Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het winterseizoen loopt langzaam ten einde, zo ook in het Sauerland. Naast wat sneeuwval afgelopen week noteren we nu lenteachtige temperaturen. Zo ook dit weekend waar er dankzij een zuidelijke stroming zachte lucht binnen stroomt. Tussen de stroringen door kan het lentegevoel even overheersen. Er liggen echter genoeg storingen klaar op de Oceaan welke het Sauerland dit weekend en de dagen erna gaan bestoken met regen, en misschien later wat (natte) sneeuw.

Met de zon erbij kan het al behoorlijk aangenaam zijn zoals hier in Winterberg afgelopen week. Bron: Bergfex
Maar zoals we vrijdagmiddag konden zien heeft de sneeuw het ook zwaar en vallen er geregeld buien. Bron: Bergfex
Maar als er dan weer even wat sneeuw valt zoals afgelopen week in Willingen, kan dat mooie kleuren opleveren bij zonsopkomst. Bron: Bergfex

zaterdag kan er in de ochtend lokaal nog een bui vallen en is er ook ruimte voor de zon. In de vochtige lucht ontstaat er in de hogere delen ook gemakkelijk (hardnekkige) mist die het zicht kan belemmeren. Het kwik loopt in de middag op naar zo’n 6°C tot 11°C. Er staat een zwakke zuidelijke wind. Aan het einde van de middag trekt een gebied met neerslag vanuit het zuiden over het Sauerland. In de milde lucht (temperaturen op 1500 meter hoogte zo’n 5°C tot 6°C) zal de neerslag als regen vallen.

De verschillen op relatief korte afstand kunnen groot zijn. Zaterdag 11:00 in Willingen… Bron: Bergfex
En zaterdag 11:00 in Winterberg.. Bron: Bergfex

In de avond trekt de neerslag verder naar het noorden en ontstaat er in de hogere delen en zeker boven een sneeuwdek mist. Lokaal kan er nog wat (mot)regen vallen. In de zachte lucht blijft het dan ook behoorlijk warm in de nacht: 3°C tot 7°C. De sneeuw gaat het zwaar krijgen.

zondagochtend is het op veel plekken nog mistig, al kan de zon er in de loop van de ochtend even doorbreken. Lang duurt dit echter niet aangezien een nieuwe storing onderweg is. Dit alles hangt samen met een aantal depressies boven de Atlantische Oceaan en boven Groot-Brittannië. Het zwaartepunt van de neerslag lijkt in de westelijke helft van de deelstaat Nordrhein-Westfalen te gaan liggen. Hierdoor kan het zijn dat er tussen de buien door ook wat ruimte voor de zon mogelijk is in het Sauerland.

Op zondag trekt een gebied met diverse depressies nabij Groot-Brittannië richting het Sauerland. De temperaturen op 850 hPa (ongeveer 1500 meter) liegen er niet om: ronduit zacht met waarden tussen de 5°C tot 8°C. Dankzij deze depressies is het weerbeeld dan ook wisselvallig en zacht. Bron: Wetterzentrale

De wind waait zwak tot matig uit zuid of zuidoostelijke richting. Met een sneeuwvalgrens boven de 1800 meter laat het zich raden dat de neerslag als regen gaat vallen. Het kwik loopt uiteindelijk op naar zo’n 8°C tot 12°C. Daar waar de zon doorbreekt zelfs nog iets hoger. In de avond en nacht is er een behoorlijke kans op mist in de hogere delen.

Na het weekend behouden we nog even hetzelfde weertype. Depressies blijven in de buurt en zorgen voor milde lucht, al wordt het wel iets minder zacht dan we dit weekend gaan zien. Zon en wolken zullen elkaar afwisselen en geregeld trekt er een storing over. Dit alles met temperaturen ruim boven het vriespunt: 3°C tot 8°C. Neerslag gaat in het begin van volgende week dus gewoon als regen vallen.

Later in de week zien we dat de temperaturen geleidelijk verder dalen met kansen op lichte vorst in de nachten. Daarna lopen de modellen wat uiteen en presenteren ze zowel lente als winter weer. Het is goed mogelijk dat met de depressies, ondanks de voornamelijk (zuid)westelijke stroming, er ook eens een bel met wat koudere lucht overtrekt. Dit zou dan in de hogere delen weer wat (natte) sneeuw kunnen opleveren. Maar hiervoor is de koers van deze depressies belangrijk, en deze is dan ook uiteraard op lange termijn onzeker. Vandaar de spreiding in de temperatuurverwachting zoals hieronder te zien is:

De verwachting van diverse modellen voor Winterberg laat zien dat het minder zacht gaat worden komende week. Maar ‘maart roert zijn staart’? Of gaan we gewoon naar lenteweer? Bron: Kachelmannwetter

Hoe lang de sneeuw het nog gaat houden, dat is even de vraag. Maar vergeet niet dat het volgende spreekwoord nog altijd kan gelden: “maart roert zijn staart”. Winterse kou is immers nog altijd relatief dichtbij, en een draaiing van de wind kan altijd nog voor winterse perikelen zorgen. Updates zijn uiteraard op alpenweerman.nl te vinden en geniet van het weekend!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 201 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier