Na een winterse periode vorige week is het nu even dooiweer in het Sauerland. Het is grijs en zo nu en dan valt er wat regen. Desondanks zijn er toch een aantal pistes (31 km) en loipen (8.6 km) geopend. Op de Kahler Asten (839 meter) ligt nog zo’n 12 cm sneeuw van de 50 cm die er vorig weekend lag. Maar er komt weer een winterse periode aan met opnieuw sneeuwval, maar helaas ook regen. We bekijken de kansen en mogelijkheden voor komende week en de langere termijn. Vooral dat laatste lijkt toch wel kansen op winters weer te geven.

Op de pistes ligt nog voldoende sneeuw om te skiëen, maar daarbuiten zoals in het drop Winterberg is het alweer een stuk groener. Bron: Skiliftkarussell.
Vorige week maandag kon ik zelf genieten van een Winterberg met volop verse sneeuw zoals hier op de Kappe.
Er lag vorig weekend dan ook volop sneeuw op en naast de pistes!

Helaas voor de sneeuwliefhebber zal er eerst nog vooral regen vallen voordat de winter weer haar intrede weer zal doen. Dankzij lagedrukgebied Jira valt er maandag vooral regen met een sneeuwvalgrens ruim boven de toppen van het Sauerland. Het wordt zacht met temperaturen tussen de 6 tot 9 graden.

Ook het koufront dat in de loop van de middag over zal trekken zorgt nog niet direct voor sneeuwval. Wel de koudere lucht erachter die vanuit het noordwesten binnen kan trekken. Hierdoor daalt de sneeuwvalgrens naar zo’n 400 à 500 meter. Dankzij de aanwezige sneeuwbuien kan het lokaal gaan sneeuwen.

De weerkaart voor maandag. Onder aanvoering van lagedrukgebied Jira staat er een (noord)westelijke stroming. Het koufront brengt nog niet direct sneeuwval, daarvoor moeten we wachten tot dinsdag als koudere lucht uit het noorden binnen kan stromen. Bron: DWD

Dinsdag overdag neemt de invloed van het hogedrukgebied boven de Azoren wat toe en nemen de buienkansen af. Er is wat ruimte voor de zon mogelijk en de temperaturen komen uit tussen de -1 tot +3 graden. In de nacht naar woensdag kan het in de opklaringen op grotere schaal gaan vriezen. Wel komt er met een zuidelijke stroming en een warmtefront wederom mildere lucht richting het Sauerland. Bij de neerslag is (natte) sneeuw en IJZEL betrokken, maar later ook op steeds meer plekken regen.

Woensdag overdag trekt er een storing over het Sauerland welke eerst regen brengt. Maar in de loop van de dag trekt er koudere lucht binnen dankzij een koufront. Achter dit koufront zal de sneeuwvalgrens richting de lagere dalen gaan en vallen er in de nacht naar donderdag geregeld sneeuwbuien. Hierdoor kan er tot en met donderdag weer een aantal centimeter sneeuw gaan vallen.

Dit alles is eigenlijk het startpunt van een verandering van het luchtdrukpatroon voor komende week van de huidige westelijke stroming naar een koudere variant. Het Azorenhoog breidt zich op de Atlantische Oceaan uit terwijl depressies boven de Noordzee actief zijn. Hierdoor ontstaat er een noordelijke stroming en gaat de sneeuwvalgrens dalen tot in de lagere delen. Dankzij depressies die vanuit het noorden afzakken kan er ook geregeld neerslag, en dus sneeuw, gaan vallen.

Gemiddelde weerkaart van alle berekeningen van GFS voor donderdag. Het Azorenhoog weet zich uit te breiden over de Atlantische Oceaan. Samen met een lagedrukgebied ten noorden van het Sauerland ontstaat er een noordelijke stroming met geregeld neerslag en sneeuw. Bron: Wetterzentrale
De verwachting van de temperaturen van diverse modellen voor Winterberg. Het koufront van maandag middag is goed te herkennen, maar ook het wisselvallige verloop met mildere en koudere perioden. Op de lange termijn lijken de kansen op winter zeker aanwezig. Bron: Kachelmannwetter

Het lijkt erop dat deze drukverdeling het even vol gaat houden waardoor de stroming voornamelijk uit noordelijke of noordwestelijke richting blijft komen. Hierdoor blijft het waarschijnlijk een langere tijd kouder in het Sauerland en kan de winter weer even haar intrede gaan doen. Uiteraard gaat het afhangen van de exactie positie van het Azorenhoog en de depressies hoe lang en sterk de noordelijke stroming wordt. Voor de details en exacte aantal centimeters sneeuw is het nu nog te vroeg, maar hier komen we zeker op terug op Alpenweerman.nl!

Afgelopen maandag lag er nog voldoende sneeuw in Winterberg op de pistes en daarnaast! Rehall outerwear

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.272 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer