Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Het wordt spannend voor het Sauerland of er wel of geen sneeuw op Kerstavond gaat vallen op de toppen. Op dit moment zit het Sauerland, net als afgelopen week, in de zachtere lucht. Maar vanaf morgen trekt een lagedrukgebied richting het Sauerland. De koers gaat belangrijk zijn of we met Kerstavond witte vlokken op de hogere delen zullen zien of niet. In dit weerbericht zetten we alles voor je op een rijtje!

Een week geleden lag er nog sneeuw op de toppen van het Sauerland. Webcambeeld Ettelsberg via foto-webcam.
Vandaag is er van de gevallen sneeuw weinig meer over. Via Foto-webcam

Vandaag: diverse buien met mogelijk wat natte sneeuw

Vandaag trekken er diverse buien over het Sauerland als gevolg van een trog die overtrekt. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1000-1100 meter. Dus de neerslag zal in de vorm van regen vallen. Vanmiddag liggen de temperaturen tussen 5 graden in de dalen tot 2 graden op de toppen.

De weerkaart van vandaag (KNMI). Een trog trekt vandaag vanuit het westen richting het Sauerland. Bron: KNMI

Vanavond en vannacht daalt de sneeuwvalgrens naar 800-900 meter waarbij er nog van tijd tot tijd buien voorkomen. Mogelijk valt er vannacht dus nog wat natte sneeuw op de hoogste toppen. Maar met de zachte temperaturen vandaag zal een eventueel sneeuwdekje zich lastig vormen. De sneeuwkwaliteit op de tweetal pistes die open zijn zal er niet op vooruit gaan de komende dagen.

In Winterberg zijn twee pistes geopend dankzij de productie van kunstsneeuw. Voor een nieuwe lading natuursneeuw zal nog even geduld nodig zijn.

Morgen: wel of geen sneeuw?

Morgenochtend komen er ook verspreid buien voor met een sneeuwvalgrens van rond de 900-1000 meter. Maar dan wordt het interessant. Een lagedrukgebied trekt vanuit het westen via de Benelux richting het Sauerland. De koers van dit lagedrukgebied gaat belangrijk zijn of er morgen overdag en met Kerstavond sneeuw, natte sneeuw of regen valt in de hogere delen van het Sauerland.

Weerkaart voor morgen (KNM). Een lagedrukgebied met diverse fronten trekt over het Sauerland.

Ten zuidwesten van het lagedrukgebied zit namelijk warmere lucht, en ten noordoosten juist koelere lucht. Trekt het lagedrukgebied met de kern zuidelijk langs het Sauerland, dan blijft het Sauerland in de koelere lucht. Kiest het lagedrukgebied juist een wat meer noordelijke koers dan kan warmere lucht het Sauerland bereiken.

Het lagedrukgebied in wat meer detail: ten noorden van het lagedrukgebied koelere lucht, ten zuiden juist warmere lucht. De koers gaat dus mede bepalen hoe hoog de sneeuwvalgrens komt te liggen morgen. Bron: wxcharts

Op dit moment lijkt het volgende scenario het meest waarschijnlijke:

In de ochtend ligt de sneeuwvalgrens rond de 900-1000 meter en vallen er nog wat buien. Al snel trekt een neerslaggebied vanuit het zuidwesten over het Sauerland. Er valt vanaf dan de hele dag neerslag. Tijdens de wat intensievere neerslag daalt de sneeuwvalgrens tijdelijk naar zo’n 700-800 meter. Op de toppen kan de regen overdag dus even over gaan in (natte)sneeuw. Tijdelijk kan het dan even wit worden.

Maar in de middag weet de warmere lucht ten zuidwesten van het lagedrukgebied het Sauerland te bereiken. Hierdoor stijgt de sneeuwvalgrens weer naar 1000-1200 meter en gaat het dus weer regenen.

Op Kerstavond trekt het neerslaggebied weg en weet koudere lucht vanachter het lagedrukgebied het Sauerland te bereiken. Geregeld vallen er nog een aantal buien waarbij de sneeuwvalgrens gaat zakken richting de 800-900 meter. Op de toppen kan er dus weer wat (natte) sneeuw vallen en zakt de temperatuur naar waarden van rond het vriespunt. Nogmaals, de koers van het lagedrukgebied gaat bepalend zijn of de sneeuwvalgrens nog iets hoger of lager uit gaat komen!

Eerste Kerstdag: nog even in de koelere lucht

Op Eerste Kerstdag ligt het Sauerland in eerste instantie nog in de wat koudere lucht met een noordwestelijke stroming. Vanuit het noordwesten trekken er diverse buien over, maar is er tussendoor ook wat ruimte voor de zon. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 700-900 meter waardoor er op de toppen wat (natte) sneeuw voor kan komen. Tijdelijk kan er dan een witte laag ontstaan.

De weerkaart voor de ochtend van Eerste Kerstdag: Een hogedrukgebied boven Spanje/Frankrijk en een lagedrukgebied boven Denemarken zorgen voor een noordwestelijke stroming in het Sauerland.

In de loop van de dag neemt de activiteit van de buien steeds meer af als de invloed van een hogedrukgebied toe gaat nemen. In de nacht naar Tweede Kerstdag draait de wind steeds meer van een noordwestelijke naar (zuid)westelijke richting. Hierdoor kan zachtere lucht het Sauerland bereiken.

Overdag ligt de temperatuur tussen de 5 graden in de dalen tot 2 graden op de toppen.

Tweede Kerstdag: zachtere lucht in aantocht

Op Tweede Kerstdag kan zachtere lucht het Sauerland bereiken. In de ochtend komen er wolkenvelden voor, maar is er ook ruimte voor opklaringen. Gedurende de dag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten steeds meer toe. Dit is een voorbode van een neerslaggebied dat in de avond en nacht naar vrijdag over gaat trekken. De sneeuwvalgrens ligt in de zachtere lucht ruim boven de toppen, dus de neerslag zal als regen vallen.

Overdag ligt de temperatuur op de toppen iets boven het vriespunt en in de lagere delen tussen de 3 tot 5 graden.

Op Tweede Kerstdag kan er zachtere lucht uit het zuidwesten richting het Sauerland stromen. De invloed van een hogedrukgebied gaat ook toenemen in de dagen na Kerst. Bron: wxcharts

Richting Nieuwjaar: Tweedeling in de weerkaarten

Richting het nieuwe jaar neemt een hogedrukgebied boven Centraal-Europa de regie even over. Dit hogedrukgebied zorgt ervoor dat op hoogte zachte lucht uit het zuiden richting het Sauerland kan komen. Zo worden er temperaturen tussen de +5 tot +10 graden verwacht op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte).

Via de westflank van het hogedrukgebied kan op hoogte (850 hPa) warmere lucht binnenstromen vanuit het zuidwesten. Bron: wxcharts

Toch hoeft dit niet te betekenen dat het helemaal geen winterweer oplevert. Bij een heldere nacht en weinig wind kan het in de nachten toch gaan vriezen. Voor ‘echt’ winterweer zullen we nog even geduld moeten hebben. Pas tegen het einde van het jaar nemen de kansen op koudere lucht vanuit het noorden weer wat toe.

Kortom: het is afwachten of we morgen nog wat sneeuw mogen verwelkomen in het Sauerland. Maar daarna lijkt er richting 2020 toch een zachtere periode aan te breken. Voor nu een fijne dag en alvast een fijne feestdagen gewenst!

Nieuw bij Alpenweerman: Weerkaarten!

Vanaf zaterdag heeft Alpenweerman haar eigen weerkaarten op de website staan. Voor de Alpen staan er weerkaarten voor de totale neerslag, sneeuwval, Föhn en sneeuwvalgrens. Voor Europa hebben we de hoge- en lagedrukgebieden beschikbaar. Alle kaarten zijn gemaakt van hoge resolutiemodellen en kun je vinden op www.alpenweerman.nl/weerkaarten

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.781 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer