Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

2017 is goed begonnen voor sneeuwliefhebbers in het Sauerland! Door twee sneeuwstoringen is het gebied aardig wit geworden, en kan volop geskied worden. Daarbij is het vooral de eerste dagen mooi skiweer, maar wel berekoud! Vanaf zaterdag probeert mildere lucht het Sauerland te veroveren, maar dat gaat niet zonder slag of stoot! Helaas kan het daardoor soms ook behoorlijk glad worden door ijzel…

Een wit begin van 2017

Waar 2016 groen eindigde in de dalen van het Sauerland, begon 2017 juist wit. In de nacht van 1 op 2 januari trok een storing over die een klein beetje sneeuw bracht. Dat was dezelfde storing die het oosten van Nederland op Nieuwjaarsavond wit kleurde. Het verschil tussen 1 en 2 januari is duidelijk zichtbaar op de webcambeelden van Winterberg!

Zon, maar berekoud

Na de sneeuwval kan men in het Sauerland de komende dagen genieten van veel zonneschijn afgewisseld met een enkel sneeuwbuitje. Prima skiweer dus! Wel is het verstandig om goed aan te kleden tegen de kou. Komt de temperatuur op 600 meter hoogte op donderdag overdag nog rond -4 graden uit, in de nacht naar vrijdag duikt de temperatuur naar ongeveer -12 graden. En vrijdag overdag wordt het niet warmer dan -7 graden!

De oorzaak van de kou is dat de lucht, die boven het Sauerland ligt, vanuit het gebied ten westen van Noord-Scandinavië wordt aangevoerd. Geen verrassing dus dat de temperaturen donderdag en vrijdag zo laag blijven.

De lucht die op 5 januari boven het Sauerland ligt, is afkomstig uit de buurt van Noord-Noorwegen! Bron: NOAA.

Glibberen?

Ook zaterdag begint koud en droog, maar in de loop van de dag komt vanuit het noordwesten een storing dichterbij. Deze storing brengt mildere lucht met zich mee. Maar de koude lucht boven het Sauerland laat zich niet zomaar verdrijven. Dat betekent de opmaat naar een gevaarlijke zaterdagnacht en zondag.

Het gevecht tussen milde en koude lucht levert zaterdag aan het eind van de dag en op zondag in het Sauerland neerslag op. Veel van deze neerslag zal vallen als sneeuw, maar een deel valt mogelijk als IJZEL. Deze ijzel kan leiden tot zeer verraderlijke gladheid. Houd daarom de berichtgeving voor zaterdag en zondag goed in de gaten!

Daarnaast geldt ook voor de mensen die zaterdag overdag van of naar Nederland gaan dat ze onderweg te maken kunnen krijgen met IJZEL en dus ook gladheid. De storing met sneeuw, regen en ijzel bereikt namelijk zaterdagochtend Nederland al en trekt vervolgens dus zuidoostwaarts richting het Sauerland. Ook dan geldt: houd de berichten in de gaten voordat u zaterdag de weg op gaat!

Einde winter of niet?

Op maandag is het bewolkt, maar wel nog overwegend droog met in de dalen temperaturen net boven het vriespunt. Vanaf dinsdag probeert nog mildere lucht het Sauerland te bereiken, en dat lukt ook tijdelijk. De sneeuwvalgrens gaat dinsdagochtend omhoog naar ongeveer 1200 meter. Dat betekent dat dinsdagochtend vooral in het teken staat van regen. De regen begint misschien nog even als sneeuw en er is opnieuw kans op IJZEL.

Toch is het daarna nog niet gedaan met de winter. Want op dinsdagmiddag daalt de sneeuwvalgrens alweer richting 400 meter. Dat betekent dat hoewel de dalen dus waarschijnlijk wat groener worden, het hogerop waarschijnlijk wit blijft.

De verwachting is dat het Sauerland ook woensdag en de dagen daarna middenin de strijd van zachte en koude lucht blijft. Dat betekent wisselvallig weer met van tijd tot tijd neerslag. Soms valt sneeuw tot in de dalen, en soms valt regen tot bovenop de heuvels. Wel blijft het hogerop dus meest wit, waardoor de sneeuwomstandigheden daar prima blijven.

Kijken we dan nog iets verder, dan lijkt het erop dat koude lucht vanaf 14 januari langzaam meer terrein wint. Dan zou het dus ook weer in de dalen volop winter worden. Maar de onzekerheid is nog groot. We blijven het voor je volgen!

Na een kwakkelperiode in de komende werkweer lijkt vanaf 14 januari de temperatuur omlaag te gaan! Bron: Meteocièl

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 691 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer