Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het zat al een tijdje in de weerkaarten, maar vanaf dit weekend gaat het Sauerland een echte winterse fase in! Dit weekend kunnen we eerst nog wat centimeters verse sneeuw verwachten, maar langzaam maar zeker gaan de temperaturen flink omlaag. Deze winterse setting was ook broodnodig aangezien nu maar 29 kilometers aan piste geopend zijn. Wel viel er vanaf donderdag weer verse sneeuw en ligt er op de Kahler Asten (839 meter) nu zo’n 9 centimeter. Benieuwd hoeveel sneeuw er nog bij komt en hoe koud het gaat worden? We bespreken de details voor het weekend en de dagen erna.

Afgelopen maandag was het dikke pak sneeuw alweer haast verdwenen zoals hier op de top in Willingen te zien is. Ondertussen ligt er alweer een laag van een aantal centimeter verse sneeuw. Foto: @Arjandeweerman
Op vrijdagmiddag lag er in ieder geval wel weer verse sneeuw zoals hier in Winterberg: Bron: Skiliftkarussel
En ook Willingen heeft weer een laagje verse sneeuw. Bron: Bergfex

Vrijdag: Op dit moment ligt er een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied boven Scandinavië. Dit zorgt voor een noordelijke stroming en een aanvoer van koudere lucht. Daarnaast komen er van tijd tot tijd sneeuwbuien boven de 300 meter voor. Gedurende de nacht trekt steeds koudere lucht het Sauerland binnen en daalt de sneeuwvalgrens tot onder de 200 meter. De temperaturen komen in de nacht naar zaterdag uit op zo’n -1 tot -4 graden.

Weerkaart voor in de nacht naar zaterdag. Een noord(westelijke) stroming brengt koudere lucht en sneeuwbuien. Het lagedrukgebied boven Scandinavië gaat richting het oosten bewegen waardoor de weg voor koude lucht uit Scandinavië vrij wordt. Bron: Wetterzentrale

Zaterdag trekt het lagedrukgebied boven Scandinavië richting het oosten weg. Achter dit lagedrukgebied kan er vanuit het noorden nog koudere lucht binnenstromen op hoogte. Aangezien de wind aan de grond ook van noord(west) naar (noord)oost graag draaien, wordt ook aan de grond koudere lucht aangevoerd. Tegelijkertijd neemt de invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië toe en zoekt deze al een beetje toenadering tot die boven de Atlantische Oceaan. De depressies trekken weg naar het oosten en hierdoor gaat de deur vanaf zaterdag steeds verder open voor  koudere lucht.

De weerkaart voor zaterdagmiddag. Het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceean en Scandinavië zoeken een toenadering waardoor er een blokkerende werking voor een noordelijke stroming ontstaat. Tegelijkertijd zijn er nog diverse lagedrukgebieden in de buurt van het Sauerland waardoor er geregeld een sneeuwbui valt. De koude lucht uit het noorden van Scandinavië ligt klaar om op transport naar het zuiden te gaan. Bron: Wetterzentrale

Allereerst vallen er dankzij de lagedrukgebieden in de buurt van het Sauerland nog steeds van tijd tot tijd sneeuwbuien tot in de dalen. In totaal kan er tussen de 3 tot 5 centimeter sneeuw vallen afhankelijk van de exacte koers van de buien. Tussen de buien door is het overwegend bewolkt maar is er ook wat ruimte voor de zon. Er staat een zwakke noordwestelijke wind en de temperaturen komen uit rond het vriespunt. Op de hogere delen blijft het een aantal graden vriezen.

Zondag gaan de beide hogedrukgebieden steeds meer ‘samensmelten’ en trekt het lagedrukgebied richting het noordoosten weg. Hierdoor komt er een noordoostelijke stroming op gang. De koude lucht uit Scandinavië kan hierdoor richting het Sauerland stromen. Op 1500 meter stroomt lucht binnen welke kouder is dan -10°C. Nog steeds komen er sneeuwbuien voor en kunnen er weer enkele centimeters sneeuw vallen. De wind trekt iets aan vergeleken met zaterdag en draait steeds maar naar noordoostelijke richting. Samen met temperaturen van tussen de -2°C tot -4°C kan het koud aanvoelen.

De weerkaart voor zondag. De hogedrukgebieden zijn bijna verbonden en zorgen voor een blokkade (rode stippellijn). Ondertussen schuift het lagedrukgebied weg naar het noordoosten en is de weg vrij voor koude lucht uit Scandinavië. Deze lucht gaat de komende week het Sauerland matige tot mogelijk strenge vorst opleveren. Door de toegenomen invloed van de hogedrukgebieden neemt de buienactiviteit ook af. Bron: Kachellmannwetter.

Na het weekend kunnen de echte diepvriestemperaturen gemeten gaan worden in het Sauerland. De invloed van het hogedrukgebied neemt toe en de buienactiviteit neemt af. Dankzij de zwakke aflandige wind en een bel koude lucht die afzakt, koelt het steeds verder af. Het hangt er wel vanaf hoe onbewolkt het gaat worden in de nachten. In heldere windstille nachten kan het kwik boven het sneeuwdek onder de -10°C zakken. Aangezien de lucht relatief droog is kunnen de nachten wel eens helder gaan worden, al kunnen er ook geregeld wolken overtrekken van afgezwakte fronten. Het zou ook kunnen dat hier halverwege volgende week ook wat sneeuw uit valt.

Ook overdag komt het kwik niet meer boven het vriespunt uit en is zelfs matige vorst overdag mogelijk. Zeker als de zon dan gaat schijnen lijkt het een mooie winterse week te gaan worden.

Op de langere termijn zijn er uiteraard weer onzekerheden. Door de grote temperatuurverschillen in Noord-Amerika in de bovenlucht (-30°C tot +10°C op 1500 meter hoogte op relatief korte afstand) kan de westelijke stroming weer wat sterker worden richting volgend weekend. Het zou dan minder koud kunnen worden met grotere neerslagkansen. De precieze stroming zou dan de neerslagsoort moeten gaan bepalen, al lijkt een echte dooiaanval (nog) niet in de kaarten te zitten.

Dinsdag zit het Sauerland nog steeds in een koude noord(oostelijke) stroming. Een lagedrukgebied boven Scandinavië kan koude lucht blijven aanvoeren aangezien het hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan een westelijke stroming tegen weet te houden. Door de grote temperatuurverschillen boven Noord-Amerika (-30°C tot +10°C op relatief korte afstand op 1500 meter hoogte) is er richting volgend weekend wel een grotere kans op een meer westelijke stroming inclusief wisselvalliger weer. Bron: Wetterzentrale
De temperatuur voor Winterberg volgens diverse modellen. Komende week een duidelijk dalende trend te zien en kan het in heldere nachten onder de -10°C worden. Overdag waarden onder het vriespunt en is matige vorst mogelijk. Richting volgend weekend lijken de temperaturen weer wat omhoog te gaan. Bron: Kachelmannwetter.

We gaan meemaken wat het precies gaat worden en voor nu eerst de kou maar laten komen. De sneeuwkanonnen kunnen zeker aan als er te weinig sneeuw ligt op de pistes waardoor het er voor de wintersport goed uit ziet. We houden je op de hoogte via Alpenweerman.nl!

Komende week zullen we wel meer van dit soort beelden kunnen maken van sneeuw en ijs!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 526 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier