In het Sauerland kunnen ondanks het zachte slot van 2019 diverse skipistes open dankzij de productie van kunstsneeuw. Net als in Nederland ligt het Sauerland onder de vleugels van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Dit zorgt voor een rustig en zonnig weerbeeld. In de nachten kan het onder een heldere hemel een paar graden vriezen, maar overdag komt het kwik weer boven het vriespunt uit. In het weekend kan koude lucht uit het noorden het Sauerland bereiken. Hierdoor neemt de kans op sneeuw weer toe…

Op Tweede Kerstdag lag er wat sneeuw op de toppen van het Sauerland. Webcambeeld van de Ettelsberg via foto-webcam.
Ook in Winterberg lag er een laagje sneeuw.

Skipistes geprepareerd met kunstsneeuw

Uiteindelijk waren de toppen tijdens de Kerstdagen tijdelijk wit dankzij wat sneeuwval. Maar deze smolt alweer snel in de zon en zachtere condities. De afgelopen dagen waren de weersomstandigheden gunstig om de sneeuwkanonnen maximaal te laten draaien. In de nachten vroor het licht en de luchtvochtigheid is laag (dauwpunten van -15 tot -20 graden) Hierdoor konden in het Sauerland een aantal pistes open die dus puur uit kunstsneeuw bestaan. In Winterberg en Willingen samen zijn ruim 16 km aan pistes open en draaien er 24 liften.

Op de pistes is het wit dankzij de productie van kunstsneeuw.
Onder de juiste omstandigheden kunnen de sneeuwkanonnen draaien, maar is het wel skiën op witte linten in een groen landschap. Via Foto-webcam

Vandaag: zacht slot 2019

Ook vandaag ligt het Sauerland nog onder de vleugels van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Waar de luchtvochtigheid gisteren nog laag was, neemt deze vandaag toe doordat de wind vochtigere lucht vanuit het westen aanvoert. Hierdoor startte de dag vandaag met nevel en mist op veel plaatsen. Lokaal valt er uit de dikkere bewolking wat (lichte) neerslag. Daar waar de grond nog bevroren is kan het glad worden.

Vanmiddag breekt de nevel en mist wat open waardoor er wat ruimte voor de zon komt.Er staat nauwelijks wind en de maximumtemperatuur is vandaag 2-3 graden op de toppen tot 5 graden in de dalen.

De weerkaart van Oudejaarsdag: een hogedrukgebied boven Centraal-Europa bepaald het weerbeeld van het Sauerland. (kaart via Alpenweerman weerkaarten)

Op Oudejaarsavond daalt het kwik richting het vriespunt en gaat het op de meeste plaatsen licht vriezen. Rond middernacht is het dan vervolgens tussen de -1 graden in de dalen tot -4 graden op de toppen. Doordat de luchtvochtigheid is toegenomen zal er weer mist en nevel ontstaan waardoor het zicht af zal nemen.

Morgen: nieuwe jaar start zonnig

De weerkaart van Nieuwjaarsdag: het hogedrukgebied trekt richting Oost-Europa waardoor er weer zachtere lucht uit het zuidwesten richting het Sauerland kan stromen. (kaart via Alpenweerman weerkaarten)

Vooruitzichten: eerst nog zonnig

Op Nieuwjaarsdag trekt het hogedrukgebied richting Oost-Europa. Er staat een zuidoostelijke zwakke wind. Daarnaast komen er opklaringen voor terwijl er in het laagland rondom het Sauerland mist en nevel wordt verwacht. Met de zuidoostelijke stroming wordt zachtere lucht aangevoerd. In combinatie met de zonneschijn wordt het 2 tot 4 graden op de toppen tot 6 à 7 graden in de dalen.

Het blijft droog en ook in de nacht naar donderdag zijn er opklaringen. Dankzij het hogedrukgebied hebben we te maken met een sterke inversie. Hierdoor zal het in de lagere delen van het Sauerland onder een heldere hemel -2 tot -4 graden worden. Op de toppen zal het boven de inversie zachter zijn met nachtelijke temperaturen tussen de -1 en +2 graden.

Donderdag is voorlopig de laatste dag met zonneschijn en een rustig weertype. In de dalen wordt het 3 tot 4 graden terwijl het kwik op de toppen kan oplopen naar 5 graden. Het blijft droog, maar in de nacht naar vrijdag trekt er steeds meer bewolking binnen. Deze bewolking is een voorbode van een ander weertype waar we in het weekend mee te maken krijgen.

Weekend: kouder met sneeuwkansen op de toppen

Op vrijdag trekt er een verzwakte storing richting het Sauerland. De lucht is nog te warm om voor sneeuwval te zorgen. Achter deze storing kan koudere lucht vanuit het noorden richting het Sauerland stromen.

Weerkaart voor vrijdag: koudere lucht vanuit het noordwesten is onderweg. Het lagedrukgebied boven Frankrijk trekt richting de Alpen.

Samen met deze koudere lucht trekt er ook een neerslaggebied richting het Sauerland. Volgens de huidige verwachtingen zal de sneeuwvalgrens gaan dalen richting de 300-400 meter. Hierdoor zal er dus tot in de dalen sneeuw gaan vallen. De verwachtingen lopen nog uiteen maar het lijkt te gaan om 2 tot 5 centimeter sneeuw.

Weerkaart voor zaterdag: via de oostflank van het hogedrukgebied kan koudere lucht uit het noorden het Sauerland bereiken.

Lang lijkt deze koudere lucht niet te blijven. Het hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan gaat volgens de verwachtingen richting Centraal-Europa bewegen. Hierdoor komt er een meer zonale stroming op gang. Het weerbeeld na volgend weekend zal dan wisselvalliger zijn waarbij er zachtere Oceaanlucht richting het Sauerland kan stromen. Een afwisseling van regen en (natte) sneeuw is dan een weertype wat we kunnen verwachting in zo’n situatie.

Voor nu een goede jaarwisseling en een mooi 2020 gewenst!

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

(Visited 361 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!