klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Na een weekend met rustig wintersportweer gaat de dynamiek in de atmosfeer toenemen in het Sauerland. De wind gaat flink toenemen, maar er wordt ook weer verse sneeuw verwacht op de hoger gelegen delen. Hoeveel het huidige sneeuwdek kan aangroeien, en de details over het weer in het weekend en de dagen erna lees je in dit speciale Sauerland weerbericht.

Op dit moment ligt er een mooie laag sneeuw in het Sauerland. Zo is het sneeuwdek op de Kahler Asten (839) vrijdagochtend met zo’n 6 centimeter aangegroeid naar 26 centimeter. Dit vormt voor nu een goede basis voor de wintersport in deze regio. Zo zijn op vrijdag 73 liften geopend en 150 km aan loipes geprepareerd in het gebied. En dat sneeuwdek blijft op de hoger gelegen delen van het Sauerland nog wel even in stand.

Op vrijdag is het bewolkt in het Sauerland. Vanuit het noordoosten valt lokaal nog een enkele sneeuwbui. Om grote hoeveelheden zal het niet meer gaan, hooguit 1 of 2 centimeter.

De middagtemperatuur ligt op de toppen tussen de -2 en -1 graden. In de dorpen zoals Winterberg en Willingen ligt deze rond het vriespunt of net daarboven. De wind waait uit noordoostelijke richting en is zwak tot matig.

In het weekend rustig en goed wintersportweer

Zaterdag gaat een mooie wintersportdag worden dankzij een uitloper van een hogedrukgebied boven de Azoren. De zon krijgt namelijk meer ruimte afgewisseld met wolkenvelden. Geen “Kaiserwetter” dus maar het weerbeeld zal een stuk vriendelijker zijn dan vrijdag. Het blijft droog en de temperaturen liggen in de vroege ochtend tussen de -4 en -7 graden. Overdag blijft het vriezen met maxima in de dorpen rond de -2 graden en op de toppen -3 graden. Daarnaast staat er een zwakke wind in de dalen en meer beschutte delen tot een matige wind op de toppen.

Richting zondag gaat de wind uit een meer noordwestelijke tot westelijke richting waaien. Hiermee wordt wat zachtere lucht aangevoerd. De dag begint nog wel met matige vorst (-5 tot -7 graden), maar de middagtemperaturen zullen zondag wat hoger uitkomen.

Op de toppen blijft de temperatuur op zondagmiddag net onder het vriespunt liggen, in de dorper juist net erboven. Net als op zaterdag is er ruimte voor de zon afgewisseld met wolkenvelden. Wel gaat de wind in de loop van de middag steeds meer toenemen en draait deze in de nacht naar maandag naar zuidwestelijke richting.

Vanaf maandag toenemende wind en verse sneeuw

Deze toenemende wind op zondag is een aankondiging van een weersverandering. In de nacht naar maandag trekt namelijk een koufront over. Bij dit koufront hoort een neerslaggebied die boven de 500 à 600 meter sneeuw gaat brengen. Het neerslaggebied is redelijk actief waardoor 3 tot 5 centimeter verse sneeuw wordt verwacht. Lokaal op een hoger gelegen top is nog wat meer mogelijk.

De meeste neerslag valt in de nacht en vroege ochtend. Toch vallen van tijd tot tijd nog een aantal sneeuwbuien op maandag. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 400 en 600 meter. Op de toppen blijven de temperaturen net iets onder het vriespunt liggen, maar in de dorper als Winterberg en Willingen loopt het kwik op naar zo’n 1 à 2 graden. Een deel van de neerslag zal hier dus ook als natte sneeuw vallen. Naast de sneeuw is de wind ook flink toegenomen met een windkracht 6 Bft op de toppen en windstoten tot 75 km/h. De gevoelstemperatuur zal hierdoor een stuk lager komen te liggen. In de avond gaat de wind tijdelijk wat liggen.

Ook op dinsdag en woensdag blijft het van tijd tot tijd krachtig waaien op de toppen. Daarnaast vallen dinsdag een aantal sneeuwbuien boven de 500 meter. Op woensdag nadert een lagedrukgebied het Sauerland vanuit het noordwesten. De koers hiervan is nog wat onzeker, maar potentieel kan dit lagedrukgebied en de bijbehorende neerslaggebieden weer meerdere centimeters sneeuw opleveren in de hoger gelegen gebieden. In een gunstig scenario kan op woensdag 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen. Voor de details is het nog net iets te ver weg, maar zeker interessant om in de gaten te houden.

Na een rustig een fraai wintersportweekend komt er dus meer dynamiek in de atmosfeer. Hierdoor neemt de wind toe en valt er verse sneeuw op het huidige sneeuwdek. Ondanks dat het qua temperaturen niet diep winterweer wordt, is het wel prima winterweer op de hoger gelegen delen van het Sauerland. De komende dagen gaat dat zeker mooie beelden opleveren. Afgelopen week ontvingen we al fraaie beelden uit de Alpen en het Sauerland en die zijn in de volgende video te zien:

(Visited 1.261 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer