Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

In het Sauerland kunnen ondanks het zachte slot van 2019 diverse skipistes open dankzij de productie van kunstsneeuw. Net als in Nederland ligt het Sauerland onder de vleugels van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Dit zorgt voor een rustig en zonnig weerbeeld. In de nachten kan het onder een heldere hemel een paar graden vriezen, maar overdag komt het kwik weer boven het vriespunt uit. In het weekend kan koude lucht uit het noorden het Sauerland bereiken. Hierdoor neemt de kans op sneeuw weer toe…

Op Tweede Kerstdag lag er wat sneeuw op de toppen van het Sauerland. Webcambeeld van de Ettelsberg via foto-webcam.
Ook in Winterberg lag er een laagje sneeuw.

Skipistes geprepareerd met kunstsneeuw

Uiteindelijk waren de toppen tijdens de Kerstdagen tijdelijk wit dankzij wat sneeuwval. Maar deze smolt alweer snel in de zon en zachtere condities. De afgelopen dagen waren de weersomstandigheden gunstig om de sneeuwkanonnen maximaal te laten draaien. In de nachten vroor het licht en de luchtvochtigheid is laag (dauwpunten van -15 tot -20 graden) Hierdoor konden in het Sauerland een aantal pistes open die dus puur uit kunstsneeuw bestaan. In Winterberg en Willingen samen zijn ruim 16 km aan pistes open en draaien er 24 liften.

Op de pistes is het wit dankzij de productie van kunstsneeuw.
Onder de juiste omstandigheden kunnen de sneeuwkanonnen draaien, maar is het wel skiën op witte linten in een groen landschap. Via Foto-webcam

Vandaag: zacht slot 2019

Ook vandaag ligt het Sauerland nog onder de vleugels van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Waar de luchtvochtigheid gisteren nog laag was, neemt deze vandaag toe doordat de wind vochtigere lucht vanuit het westen aanvoert. Hierdoor startte de dag vandaag met nevel en mist op veel plaatsen. Lokaal valt er uit de dikkere bewolking wat (lichte) neerslag. Daar waar de grond nog bevroren is kan het glad worden.

Vanmiddag breekt de nevel en mist wat open waardoor er wat ruimte voor de zon komt.Er staat nauwelijks wind en de maximumtemperatuur is vandaag 2-3 graden op de toppen tot 5 graden in de dalen.

De weerkaart van Oudejaarsdag: een hogedrukgebied boven Centraal-Europa bepaald het weerbeeld van het Sauerland. (kaart via Alpenweerman weerkaarten)

Op Oudejaarsavond daalt het kwik richting het vriespunt en gaat het op de meeste plaatsen licht vriezen. Rond middernacht is het dan vervolgens tussen de -1 graden in de dalen tot -4 graden op de toppen. Doordat de luchtvochtigheid is toegenomen zal er weer mist en nevel ontstaan waardoor het zicht af zal nemen.

Morgen: nieuwe jaar start zonnig

De weerkaart van Nieuwjaarsdag: het hogedrukgebied trekt richting Oost-Europa waardoor er weer zachtere lucht uit het zuidwesten richting het Sauerland kan stromen. (kaart via Alpenweerman weerkaarten)

Vooruitzichten: eerst nog zonnig

Op Nieuwjaarsdag trekt het hogedrukgebied richting Oost-Europa. Er staat een zuidoostelijke zwakke wind. Daarnaast komen er opklaringen voor terwijl er in het laagland rondom het Sauerland mist en nevel wordt verwacht. Met de zuidoostelijke stroming wordt zachtere lucht aangevoerd. In combinatie met de zonneschijn wordt het 2 tot 4 graden op de toppen tot 6 à 7 graden in de dalen.

Het blijft droog en ook in de nacht naar donderdag zijn er opklaringen. Dankzij het hogedrukgebied hebben we te maken met een sterke inversie. Hierdoor zal het in de lagere delen van het Sauerland onder een heldere hemel -2 tot -4 graden worden. Op de toppen zal het boven de inversie zachter zijn met nachtelijke temperaturen tussen de -1 en +2 graden.

Donderdag is voorlopig de laatste dag met zonneschijn en een rustig weertype. In de dalen wordt het 3 tot 4 graden terwijl het kwik op de toppen kan oplopen naar 5 graden. Het blijft droog, maar in de nacht naar vrijdag trekt er steeds meer bewolking binnen. Deze bewolking is een voorbode van een ander weertype waar we in het weekend mee te maken krijgen.

Weekend: kouder met sneeuwkansen op de toppen

Op vrijdag trekt er een verzwakte storing richting het Sauerland. De lucht is nog te warm om voor sneeuwval te zorgen. Achter deze storing kan koudere lucht vanuit het noorden richting het Sauerland stromen.

Weerkaart voor vrijdag: koudere lucht vanuit het noordwesten is onderweg. Het lagedrukgebied boven Frankrijk trekt richting de Alpen.

Samen met deze koudere lucht trekt er ook een neerslaggebied richting het Sauerland. Volgens de huidige verwachtingen zal de sneeuwvalgrens gaan dalen richting de 300-400 meter. Hierdoor zal er dus tot in de dalen sneeuw gaan vallen. De verwachtingen lopen nog uiteen maar het lijkt te gaan om 2 tot 5 centimeter sneeuw.

Weerkaart voor zaterdag: via de oostflank van het hogedrukgebied kan koudere lucht uit het noorden het Sauerland bereiken.

Lang lijkt deze koudere lucht niet te blijven. Het hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan gaat volgens de verwachtingen richting Centraal-Europa bewegen. Hierdoor komt er een meer zonale stroming op gang. Het weerbeeld na volgend weekend zal dan wisselvalliger zijn waarbij er zachtere Oceaanlucht richting het Sauerland kan stromen. Een afwisseling van regen en (natte) sneeuw is dan een weertype wat we kunnen verwachting in zo’n situatie.

Voor nu een goede jaarwisseling en een mooi 2020 gewenst!

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

(Visited 338 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer