Sauerland: Sneeuwfront kondigt zachtere periode aan
Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Op dit moment is het nog goed koud in het Sauerland met strenge vorst op de hogere delen. De matige oostenwind maakt het voor het gevoel nog veel kouder. Het koudst werd het in de nacht naar 28 februari met zeer strenge vorst: -15.9°C op de Kahler Asten. Op 28 februari was het met met een maximumtemperatuur van -13.2°C ook meteen de koudste dag op de Kahler Asten.
Maar aan deze serieuze kou gaat een einde komen Op hoogte stroomde vandaag al zachtere lucht binnen, maar bleef het dankzij de oostelijke stroming aan de grond koud. Uiteindelijk gaat een sneeuwfront vrijdag het begin van een zachtere periode inluiden. Meerdere dooiaanvallen staan dit weekend op het programma. Het is een beetje de vraag welke het meest succesvol is en hoe ‘goed’ deze uitpakken. Blijft het winters of toch echt dooiweer? We bespreken de details voor je.
De eerste hogere bewolking trok donderdag al binnen. Deze is een voorbode voor wat vrijdag komen gaat. Een depressie boven de Golf van Biskaje brengt mildere lucht op hoogte en ook neerslag. De wind is op hoogte naar het zuiden gedraaid terwijl deze aan de grond nog (zuid)oost blijft. Overdag begint nog zonnig met temperaturen rond de -4°C tot -8°C. Er staat nog altijd een matige tot soms krachtige oostenwind waardoor de temperaturen voor het gevoel een stuk lager zullen liggen.
De bewolking gaat in de loop van de dag toenemen vanuit het zuiden. Aan het begin van de avond trekt een sneeuwstoring vanuit het zuiden over het Sauerland. Deze storing loopt zich als het ware stuk en gaat afzwakken als deze noordwaarts beweegt. Hierdoor beweegt het front steeds minder snel en komt deze zowat tot stilstand. Daardoor kan het tot en met zaterdagochtend tot in de dalen blijven sneeuwen, al neemt de neerslagintensiteit wel steeds verder af. In totaal kan er zo’n 5 tot 10 cm sneeuw vallen tot en met zaterdagochtend.
zaterdagochtend neemt de neerslag af, maar blijft het bewolkt. Van tijd tot tijd kan uit deze bewolking nog wat lichte sneeuw vallen. De wind komt uit (zuid)oostelijke richting maar waait minder hard ten opzichte van vrijdag. Wel liggen de temperaturen al wel wat hoger: -1°C tot -6°C op de hogere delen. De warmere lucht uit het zuiden ligt ook al op de loer waardoor het nog lang niet zeker is dat deze waarden gehaald kan worden. Temperaturen boven of rond het vriespunt zijn ook goed mogelijk afhankelijk hoe succesvol de dooiaanval van vrijdagavond wordt.
Richting zondag trekt ook een verzwakt front over als gevolg van een nieuwe dooiaanval. Hierdoor kan er in de nacht en ochtend wederom wat sneeuw vallen. De sneeuwvalgrens gaat hierdoor wel stijgen naar zo’n 500 à 800 meter. De lagere delen moeten dus rekening houden met natte sneeuw of zelfs ijzel. Daar waar sneeuw valt kan er toch weer een paar cm verwacht worden.
Aangezien het Sauerland op de grens tussen warmere en koude lucht komt te liggen (zie ook spreiding in pluim verderop voor zondag) is het lastig om nu de temperaturen aan te geven. Iets ten zuiden van het Sauerland kan het alweer 10 graden worden, terwijl het kwik iets ten noorden onder het vriespunt blijft hangen. Een klein verschil in waar de grens komt te liggen kan dus een wereld van verschil maken.
Hierdoor is het ook lastig aan te geven of de buien van zondag als sneeuw, natte sneeuw, regen of ijzel gaan vallen. Wel is de kans op sneeuw in de hogere delen, zeker in de ochtend, behoorlijk groot. Opletten dus als je nog de weg op moet! Daarnaast is er met de warmere temperaturen boven een koud sneeuwdek een redelijke kans op mist aangezien de wind ook een stuk minder hard gaat waaien.
Na het weekend gaat de écht koude lucht het verliezen van mildere lucht. Tegelijkertijd zullen er geregeld depressies in de buurt aanwezig zijn. Hierdoor valt er van tijd tot tijd neerslag, maar stijgt de sneeuwvalgrens ook naar waarden tussen de 700 à 1100 meter. Het gaat dus spannend worden of neerslag nog als sneeuw kan vallen of niet.
De modellen zijn het ook nog niet helemaal eens over het verloop van volgende week. Een deel waaronder de Amerikaanse gaat voor duidelijk dooiweer, terwijl het Europese model het nog tot lichte vorst in de nachten laat komen en dooi overdag.
Het gaat dus even afwachten zijn wat het weer precies wordt na het weekend, maar dat het zachter wordt dat is zeker. De neerslag kan afwisselend uit sneeuw, natte sneeuw of zelfs regen bestaan. Er is dus nog van alles mogelijk. Geniet nog van het winterse weer en verse sneeuw. We houden je uiteraard op de hoogte via Alpenweerman.nl!
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Wij kunnen de volgende diensten leveren:
- Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Wereldwijde weathercard service
- Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.