenteweekend achter de rug hebben is het wat mij betreft tijd om even naar de toekomst te kijken. Immers, enkele dagen geleden hadden we het al over uitgesproken hogedrukinvloeden welke voor langere tijd ons weer zouden beïnvloeden. Daarbij was de positie van dergelijke hogedrukcellen bepalend voor de vorm waarin lente gegoten zou worden (zacht/warm of juist koel/schraal).

Wel nu, de 00z runs van vrijwel alle rekenbreinen laten tot ver voorbij de betrouwbaarheidshorizon vrij bijzondere kaarten zien. Kaarten waarbij de algehele circulatie boven Europa voor een groot gedeelte verstoord/geblokkeerd raakt door uitgesproken hogedrukgebieden op vrij noordelijke breedtegraden. De polaire jet wordt deze week met de dag meer gefragmenteerd en wordt uiteindelijk geforceerd om een zeer noordelijke route te nemen (via IJsland richting het uiterste noorden van Scandinavië).

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Polare jet positie 10 maart

Het opbouwen van het eerder genoemde blokkerende hoog begint eigenlijk morgen ten zuidwesten van de UK, vrijwel direct na passage van een KF tijdens de komende nacht en vroege ochtend. De uiteindelijk separate kern van hogedruk trekt vervolgens woensdag en donderdag opbouwend via de UK over ons land noordoostwaarts en zorgt op beide dagen voor een vrij rustig weertype met veel zon, niet al teveel wind en maxima tussen 10-13C.

Wat bij deze evolutie opvalt is dat de luchtmassa die morgen achter het KF aanwezig is ‘relatief koel’ maar vooral erg droog is (zie verval Td richting 0C vanaf morgen). Door de nabijheid van het hoog komt deze lucht over onze omgeving min of meer tot stilstand waardoor we er nog wel even mee opgescheept lijken te zitten. Bovendien komt later in de week het transport van droge continentale lucht ook nog eens op gang waardoor we er vooral voor het gevoel een flink stuk op achteruit gaan.

Vrijdag trekt ‘onze’ hogedrukcel richting Scandinavië en zwelt daar door vrij indrukwekkende WA aan de oostflank van diepe noord Atlantische depressies op tot >1045hPa(!). Een storing ziet daarbij even kans om op vrijdag wellicht tot onze omgeving door te dringen. De positie en timing van het systeem zijn door toedoen van afsnoeringsprocessen in de bovenlucht op dit moment nog nauwelijks te geven. EPS output van EC00 doet vermoeden dat het wellicht meevalt en dat we ook op vrijdag, op wellicht het westen en zuidwesten na, nog steeds een zonnig maar steeds frisser weertype mogen verwachten.

Tijdens het komende weekend zinspelen zowel EC als GFS dan vervolgens op het volledig op slot gaan van het ‘standaard’ stromingspatroon boven onze omgeving. Daarbij komt aan de zuidzijde van het zeer imposante Scandinavische hoog een oostelijke stroming op gang met steeds frissere lucht. Maxima doen dan ook onder begeleiding van die in kracht toenemende oostelijke stroming een stap terug naar waarden tussen de 5 en 8C. De vraag is daarbij hoeveel zon we tegen die tijd gaan zien en of we het zelfs wel droog houden aangezien er enkele uitgesproken ULL’s worden berekend. We eindigen de komende week, in tegenstelling tot afgelopen weekend, dus met enigszins onaangenaam koel weer….

Na komend weekend uiteraard koffiedik kijken maar wat duidelijk lijkt is dat het geblokkeerde patroon ook in de volgende week aanwezig blijft, al gaan dan waarschijnlijk de scherpe kantjes er vwb koelte wel vanaf.
Onderstaande pluim vertelt het hele verhaal in een plaatje. Spreiding is klein, de betrouwbaarheid t/m komend weekend daarentegen groot (ook gezien de consistentie tussen de verschillende modellen onderling).

Bron: Marsel /Meteo-Service.nl[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]