Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is volop winterweer in het Sauerland en de overige middelgebergtes rondom de Benelux. Voldoende om de eerste pistes en loipes te openen! In Nederland zijn de eerste sneeuwvlokken al gevallen en mogelijk is er nog meer onderweg, maar in de heuvels van het Sauerland en de Ardennen ligt al een mooie laag sneeuw. Meer informatie over de actuele situatie in de middelgebergtes om ons heen en of er nog meer sneeuw wordt verwacht, dat lees je in dit speciale artikel.

Sneeuwrijke start van de winter

Het is alweer een tijd geleden dat de eerste liften en pistes in het Sauerland aan het begin van de meteorologische winter geopend werden. Dit jaar is dat gelukt dankzij de koudere periode waar we nu mee te maken hebben. Niet alleen het koudere weer, waardoor de sneeuwkanonnen aan kunnen, maar ook natuurlijke sneeuwval hebben de afgelopen week gezorgd dat regionaal al een mooi pak sneeuw ligt. In de Ardennen en het Sauerland komt over het algemeen de eerste gesloten sneeuwlaag vanaf ongeveer 200 meter hoogte voor. Hoe hoger het gebied, hoe meer sneeuw er ligt. Zo ligt op grote schaal op vrijdag een sneeuwdek van 10 tot 25 centimeter. Op de hogere toppen zoals de Kahler Asten (837m) ligt vrijdag 27 centimeter en op het Belgische Mont Rigi (670m) zo’n 20 centimeter sneeuw.

Dankzij deze koudere periode met sneeuw die ongeveer vorige week begon, zijn de eerste pistes en liften in het Sauerland geopend. Zo zijn in Winterberg ondertussen zo’n 3 km aan pistes en 6 liften open. Nog lang niet het hele gebied dus, maar zoals eerder aangegeven is het al weer even geleden dat er begin december wintersport mogelijk was in deze regio. Verder is in het Sauerland ruim 130 km aan loipes geprepareerd en geopend. Ook andere wintersportgebieden in het Sauerland zijn druk met de voorbereidingen om liften en pistes te kunnen openen. Naast de natuurlijke laag sneeuw, is het koude weer ook geschikt om “technische sneeuw” te maken met behulp van sneeuwkanonnen. Zo kan op de pistes een compacte en dikke laag sneeuw gemaakt worden die zorgt voor een goede basis. Eerder maakten we al een artikel en video over het maken van “technische sneeuw”, of beter bekend als “kunstsneeuw”.

Webcambeeld vanaf de Ettelsberg op vrijdagmiddag (Willingen). De sneeuwkanonnen staan aan en ook naast de piste ligt een laag sneeuw. Beeld via foto-webcam.eu
Collega Sebastiaan Aarts maakte deze korte winterse video in Spa.

Weekend overgang van rustig weer naar sneeuwkansen

Dit weekend begint met een koude en rustige start van de zaterdag. Op grote schaal komt op zaterdagochtend matige vorst voor en op de hoogste toppen is zelfs strenge vorst mogelijk. Overdag blijft het kwik steken op -4 tot -2 graden. Doordat het Sauerland en de Ardennen onder de uitlopers van een hogedrukgebied boven Frankrijk komen te liggen is het weerbeeld rustig. Zo wisselen wolkenvelden, lokale mistbanken en perioden waar de zon wat ruimte krijgt elkaar af. Lokaal kan in de loop van de middag een sneeuwbui voorkomen.

Ook zondag begint de dag rustig qua weerbeeld. Wel zal de nacht wat minder koud gaan verlopen dan de nacht naar zaterdag: -3 tot -6 graden. Dit komt omdat de wind uit een meer zuidelijke richting is gaan waaien en zachtere lucht wordt aanvoert. Naast die zachtere lucht is ook een neerslaggebied vanuit het zuidwesten onderweg richting de Benelux. Voor grote delen van België en Nederland kan dit vanaf zondagmiddag en -avond (tijdelijke) sneeuwval op gaan leveren. De vraag voor de middelgebergtes zoals het Sauerland, Eiffel en Ardennen is hoe de exacte koers van dit neerslaggebied zal zijn. Bij een te noordelijke koers wordt vooral wat zachtere lucht aangevoerd vanuit het zuidwesten en blijft het (grotendeels) droog. Trekt het gebied zuidelijker dan kunnen deze gebieden weer enkele centimeters sneeuw verwachten. In een gunstig scenario is zelfs meer dan 10 centimeter mogelijk.

Spannende ontwikkelingen: meer sneeuw en kou of juist zachter?

Deze onzekerheid en spannende ontwikkelingen op de weerkaarten zien we ook bij de start van de nieuwe week terug. Op maandag en dinsdag komt een lagedrukgebied vanuit het westen richting de Benelux. Rondom dit lagedrukgebied zitten diverse neerslaggebieden. In tegenstelling tot zondag lijken deze neerslaggebieden de middelgebergtes nu wel te gaan bereiken. De koers van dit lagedrukgebied is echter nog heel onzeker, en hiermee dus ook de verwachting. Naast de neerslaggebieden zitten rondom het lagedrukgebied ook koudere en zachtere luchtsoorten. Trekt het lagedrukgebied uiteindelijk over de Benelux of ten zuiden daarvan, dan zal het koudere weerbeeld in de middelgebergtes nog even aanhouden en valt de neerslag grotendeels als sneeuw. Trekt het lagedrukgebied te noordelijk, dan komt deze regio in de zachtere lucht terecht en zal de sneeuwvalgrens ook flink kunnen gaan stijgen.

De weerkaart (ICON) voor maandagavond. Het lagedrukgebied ten zuidwesten van de Benelux moeten we in de gaten houden. Onder andere de koers van dit lagedrukgebied zal uit gaan maken waar de neerslag valt en hoe de sneeuwvalgrens zal zijn. Kaart via onze weerkaarten pagina.

Kortom, voor nu is het volop winterweer in de middelgebergtes om ons heen. Vanaf zondag en bij de start van de nieuwe werkweek zijn er mogelijkheden op meer sneeuw voor deze regio’s, maar ook op een zachter weertype waarbij de sneeuwvalgrens flink kan stijgen. We blijven het in de gaten houden en de weerkaarten zullen in de loop van het weekend meer duidelijkheid geven!

Dronebeelden uit sneeuwrijke Alpen

Onderstaande beelden zijn deze week met een drone gemaakt in de Alpen. De beelden zouden zomaar in januari opgenomen kunnen zijn. Toch zijn ze van het begin van deze winter. Tot in de dalen ligt een mooie laag sneeuw:

Omslagfoto: Mont Rigi (België) door Sebastiaan Aarts

(Visited 505 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier