Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na het weekend krijgen we in het Sauerland weer te maken met winterweer. Er gaat in de hogere delen weer sneeuw vallen als storingen over het Sauerland trekken. Toch krijgt het Sauerland dit weekend eerst te maken met onvervalst herfstweer met regen en wind. Dit weer volgt na een week waarin het licht vroor en er een beetje sneeuw was gevallen. Daarnaast konden een aantal sneeuwkanonnen al wat eerste uren draaien om de basis voor dit wintersportseizoen te maken:

Een laagje sneeuw afgelopen week in het Sauerland. Bron: @SkiliftWTB
Webcambeeld van vrijdagochtend in Winterberg: naast de pistes ligt weinig sneeuw maar dankzij de sneeuwkanonnen op de pistes een eerste laagje.
Op veel plaatsen is de sneeuw in de zon weer gesmolten, behalve op de pistes of in de schaduw. Beeld van woensdag in Willingen. Bron: Foto-webcam

Vrijdagavond regenbuien

Vrijdagavond zijn er nog perioden met regen in het Sauerland dankzij de vele fronten die voorbij trekken. Met een sneeuwvalgrens van ruim 2000 meter die vannacht zakt naar zo’n 1400 meter zal er ook geen sneeuw te vinden zijn. Daarnaast is er behoorlijk wat wind met op de toppen windstoten tot zo’n 70-80 km/h.

Weekend: herfstachtig en zacht

Zaterdag komen er in de ochtend nog een aantal buien voor, maar neemt de buienactiviteit in de middag steeds meer af. Dit komt dankzij een ‘rug’ die zaterdag langs het Sauerland trekt. Het is wel bewolkt en van tijd tot tijd komt er nog een bui voor. Bij deze buien zal geen sneeuw zitten aangezien de sneeuwvalgrens tussen de 1000 tot 1200 meter ligt. De temperaturen komen morgen uit op 3-4 graden in de hogere delen tot 6-7 graden in de dalen.

Er staat een matige tot vrij krachtige wind uit westelijke tot zuidwestelijke richting. Toch zal morgen nog een relatief rustige dag zijn. Nieuwe storingen zijn namelijk onderweg en de wind zal weer aan gaan trekken.

Zondag start in eerste instantie nog even droog, maar in de ochtend zal een regengebied over gaan trekken die bij een warmtefront hoort. Bij de passage van dit regengebied zal er dan ook warmere lucht binnenstromen waardoor de sneeuwvalgrens ruim boven de toppen van het Sauerland komt te liggen.

Daarnaast zal de wind in de ochtend al merkbaar toenemen: 5-6 Bft uit zuidwestelijke richting met windstoten tot 70-80 km/h op de toppen.

In de middag trekt de neerslag naar het oosten weg en kunnen er in de tweede helft van de middag nog wat opklaringen voorkomen. De wind is dan naar een wat meer westelijke richting gedraaid en is in kracht afgenomen.

Vanaf maandag hogerop weer sneeuw

In de avond en nacht naar maandag komen er opnieuw buien voor waarbij er ook al wat koudere lucht uit het westen is binnengetrokken. Geleidelijk aan daalt de sneeuwvalgrens in de avond van zo’n 1800 meter naar 800 meter. Hierdoor valt in de nacht naar maandag alweer de eerste sneeuw op de toppen van het Sauerland.

En vanaf maandag kan er zelfs nog iets koudere lucht het Sauerland bereiken als een lagedrukgebied over de Noordzee trekt. Aan de westflank van dit lagedrukgebied zit koudere lucht uit afkomstig uit het noorden. Als dit lagedrukgebied verder naar het oosten trekt komt dus even de weg vrij voor koudere lucht uit het noorden.

Zo zal de sneeuwvalgrens maandagochtend rond de 800 meter liggen, maar daalt deze richting de avond naar 400-500 meter. Boven de 800 meter kan er tot en met maandagavond tot zo’n 10 centimeter vallen. In de lagere delen (vanaf 500 meter hoogte) zal het van een klein wit laagje tot enkele centimeters gaan.

Dinsdag komen er in eerste instantie nog sneeuwbuien voor tot in de dalen, maar wordt het tijdelijk ook even droog dankzij een tijdelijke invloed van een hogedrukgebied. De sneeuw die dan nog valt zullen kleine hoeveelheden zijn. In de dalen wordt het uiteindelijk zo’n 3-4 graden terwijl het op de toppen rond het vriespunt zal blijven. De sneeuw zal in de lagere delen dan ook wel weer weg gaan smelten.

Maar woensdag is er weer een nieuw gebied met neerslag onderweg. Deze zal in eerste instantie sneeuw brengen tot in de lagere delen, maar deze gaat uiteindelijk stijgen naar zo’n 700-900 meter. In de hogere delen kan er dan weer zo’n 5-7 centimeter sneeuw bijvallen.

De rest van de week zien we een strakke westelijke stroming op gang komen waarbij er nog geregeld neerslag zal vallen. Het Sauerland komt een beetje op de grens te liggen tussen koudere en warmere lucht. Het is dus even afwachten waar de sneeuwvalgrens dan precies komt te liggen en of er dan nog sneeuw kan vallen.

Het wordt dus zeker een interessante periode waarbij er redelijk wat sneeuw kan vallen als het Sauerland ‘aan de koude kant’ van de westelijke stroming komt te liggen. Via Alpenweerman.nl houden we je in ieder geval op de hoogte met weerberichten en via ons forum!

Soms konden de sneeuwkanonnen even aan in het Sauerland zoals hier in Winterberg op vrijdagochtend. Maar natuursneeuw is meer dan welkom.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 3.305 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier