Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

WinterGlück –  Wintersport Arena Sauerland

Ja spannend is het, in het noorden begint zaterdag de voorjaars (krokus) vakantie en menigeen heeft natuurlijk geboekt voor het Sauerland. Kunnen we op de latten? Laten we meteen maar met de deur in huis vallen, Yes you can!
En nee, het is geen hosanna en dit zit ook niet in de vooruitzichten. Dat is deze winter sowieso niet in het Sauerland, ook hier hebben we te maken met een grote afwezigheid van Koning winter.

We moeten het hebben van de krentjes in de pap, beter gezegd: de krenten uit de pap vissen. De sneeuwkanonnen laten loeien wanneer het kan en de andere dagen “overleven” met andere activiteiten. Ik moet bekennen, de titel is gedurfd gekozen. Zondag is eigenlijk een allesbepalende dag. Het wordt dan namelijk zeer zacht, regenachtig en storm Dennis komt op bezoek. Daarna keert een koeler wisselvallig weertype terug met (smeltende) sneeuwbuien en dus ook lagere temperaturen. Waarbij het in de nachten gaat vriezen. Interessant! Tijd voor de analyse…

Korte terugblik

Redelijk tot goede condities, door lagere temperaturen bleef het kwik gisteren zelfs overdag nipt onder het vriespunt in de hogere gebieden van de Wintersport-Arena-Sauerland

Na het stormgeweld van de afgelopen dagen, knapte het weerbeeld wat op. Bovendien hadden we in een westelijke tot noordwestelijke bovenstroming te maken met een licht onstabiel weertype. Wel werd er koele lucht aangevoerd waardoor, naast een enkele sneeuwbui, de sneeuwkanonnen de pistes in goede staat konden houden. Af en toe kwam de zon er zelfs bij en kon er op de pistes die open waren, goed geskied worden.

Vandaag 10 cm verse sneeuw


Een depressie op de Noordzee koerst via het noorden van Nederland naar Duitsland. Hier aangekoppeld zit een warmtefront, waarbij het een aantal uren actief gaat sneeuwen.

Een warmtefront brengt vrijdag sneeuwval, boven de 200 a 400 meter. Voorafgaand kan het ook in noordoost Nederland en andere gebieden in Duitsland, eerst even sneeuwen, alvorens de neerslag overgaat in regen in het laagland.

Het kwik ligt in het dorp van Winterberg rond het vriespunt, maar loopt later op de dag wel iets op, hierdoor kan de neerslag onder de 600 a 700 meter overgaan in natte sneeuw. Op de toppen blijft het waarschijnlijk koud genoeg voor accumulatie. De westelijke wind trekt flink aan, waardoor het voor het gevoel erg guur is.

In de nacht naar vrijdag blijft er nog wat neerslag vallen. Het warmtefront is dan gepasseerd, waardoor de sneeuwgrens geleidelijk verder stijgt. Uiteraard heeft de Kahler Asten, vanwege haar hoogteligging, de beste papieren om een mooi (natuurlijk) sneeuwdek te behouden.

Vrijdag meest droog, iets zachter

Vrijdag is het overwegend droog, dankzij een uitloper van het Azorenhoog.

Op vrijdag hebben we te maken met een weersverbetering, vooral in de ochtend kan er nog een drup regen, of op de toppen een vlok sneeuw vallen. Verder is het rustig weer, dankzij een uitloper van het Azorenhoog. Met een westelijke stroming wordt wel enigszins vochtige lucht aangevoerd, waardoor de zon niet veel kansen krijgt. Degenen die vrijdag al arriveren in het wintersportgebied krijgen goede omstandigheden tijdens de rit vanuit de Benelux. In het noorden van Nederland begint namelijk de voorjaarsvakantie. De storing met winterse neerslag is dan al grotendeels gepasseerd.

De maxima lopen uiteen van +3 tot +5 graden op 600 meter hoogte, op de toppen halen we iets boven het vriespunt. Lichte dooi dus. Toch zal er op de geprepareerde pistes goed geskied kunnen worden.

Sneeuw blijft toch een verwonderlijk plaatje. Hierboven de Ettelsberg in Willingen “bij nacht”

zaterdag meer wind en zachter

Zaterdag ligt de Wintersport-Arena-Sauerland nog steeds onder de vleugels van het Azorenhoog. Er wordt iets drogere lucht aangevoerd, zodat er naast wolkenvelden ook af en toe is de zien. Helaas zitten we in een zogeheten”warme sector” waardoor de temperatuur ruim boven het vriespunt uitkomt. Met een stevige zuidwestelijke stroming loopt het kwik overal op naar 5 tot 9 graden. In het lage Sauerland wordt zelfs al 12 graden bereikt. Uiteraard is er hierdoor geen probleem voor de reizigers qua winterse omstandigheden. Voor de pistes betekent dit helaas een snelle achteruitgang van de sneeuwkwaliteit.

Zachte lucht tot op grote hoogte, dankzij uitloper van Azorenhoog.

Zondag storm, wind en regen

Storm “Dennis” gooit roet in het eten. Regen en zware windstoten en een portie zeer zachte lucht maken aan alle wintersportillusies een einde.

Zondag als iedereen gearriveerd is en denkt we gaan een leuk dagje skiën, die komen bedrogen uit. Een forse depressie zorgt voor zeer zacht weer. Hierbij zijn er zware windstoten te verwachten, perioden met regen en andere ellende. Zelfs in het dorp Winterberg worden temperaturen verwacht van boven de 10 graden. Daarbij hoeven we niet uit te leggen wat dat doet met de sneeuw. Om toch dat wintersportgevoel vast te kunnen houden kan men uitwijken naar Willingen in de overdekte schaatsbaan.

Afgelopen woensdag lag de skipiste er nog goed bij, zondag kan zelfs het sneeuwkanon niets uitrichten.

Vanaf maandag (tijdelijk) kouder en meer winters

Maandag keert geleidelijk achter de depressie koudere lucht op hoogte terug. t 850-hPa zakt naar -4 tot -6 graden.

Aan het grootschalig weerpatroon komt voorlopig geen einde, we krijgen dus een herhaling van zetten. Na de passage van stormdepressie Dennis wordt het geleidelijk rustiger en keert na de koufrontpassage maritiem polaire lucht weer terug. Hierbij blijven fronten tussen het Azorenhoog en depressies op de Atlantische Oceaan het weerbeeld bepalen. Op 850 hPa is koudere lucht gearriveerd waardoor de sneeuwgrens weer daalt naar 600 tot 800 meter. De vraag is hoe maandag de pistes er bij gaan liggen. Waarschijnlijk niet al te best. Om een overzicht te hebben welke pistes er open zijn kan het beste even deze website raadplegen van Wintersport-Arena-Sauerland, uiteraard gewoon in het Nederlands.

Vooruitzichten

Na maandag blijft het weerbeeld wisselvallig. Tussen een hogedrukgebied bij de Azoren en depressies op de Atlantische Oceaan voert een noordwestelijke stroming onstabiele lucht aan. Hierdoor vallen van tijd tot tijd sneeuwbuien, onder de 600 meter is dit vaker gewoon regen. De temperatuur ligt op een normaal niveau voor de tijd van het jaar en in de nachten gaat het weer licht vriezen. Die nachtvorst is wel een dingetje, die hebben we zeker weer nodig om de pistes te herstellen na de storm en dooi van afgelopen zondag.

Nachtvorst keert weer terug. Sneeuwkanonnen kunnen aan het werk.

Samenvatting

Actueel liggen de pistes er goed bij. Dit wordt nog wat beter door de sneeuwval van vandaag. Vanaf vrijdag loopt de temperatuur geleidelijk op. Zondag wordt de slechtste dag van de week. Storm “Dennis” komt met veel wind, regen en een portie zeer zachte lucht de boel verstieren. Na passage keert maandag de koelere alweer lucht terug. Vooral in de nachten gaat het dan weer vriezen, terwijl overdag het kwik iets boven het vriespunt komt. Het weerbeeld is hierbij wisselvallig met af en toe een sneeuwbui in de hoger gelegen gebieden.

Afsluitend de ensembles

Vanuit Helmond, wens ik u een prettig verblijf.
(bron uitgelichte afbeelding Wintersport-Arena)

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info HIER

(Visited 2.552 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer