Advertentie 

Weekend weerbericht: wisselvallig met zondag veel wind

Afgelopen week viel er weer een aantal centimeter verse sneeuw in het Sauerland. Vanochtend lag er dan ook sneeuwdek van zo’n 4-9 cm. Dit is echter nog te weinig om loipes te openen. Wel zijn er een aantal pistes open mede dankzij kunstsneeuw.

Sneeuw in Willingen (webcambeeld van woensdag). Bron: Bergfex
De sneeuwhoogte op zaterdagochtend. Op de Kahler Asten (836m) lag 9 cm sneeuw.

Deze sneeuw gaat het wel zwaar krijgen dit weekend. Op dit moment trekt er een occlusiefront over het Sauerland. Dit occlusiefront is verbonden aan lagedrukgebieden boven de Noordzee. Samen met een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan is er een strakke noordwestelijke stroming.

De weerkaart voor zaterdag. Bron: KNMI

Het neerslaggebied dat bij het occlusiefront hoort trekt gedurende de dag vanaf het westen over het Sauerland. In eerste instantie valt er nog (natte) sneeuw op de hoogste delen. Maar met een sneeuwvalgrens die zaterdagmiddag stijgt naar zo’n 900-1000 meter gaat het uiteindelijk op de meeste plaatsen regenen. De temperatuur komt zaterdag uit op zo’n 1 tot 5 graden. Er staat een matige westelijke tot zuidwestelijke wind.

In de nacht naar zondag wordt het vanuit het westen tijdelijk wat droger. Maar in de vroege ochtend trekt er een warmtefront over. Dit warmtefront hoort bij een lagedrukgebied boven Denemarken en zorgt voor regen op zondagochtend. Doordat er een groot drukverschil ontstaat tussen dit lagedrukgebied (kerndruk 980 hPa) en het hogedrukgebied (kerndruk 1035 hPa) boven de Atlantische Oceaan, gaat de wind ook toenemen op zondag.

De weerkaart voor zondag. Bron: KNMI

In de warme sector achter het warmtefront stijgt de sneeuwvalgrens naar zo’n 1800-2000 meter. Alle neerslag gaat dus als regen vallen. Overdag stijgen de temperaturen naar zo’n 3 tot 6 graden. In eerste instantie staat er een matige tot vrij krachtige westelijke wind met windstoten van 50-60 km/h.

Achter het warmtefront komt er een koufront aan. Deze arriveert in de loop van de middag vanuit het noorden. De sneeuwvalgrens gaat hierdoor weer geleidelijk dalen, maar ook de wind gaat toenemen. Met een vrij krachtige tot krachtige westelijke wind en windstoten van 80-90 km/h gaat het een guur slot van de zondag worden. Op de toppen kunnen windstoten tot 100 km/h voor gaan komen. Er wordt tot en met zondag ook behoorlijk wat neerslag verwacht: tot en met zondagavond zo’n 25-50 mm!

In de nacht naar maandag gaat de wind steeds meer liggen en komen er nog een aantal buien voor. Boven de 600 meter valt de neerslag dan weer als sneeuw.

Komende week: nog even wisselvallig, maar weerkaarten gaan veranderen

Dankzij het koufront dat zondagmiddag overtrekt komt het Sauerland tijdelijk in een koudere periode. Via een noordwestelijke stroming wordt koudere lucht vanuit Scandinavië aangevoerd. Het weerbeeld op maandag zal voornamelijk bestaan uit geregeld sneeuwbuien afgewisseld met drogere perioden en opklaringen. De sneeuwvalgrens ligt rond de 400 meter en de temperatuur ligt overdag in de hogere delen iets onder het vriespunt. In totaal valt er maandag tussen de 3 en 6 cm sneeuw. Lokaal kan door opstuwing nog wat meer vallen.

Lang duurt deze koudere periode niet. De westelijke stroming blijft nog even dominant in Europa. De wind gaat namelijk na maandag weer draaien richting het (zuid)westen. Hierdoor kan zachtere lucht vanuit de Oceaan deze kant opkomen. De sneeuwvalgrens gaat dus weer stijgen. Veel neerslag wordt er niet verwacht. Dankzij een hogedrukgebied boven de Alpen worden storingen op afstand gehouden.

De weerkaart voor woensdag (GFS). Een hogedrukgebied ligt boven de Alpen en met een westelijke stroming wordt zachtere lucht aangevoerd richting het Sauerland. Bron: Wetterzentrale

De weerkaarten gaan wel veranderen in de loop van volgende week. Zo gaat de straalstroom richting het zuiden zakken. Dit biedt kansen voor koudere lucht uit het noorden om zuidelijker terecht te komen. Dat is dan ook wat we op de weerkaarten terug zien komen richting volgend weekend. De stroming wordt weer noordelijk en brengt hierdoor koudere lucht met zich mee. Tegelijkertijd zien we dat er geregeld lagedrukgebieden in de buurt weten te komen. Hierdoor kunnen we na volgend weekend een koudere periode met geregeld sneeuwval verwachten.

De temperatuur voor het Sauerland (prikpunt Winterberg) voor de komende periode. Deze week wisselvallig, maar vanaf volgend weekend lijkt de winter toch serieuzer te worden. Bron: Kachelmannwetter
De neerslag voor komende periode. Met name dit weekend veel neerslag. Komende week valt er van tijd tot tijd wat neerslag, maar dankzij de invloed van het hogedrukgebied boven de Alpen blijven storingen op afstand. Bron: Kachelmannwetter

Voor details is het nog iets te vroeg, maar het zijn zeker interessante ontwikkelingen op termijn! Uiteraard houden we je via Alpenweerman op de hoogte!

Webcambeeld van Winterberg op woensdag. Bron: Bergfex
Op dit moment valt er weer regen in het Sauerland en krijgt de sneeuw het zwaar (webcambeeld Winterberg op zaterdag). Bron: Bergfex

Alpenweerman.nl houdt zich bezig met de vele facetten van het weer en klimaat en in het bijzonder het weer en klimaat in de Alpen, de Duitse Middelgebergtes en natuurlijk de Benelux. Wij werken met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOU groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er voor 2020 een Lage Landen versie met wellicht jouw foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @maartenminkman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 458 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier