Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na de winterse periode van eind oktober komt er weer een periode met winters weer aan in het Sauerland. De temperaturen gaan de komende dagen omlaag en er kunnen diverse (lichte) sneeuwbuien voorkomen. In een gunstige situatie kan er toch een aantal centimeter sneeuw vallen. Deze koudere periode hebben we te danken aan een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Hierdoor kan koude lucht via een oostelijke wind aangevoerd worden.

De weerkaart van het KNMI voor vandaag: een sterk hogedrukgebied ligt boven Scandinavië. Via een (noord)oostelijke stroming weet koudere lucht het Sauerland te bereiken. Verder trekt er vandaag een verzwakte occlusie over. Bron: KNMI
Op dinsdag 30 oktober viel de eerste sneeuw in het Sauerland van dit winterseizoen. Bron: Skiliftkarussell Winterberg

Vandaag is het zonnig in het Sauerland al trekt er ook wat hogere bewolking over. De temperaturen liggen tussen de 2 en 7 graden. In de loop van de middag en avond neemt de bewolking steeds verder toe. Deze bewolking hoort bij een occlusiefront welke vanuit het noorden over gaat trekken.

Vandaag was het zonnig en heeft het gevroren in de nacht. In de schaduw van de bomen zit er nog wat rijp het op gras. Bron: Skiliftkarussell Winterberg.

Bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind zakt de temperatuur in de hogere delen naar zo’n -1 à -2 graden. In de lagere delen is het iets warmer met zo’n 2 tot 3 graden. Als het occlusiefront overtrekt in de nacht naar maandag vallen er boven de 500 meter geregeld wat (lichte) sneeuwbuien in het Sauerland. Tot maandagochtend kan er in een gunstig geval met alle sneeuwbuien toch zo’n 2 à 4 cm sneeuw vallen.

Morgen

Ook morgen komen er nog wat (lichte) sneeuwbuien voor. Doordat de koudere lucht het Sauerland heeft bereikt ligt de sneeuwvalgrens rond de 300 meter. Mede dankzij opstuwing valt er vooral in de hogere delen sneeuw. In totaal kan er maandag met alle sneeuwbuien ongeveer 3 tot 5 cm sneeuw vallen.

Naast de sneeuwval is het ook te merken dat er koudere lucht is binnengestroomd. Met een zwakke tot matige oostelijke wind blijf het in de hogere delen ook overdag licht vriezen. In de lagere delen wordt het zo’n 0 tot 1 graden, maar zal het door de wind een stuk kouder aanvoelen.

Komende week

Ook de rest van de week staat er een oostelijke wind en wordt koude lucht aangevoerd. De temperaturen liggen overdag in de hogere delen rond het vriespunt en in de nachten gaat het op de meeste plaatsen licht vriezen.

Net als op maandag vallen er in de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend geregeld (lichte) sneeuwbuien. Dankzij opstuwing zullen deze vooral in de hogere delen voorkomen ook al ligt de sneeuwvalgrens tot in de dalen.

Het hogedrukgebied gaat de komende dagen wel in kracht afnemen en een storing boven de Atlantische Oceaan weet wat dichterbij te komen. Hierdoor kan dinsdag een interessante situatie ontstaan. Een aantal modellen komt met een scenario dat dit lagedrukgebied een neerslaggebied laat ontstaan in centraal Duitsland welke vervolgens naar het noorden trekt. Hierdoor zou er dinsdagavond een gebied met sneeuwval tot in de dalen over kunnen trekken.

Er zit echter nog wel redelijk wat onzekerheid in de timing en de koers van deze neerslagzone. Maar een interessante situatie is het wel. Ook voor o.a. Nederland als het neerslaggebied zich verder westwaarts weet te ontwikkelen.

De weerkaart voor donderdag (ECMWF). Het hogedrukgebied ligt nog wel boven Scandinavië maar is minder sterk dan aan het begin van de week. Een depressie boven de Atlantische Oceaan weet wat dichterbij te komen, maar een strakke westelijke stroming zit er voorlopig even niet in. Bron: Wetterzentrale
De neerslag zoals berekend volgens diverse modellen voor Winterberg. Vooral aan het begin van de week een duidelijk neerslagsignaal waarbij er dus geregeld (lichte) sneeuwbuien zullen vallen. Bron: kachelmannwetter
De temperatuur volgens diverse modellen voor Winterberg. De komende dagen ook overdag temperaturen op of onder het vriespunt. Richting volgend weekend weer wat oplopende temperaturen, maar ook nog kansen op een voortzetting van het winterse weer. Bron: Kachelmannwetter

Na dinsdag neemt de kracht van het hogedrukgebied dus af, maar een “echte strakke westelijke stroming” zit er voorlopig ook nog niet in. De blokkades van hogedrukgebieden blijven de komende periode bij ons in de buurt liggen. De koudste periode lijkt richting het weekend wel weer even voorbij te zijn als de wind uit zuidoostelijke richting komt. Maar bij het wegblijven van een westelijke stroming blijven er nog altijd kansen op koudere periodes. De wind hoeft maar ‘even’ uit de goede richting te komen en het kan weer flink afkoelen.

Het is dus komende week dus weer even winter in het Sauerland. De temperaturen gaan omlaag en er zullen geregeld (lichte) sneeuwbuien vallen. Of het na het weekend ook nog koud blijft, dat is nog even afwachten. We blijven je ook deze periode en de rest van de winter op de hoogte houden!

In Willingen scheen de zon vanmiddag nog, maar trok de eerste hogere bewolking ook al binnen. Bron: Bergfex

Ben je de komende dagen in het Sauerland en maak je graag weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @Alpenweerman

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 574 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier