Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een winterse week krijg het Sauerland vanaf dit weekend te maken met stormachtig weer. De wind gaat flink toenemen en daarnaast valt er van tijd tot tijd veel neerslag. Na het weekend kan koudere lucht het Sauerland bereiken waardoor de sneeuwvalgrens weer gaat dalen. Diverse berekeningen komen met behoorlijk wat neerslag die dus in de vorm van sneeuw kan gaan vallen. Onder de juiste omstandigheden kunnen er vele centimeters sneeuw gaan vallen op de toppen. Hoeveel? lees dan vooral verder!

Winterse week bracht sneeuw

Deze week was het winters in het Sauerland. Op het moment van schrijven ligt er nog 7 centimeter op de Kahler Asten. Maar na de sneeuwbuien aan het begin van de week lag er op het hoogtepunt 12 centimeter sneeuw. Hierdoor konden na een regenachtige periode weer meerdere pistes en loipes open. In totaal is 1.5km aan loipen geprepareerd en zijn 35 liften geopend volgens wintersport-arena. De combinatie van sneeuw en zonneschijn leverde deze week fraaie plaatjes op:

via Facebook B&B ‘All Seasons’ in Neuastenberg.

Zaterdag: stilte voor de storm en steeds zachter

Zaterdag is nog een rustige dag waarbij het Sauerland profiteert van de uitloper van een hogedrukgebied boven Oost-Europa. Toch zullen we de zon alweer wat minder gaan zien dan op vrijdag. Een afzwakkend koufront zorgt in de vroege ochtend al voor wolkenvelden die vanuit het zuidwesten overtrekken. Uit de dikkere bewolking valt met name in de ochtend mogelijk wat lichte neerslag. In de middag komt er meer ruimte voor een aantal opklaringen.

Zaterdag profiteert het Sauerland nog van een uitloper van het hogedrukgebied, maar op de Oceaan nemen de afstanden tussen de isobaren al af (en dus veel wind). Kaart via onze weerkaarten pagina.

De temperatuur ligt zaterdagochtend op de toppen rond het vriespunt, maar met een zuidwestelijke wind wordt zachtere lucht aangevoerd. Hierdoor zal het kwik gedurende de dag steeds verder op gaan lopen. In de middag wordt het dan zo’n 6 graden in de lagere delen tot 3 à 4 graden op de toppen.

In de nacht naar zondag valt er mogelijk nog wat lichte regen als er een afgezwakt front vanuit het westen naar het Sauerland beweegt. De wind gaat in de nacht naar zondag geleidelijk aan ook steeds meer toenemen wat een voorbode is wat er de komende dagen op het menu staat .

Zondag: stormachtig met (zeer) zware windstoten

Op zondag begint de dag bewolkt en is de wind duidelijk sterker dan op zaterdag. Op de toppen komen in de ochtend al windstoten voor van 60-70 km/h. Deze toename van de wind heeft te maken met een stormdepressie die over de Noordzee gaat trekken. Bij deze stormdepressie hoort een zeer krachtig windveld waar het Sauerland (en Nederland) zondag en aan het begin van de week mee te maken gaat krijgen.

De storm (kerndruk <950 hPa) trekt zondag richting de Noordzee, maar daar hoort een groot en krachtig windveld bij (isobaren heel dicht op elkaar). Kaart via onze weerkaarten pagina.

De wind komt zondag uit een zuidwestelijke richting waardoor zachte lucht wordt aangevoerd. Overdag lopen de temperaturen op naar ongeveer 7 graden in de lagere delen tot 4 graden op de toppen. Als er in de loop van de middag dan ook een diverse (pittige) regenbuien over het Sauerland gaan trekken krijgt het sneeuwdek het bijzonder zwaar.

In de loop van zondagmiddag (zeer) zware windstoten

Samen met de buien gaat de wind ook steeds meer toenemen naar windkracht 6 à 7 Bft. Daarnaast komen er aan het einde van de middag al windstoten voor van 80 tot 90 km/h. In de avond zal de wind alleen maar verder toenemen waarbij er windstoten van meer dan 100 km/h mogelijk zijn. De sterkste windstoten worden op het koufront verwacht dat in de nacht naar maandag overtrekt. Reizigers doen er goed aan de weersituatie in de gaten te houden aangezien dit sterke windveld ook in Nederland aanwezig zal zijn.

Naast de wind zal er ook flink wat neerslag vallen. In totaal wordt er tot maandagochtend 20 tot 35 mm aan neerslag verwacht. Helaas voor de wintersporter zal de neerslag vooral in de vorm van regen vallen.

Maandag: nog altijd veel wind, maar ook sneeuwval!

Maandag staat er nog altijd veel wind met zware windstoten tot 80 à 90 km/h en trekken er diverse storingen over die de nodige neerslag gaan brengen. Achter het koufront dat zondagnacht overtrok kan koudere lucht vanuit het (noord)westen het Sauerland bereiken en dat is weer goed nieuws voor de winterliefhebber! In de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens vanaf maandag geleidelijk aan steeds verder. Halverwege de ochtend ligt deze rond de hoogste toppen waarna deze gedurende de dag steeds verder richting de dalen.

Een nieuwe storm heeft zich nabij IJsland ontwikkeld en nog altijd dat sterke windveld boven Europa. Kaart via onze weerkaarten pagina.

In totaal kan er maandag over de gehele dag gezien op de toppen tussen de 10 tot 15 centimeter sneeuw vallen. De dalen zullen mindere hoeveelheden sneeuw ontvangen aangezien daar de neerslag nog een tijd in de vorm van regen valt. Toch valt er maandag, en dan met name later op de dag, in de lagere dalen tussen de 3 tot 5 centimeter aan sneeuw. De combinatie van sneeuw en de harde wind kunnen op open gebieden weleens tot sneeuwverstuivingen kunnen resulteren.

Meer sneeuw onderweg, in potentie een dik pak sneeuw!

Met een strakke (noord)westelijke stroming wordt ook na maandag nog altijd koudere lucht aangevoerd en de nodige neerslaggebieden. Hierdoor zal het tot in de dalen van tijd tot tijd gaan sneeuwen. De berekeningen lopen nog wat uiteen waardoor de exacte hoeveelheden sneeuw lastig aan te geven zijn. Maar deze setting kan komende week dinsdag en woensdag hogerop tussen de 15 tot 25 centimeter aan sneeuw bijvallen! In de lagere delen zal dit met 5 tot 10 centimeter wat minder zijn.

Met de strakke westelijke tot noordwestelijke stroming wordt koudere lucht aangevoerd (temperaturen voor 850 hPa) en diverse storingen. Via Wxcharts

De wind neemt geleidelijk aan wel af gedurende de week, maar er komen op de toppen nog geregeld zware windstoten voor. In de nachten vriest het licht waarbij het kwik overdag op de toppen ook rond of onder het vriespunt blijft hangen.

Richting weekend: dooiaanval met opnieuw sneeuw

Richting het weekend wordt de verwachting wat meer onzeker als een nieuw lagedrukgebied richting het Sauerland beweegt. Rondom dit lagedrukgebied zit weer de nodige neerslag die in een gunstige situatie in de hogere delen opnieuw veel sneeuw kan opleveren: 10 tot 15 centimeter. Ook de Ardennen en Hoge Venen kunnen volgens diverse modelberekeningen behoorlijk wat sneeuw verwachten:

Maar veel gaat hierbij afhangen van de koers van dit lagedrukgebied. Want rondom dit lagedrukgebied zit ook zachtere lucht. Het is dus even de vraag of alle neerslag wel in de vorm van sneeuw blijft vallen. Als het lagedrukgebied richting het oosten wegtrekt draait de wind naar zuidwestelijke richting waardoor het weekend van 15 februari weleens zacht kan gaan verlopen. De neerslagkansen zijn vooralsnog wel klein voor dit weekend.

Kortom: er komen interessante dagen aan op het gebied van weer, maar ook zeker voor de winterliefhebber. Via Alpenweerman blijf je ook op de hoogte van het weer in het Sauerland. Stel je vragen of praat mee via het Forum voor de laatste updates.

Alpengletsjers: hoe gaat het daarmee?

Tot slot nog iets anders: gletsjers. Tijdens de Wettergifpel heeft Alpenweerman een item gemaakt over gletsjers waarin we wetenschapper Kay Helfricht spraken over dit onderwerp:

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 7.725 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier