Sauerland: winterse speldenprik met paar centimeter sneeuw

Dit weekend krijgt het Sauerland te maken met een winterse speldenprik. Na een paar dagen met blauwe luchten en zonneschijn viel er vandaag weer neerslag.  In eerste instantie valt deze in de vorm van regen, maar vrijdagavond gaat deze geleidelijk over in (natte)sneeuw als koudere lucht uit het noorden het Sauerland weet te bereiken. Ook zaterdag kan er nog wat sneeuw vallen op de toppen. Hoeveel er gaat vallen en of we na deze winterse speldenprik meer sneeuw kunnen verwachten? Je leest het in dit Sauerland weerbericht!

Volop zonneschijn in Willingen op donderdag met kunstsneeuw op de pistes. Bron: foto-webcam.
Vandaag bewolkt, regenachtig en mistig op de pistes in het Sauerland.

Vrijdagavond gaat de regen over in sneeuw

Op vrijdagavond trekt er een gebied met neerslag over het Sauerland. Vanavond trekt de neerslag weg en krijgen we vannacht te maken met mist en nevel. Toch kunnen er door opstuwing in de hogere delen een aantal lokale buien voorkomen.

In eerste instantie valt deze neerslag nog in de vorm van regen. Maar als er vanavond koudere lucht uit het noorden kan binnenstromen gaat de sneeuwvalgrens dalen naar 200 à 300 meter. De buien die door opstuwing vallen kunnen dan zorgen voor een klein wit laagje. Vannacht zakken de temperaturen naar waarden rond of iets onder het vriespunt.

De weerkaart voor de nacht naar zaterdag: een koufront trok over het Sauerland op vrijdagavond.

Weekendtip: Weltcup bob & skeleton van 3 tot 5 januari in Winterberg

Zaterdag: hogerop een paar centimeter sneeuw

Zaterdagochtend begint de dag op veel plaatsen met mist en nevel. Doordat wat zachtere lucht uit het westen het Sauerland weet te bereiken stijgt de sneeuwvalgrens naar zo’n 500 à 600 meter. Opnieuw kan er door opstuwing hogerop een (lichte) sneeuwbui vallen. In de lagergelegen delen mogelijk wat IJZEL als het in de vroege ochtend nog licht vriest.

Rond het middaguur neemt de neerslagintensiteit toe, maar is ook zachtere lucht onderweg. Voor de sneeuwval overgaat in regen valt er boven de 600 meter zo’n 4 tot 7 centimeter verse sneeuw. In de avond gaat de sneeuwvalgrens stijgen naar 800 tot 1000 meter waardoor op de meeste plaatsen de sneeuw overgaat in natte sneeuw of regen.

De middagtemperaturen liggen morgen rond het vriespunt op de toppen. In de dalen is het met 4 tot 5 graden wat warmer. Met een matige noordwestelijke wind kan het toch redelijk koud aanvoelen.

De weerkaart voor zaterdag: het koufront weet het Sauerland uiteindelijk niet te bereiken. Als het hogedrukgebied naar het oosten wegtrekt kan zachte lucht uit het zuidwesten het Sauerland bereiken. Bron: KNMI

Zondag: overgang naar zachter weertype

Zondag zal het weerbeeld in eerste instantie bestaan uit bewolking en (lichte) buien. De sneeuwvalgrens ligt namelijk tussen de 800 tot 1000 meter. Op de toppen valt er wellicht wat natte sneeuw. Tussen de bewolking en buien door kan de zon er met name in het zuiden van het Sauerland er even doorkomen.

In de middag kan tijdelijk een bel met wat koudere lucht het Sauerland bereiken. Hierdoor daalt de sneeuwvalgrens even naar zo’n 500 à 600 meter. Hogerop valt de neerslag uit de lichte buien dan in de vorm van sneeuw. Uiteindelijk wordt het zondag 4 tot 6 graden in de lagere dalen en op de toppen 1 à 2 graden.

Lang duurt dit winterse speldenprikje niet. In de avond kan er vanuit het westen weer zachte lucht het Sauerland bereiken. De sneeuwvalgrens gaat stijgen naar 2200 tot 2600 meter. Met winterse neerslag is het dan wel weer gedaan.

Komende week: (zeer) zachte lucht onderweg

De nieuwe week begint (zeer) zacht. Met een zuidwestelijke stroming wordt behoorlijk zachte lucht richting het Sauerland gestuurd. Op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) worden temperaturen tussen de 7 tot 8 graden verwacht. Dit is bijna 10 graden te warm voor de tijd van het jaar.

Naast de zachte lucht zal de zuidwestelijke wind ook aan gaan trekken. Hierdoor zullen vanaf dinsdag de temperaturen weer op gaan lopen. In de lagere delen worden mogelijk de dubbele cijfers gehaald: 10 à 11 graden. Op de toppen zal het wat koeler zijn. Van tijd tot tijd zal er neerslag vallen als neerslaggebieden vanaf de Atlantische Oceaan overtrekken.

Door de strakke westelijke stroming zal het in de nachten ook weinig afkoelen. De sneeuw die de afgelopen dagen is geproduceerd en zal vallen dit weekend gaat het heel zwaar krijgen komende week. Het zal dan ook eerder als herfst dan winter aan gaan voelen.

Richting volgend weekend zien we weer kansen op de weerkaarten voor een nieuwe winterse speldenprik. Voor een langere periode van winterweer moeten we nog even geduld hebben. De westelijke circulatie en posities van de hoge- en lagedrukgebieden zijn niet gunstig voor een periode van winterweer.

Via Alpenweerman houden we je op de hoogte van het weer in het Sauerland. Mocht er weer winterweer op komst zijn zullen we dit zeker laten weten via de weerberichten op de site en via onze social media kanalen.

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

https://www.alpenweerman.nl/het-weerjaar-2019-van-fohnstorm-tot-zinderende-hitte/

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties