Het winterseizoen loopt ten einde, met in Nederland al nauwelijks sneeuw. Wintersport-Arena Sauerland beleefd ook een moeilijk seizoen, met hoge temperaturen, vaak regen en maar weinig vorst. Toch krijgen ze het daar voor elkaar om sommige pistes open te kunnen houden en dat is knap! Hoe flikken ze dat toch? Ze hebben goed geïnvesteerd in kunstsneeuw. Vooral tijdens de nachtelijke uren bij wat vorst, draaien de sneeuwkanonnen op volle toeren en voila, men heeft een goed geprepareerde piste. 10 tot 15 cm is al genoeg om de piste te kunnen openen. Hiermee is het seizoen in vergelijk met vroeger een stuk langer. Leuk voor de Nederlanders om een weekendje mee te pikken of zelfs gewoon een dagje tussendoor. Meteen maar even kijken wat de huidige stand van zaken is. Kan er nog geskied worden?

De website van Wintersport-Arena Sauerland meldt momenteel dat er nog 16 liften in bedrijf zijn. Dat is nog maar een klein gedeelte van de totale liften die in gebruik genomen kunnen worden. 11 liften zijn open bij het skigebied Skiliftkarussell Winterberg

kunstsneeuw
Op de Bremberg in Winterberg is het momenteel goed vertoeven. De wintersportmogelijkheden zijn er nog redelijk tot goed.
lente
In Willingen zijn de pistes al gesloten. Hier zien we dat het seizoen op haar einde loopt, en de lente nadert. Bron: Sauercams.

Terugblik winterseizoen

De winter kenmerkte zich ook hier met veel neerslag (regen) en hoge temperaturen. Opvallend was ook de harde wind die gemeten werd op de toppen van de heuvels. Oorzaak is de sterke straalstroom en daarmee samenhangend de overwegend westelijke winden.

temperatuur
Ook op de Kahler Asten (842 meter) liep het kwik vaak op tot boven het vriespunt. Zie de tabel voor de max. temperatuur. (bron: Wetteronline.)
wind
Veel wind, te verklaren door een sterke straalstroom in de buurt van het Sauerland. (bron: Wetteronline)
Op de Kahler Asten ligt nog een sneeuwdek van 18 cm. Natuursneeuw. Dat komt natuurlijk door de hoogteligging. Met 842 meter boven zeespiegel komt het hier in de wintermaanden nog geregeld tot een (fors) sneeuwdek. Bron: Wetteronline

Dik pak sneeuw aan het einde van de Krokusvakantie

Tussen 25 en 29 februari was er een mooie sneeuwperiode met het kwik veelal iets onder het vriespunt. Meerdere gebieden gingen open en dat kwam mooi uit voor de Krokusvierders! Zowaar was ik ook de gelukkige en kon ik onderstaande foto’s maken.

Winterberg
Genieten van de verse sneeuw in de laatste week van de krokusvakantie. En er kon geskied worden!

Weersverwachting komende dagen

Het Sauerland bevind zich tot en met het weekend in maritiem polaire lucht waarin storingen passeren. De vorstgrens schommelt tussen 500 en 1000 meter. Van tijd tot tijd valt er regen en sneeuw (boven 500 meter). In Winterberg (600 meter hoogte) dooit het in de middaguren tijdelijk. Terwijl het kwik op de Kahler Asten nauwelijks boven het vriespunt komt. Totaal kan hier nog 10 tot 15 cm sneeuw bijvallen. Na het weekend gaan de temperaturen in de lift. Wie nog van de berg af wil “rauzen” moet dus snel beslissen! Check hier waar de pistes en de liften open zijn.

sneeuw
Een depressie zorgt donderdag en vrijdag voor sneeuw.
(Visited 3.978 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer