Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het nieuwe jaar is in het Sauerland met winterweer begonnen. Afgelopen week viel er in de hogere delen van tijd tot tijd sneeuw, maar de komende week is er nog meer onderweg! Dankzij een hogedrukgebied ten westen van het Sauerland en een afzakkend lagedrukgebied weet koudere lucht vanuit het noorden het Sauerland via de oostflank van dit hogedrukgebied te bereiken. Ook de komende week blijft dit hogedrukgebied redelijk op zijn plaats liggen al is er wel een sterk lagedrukgebied op komst. Dit lagedrukgebied gaat voor veel wind (windstoten tot zo’n 80-100 km/h) en neerslag in de vorm van sneeuw (10-20 cm) zorgen. Hoeveel er gaat vallen en of de winter het lang gaat volhouden? Dat lees je allemaal in dit bericht.

Vandaag is het grijs en heeft de sneeuw het zwaar in Winterberg. Bron: Bergfex

Vandaag

Gisteren lag er nog zo’n 5 tot 10 cm sneeuw, maar dat dooit langzaamaan steeds meer weg. Met temperaturen die vanmiddag oplopen naar zo’n 3 à 5 graden krijgt de sneeuw het zwaar. Deze dooi komt doordat een warmtefront op dit moment overtrekt. Ondanks de noordwestelijke wind is het toch even zacht. Dit komt omdat de lucht oorspronkelijk vanaf de Atlantische Oceaan komt en niet vanuit een noordelijker gebied. De vorstgrens ligt dan ook rond de 1100 meter vandaag.

Dankzij het warmtefront is het grijs en valt er van tijd tot tijd (lichte)regen. De sneeuwvalgrens ligt rond de 800-900 meter waardoor er hooguit in de hoogste delen wat natte sneeuw kan vallen. De wind komt uit (noord)westelijke richting en is zwak tot matig van kracht.

Ook vanavond blijft het van tijd tot tijd regenen in het Sauerland. De temperaturen dalen uiteindelijk naar zo’n 1 tot 3 graden vannacht.

Morgen

De neerslagzone is morgenochtend richting de Alpen verder getrokken, maar vallen er ook nog een aantal buien. Wel zijn de weerkaarten aan het veranderen. Het hogedrukgebied beweegt zich richting het zuiden terwijl er op de Noordzee een sterk lagedrukgebied ontwikkeld. Deze dag krijg het Sauerland er alleen mee te maken in de vorm van een warmtefront dat het Sauerland schampt. Maar dinsdag dan gaat het weerbeeld sterk veranderen met een nieuwe winterse periode en behoorlijk wat wind.

Voordat het warmtefront weet te schampen zit het Sauerland nog in wat koudere lucht. Hierdoor ligt de sneeuwvalgrens in de ochtend rond de 600 meter. De buien die overtrekken gedurende de ochtend zullen dus als (natte) sneeuw vallen in de hogere delen. Gedurende de dag als het warmtefront langs trekt gaat de sneeuwvalgrens wel stijgen naar ongeveer 1000-1200 meter. De buien die in de middag vallen zullen dus regenbuien zijn. In de middag loopt het kwik uiteindelijk op naar zo’n 1 tot 4 graden.

Richting dinsdag komt het lagedrukgebied steeds dichterbij. In de avond trekt er dan ook al een neerslagstoring richting het Sauerland. Er wordt veel neerslag verwacht. Zo valt er in de nacht naar dinsdag tussen de 10 en 20 mm aan neerslag. Doordat het Sauerland nog in de warme sector zit zal de neerslag in eerste instantie als regen vallen, maar koudere lucht is onderweg.

Het sauerland zit nog even in de warme sector, maar koudere lucht uit het noordwesten is onderweg dankzij een lagedrukgebied boven de Noordzee. Temperaturen zijn op 850 hPa hoogte. Bron: Wetterzentrale

Dinsdag: nieuwe winterse fase met veel wind

In de vroege ochtend van dinsdag trekt een koufront over en gaat de sneeuwvalgrens ook zakken. Het meest actieve neerslaggebied is dan al richting de Alpen getrokken, maar er blijft (lichte) neerslag vallen. Dankzij de koudere lucht achter het koufront zal de regen in de vroege ochtend boven de 600-700 meter als sneeuw gaan vallen. In de middag gaat deze steeds verder zakken richting de 400 meter om uiteindelijk in de avond ook tot in de lagere dalen te zakken.

De sneeuwval heeft geen hoge intensiteit, maar doordat het langdurig door blijft gaan valt er uiteindelijk toch nog behoorlijk wat. In totaal valt er dinsdag zo’n 7 tot 10 cm sneeuw in de hoogste delen. In de dalen valt er tot zo’n 1-3 cm aan sneeuw.

Naast de sneeuwval gaat de wind ook sterk toenemen. De kern van het lagedrukgebied trekt via Denemarken richting de Oostzee, maar het sterke windveld ten zuidwesten van de kern trekt over het Sauerland.

De luchtdruk op zeeniveau voor dinsdag. De isobaren liggen heel dicht bij elkaar waardoor er ook flink wat wind verwacht kan worden. De kerndruk van het lagedrukgebied is 986 hPa op deze kaart terwijl op de Atlantische Oceaan een hogedrukgebied met een kerndruk van 1038 hPa ligt. Een drukverschil van ruim 50 hPa over relatief korte afstand dus. Bron: Kachelmannwetter

Overdag staat er een windkracht 5-6 Bft waarbij er op de toppen windkracht 7 Bft mogelijk is. Daarnaast komen er windstoten van 70-90 km/h voor. Op de toppen zijn windstoten van meer dan 100 km/h mogelijk. Het hoogtepunt van de wind lijkt rond het middaguur te gaan liggen. In de avond gaat de wind steeds meer liggen al komen er nog altijd windstoten van zo’n 50-60 km/h voor.

Komende week: winterweer met in het weekend zachtere lucht

Ook op woensdag blijven er sneeuwbuien voorkomen en blijft de wind duidelijk aanwezig met windstoten tot zo’n 70-90 km/h. Het lagedrukgebied trekt namelijk via Polen over het oosten van Duitsland. Hierdoor blijven de neerslaggebieden en het windveld in de buurt van het Sauerland liggen. Dankzij deze koers van dit lagedrukgebied draait de wind naar noordoostelijke richting waardoor koudere lucht aangevoerd kan worden. Op woensdag valt de sneeuw dan ook tot in de dalen. In totaal wordt er woensdag rond de 5-10 cm verwacht. Lokaal kan in een gunstige situatie nog iets meer vallen.

Met een temperatuur van rond de -2 graden in de hogere delen in combinatie met de harde wind kan ook woensdag wel eens een gure dag worden. Wel komen er in de middag ook een aantal opklaringen voor.

Het lagedrukgebied trekt woensdag over het oosten van Duitsland. De isobaren liggen nog altijd dicht bij elkaar waardoor het stevig blijft waaien in het Sauerland. Met een noordoostelijke stroming wordt koudere lucht aangevoerd. Bron: Kachelmannwetter

Ook de rest van de week blijft er van tijd tot tijd sneeuw vallen. In totaal wordt er donderdag en vrijdag nog zo’n 5 cm sneeuw verwacht. Met temperaturen van zo’n -1 à -3 graden overdag en zo’n -3 à -5 graden in de nachten is het even volop winter in het Sauerland.

Wel weet richting vrijdag weer even wat zachtere lucht richting het Sauerland te bewegen als de wind wat meer westelijk wordt. Samen met een neerslagzone gaat de sneeuwvalgrens weer stijgen naar zo’n 700-1000 meter. Tegelijkertijd zakt er weer een actieve depressie vanuit het noorden richting Oost-Europa met koudere lucht.

Er zit nog de nodige onzekerheid in de modellen maar het lijkt erop dat er weer redelijk wat neerslag in het weekend kan gaan vallen. Na vrijdag blijft de sneeuwvalgrens schommelen tussen de 600 en 900 meter. Afhankelijk waar de sneeuwvalgrens precies komt te liggen valt er mogelijk wederom weer een aantal centimeter sneeuw in de hogere delen!

Na het weekend lijkt het wisselvallig te blijven als er een wat meer westelijke stroming op gang komt. Hierdoor zal er van tijd tot tijd neerslag vallen en gaat de sneeuwvalgrens sterk schommelen waardoor zowel regen als sneeuw verwacht kan worden. Voor het zover is gaan we eerst maar eens genieten van de winterse week die ons te wachten staat! Uiteraard blijft je via Alpenweerman op de hoogte!

Afgelopen week lag er ook buiten de pistes een aantal cm sneeuw in het Sauerland zoals hier op de Postwiese-Neuastenberg. Bron: Bergfex

Wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.067 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier