Sauerland: Warme en regenachtige Oudejaarsdag, 2018 begint met sneeuw
Vanaf tweede Kerstdag is er weer een winterse periode ingetreden in het Sauerland. Hierdoor is het landschap weer wat witter met enkele centimeters verse sneeuw. In totaal zijn er op het moment van schrijven zo’n 28 km aan pistes geopend en valt er weer wat sneeuw.
Algemeen: De weersituatie kent een aantal depressies ten noorden en westen van Groot-Brittannië. Deze depressies met neerslagzones komen de komende dagen samen met een westelijke stroming richting het Sauerland. De sneeuwvalgrens gaat stijgen en richting Oudejaarsdag is veel neerslag onderweg. Waar 2017 nat gaat eindigen, begint 2018 wel weer direct met sneeuw! Zo lijkt het vorige week geschetste weerbeeld (LINK) waarheid te worden: warmere en koudere periodes die elkaar afwisselen.
Vrijdagavond trekt er een gebied met neerslag over het Sauerland als gevolg van een occlusiefront. Boven de 200 meter valt deze als sneeuw. Maar aangezien de sneeuwvalgrens stijgt naar zo’n 500 meter zal de sneeuw op een aantal plaatsen over gaan in regen. In de hogere delen kan zo’n 5 centimeter sneeuw vallen. Lokaal is tot 10 centimeter mogelijk.
zaterdag zijn er nog vele depressies actief ten noorden en westen van Groot-Brittannië. Deze gaan de komende dagen voor (veel) neerslag zorgen. Samen met een westelijke stroming trekt een bel warmere lucht over het Sauerland. In de loop van zaterdag brengt dan ook een warmtefront (gevolgd door zwak koufront) warme lucht naar het Sauerland. Hierdoor gaan de temperaturen gedurende de dag langzaam maar zeker oplopen.
In de ochtend liggen de temperaturen nog wel rond het vriespunt in de hogere delen. Hierdoor valt de neerslag in de ochtend nog als sneeuw boven de 600 meter, maar gaat deze in de loop van de dag over in regen met een stijgende sneeuwvalgrens naar zo’n 1600 meter. Daarnaast is er ook kort IJZEL mogelijk, opletten voor gladheid dus. Gedurende de dag blijven de temperaturen oplopen en komen deze uit op zo’n 7-10 graden.
Op Oudejaarsdag passeert de kern van een depressie net ten noorden van het Sauerland. Het bijbehorende koufront haalt het warmtefront in waardoor een ‘occlusie’ ontstaat. Deze combinatie zorgt samen met opstuwing in de hogere delen voor veel neerslag. De modellen zijn het niet helemaal met elkaar eens maar komen met neerslagsommen tussen de 5 tot bijna 30 mm aan neerslag op 31 december. De sneeuwvalgrens ligt op 1600 meter waardoor sneeuw uitgesloten is. Het is dan ook warm met temperaturen tussen 9 tot 11 graden.
Wel is er een nieuw koufront onderweg richting de jaarwisseling. Naast de neerslag trekt de wind aan van matig tot krachtig. Op de passage van het koufront kunnen windstoten van 60 à 70 km/h voorkomen.
De exacte timing van de fronten en neerslag is even afwachten, maar met de jaarwisseling lijkt de meeste neerslag wel geweest te zijn. Zoals het er nu naar uitziet trekt het koufront in het begin van de avond over. Enige vertraging van het front kan wel zomaar regen brengen met de jaarwisseling. Na de passage komen er nog geregeld buien voor, maar is er ook ruimte voor opklaringen en neemt de wind af. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1000 meter waardoor de neerslag als regen zal vallen. Hooguit zit er een vlok natte of smeltende sneeuw tussen.
Op Nieuwjaarsdag van 2018 trekt koudere lucht binnen achter het op oudejaarsavond gepasseerde koufront. Er komen geregeld buien voor, maar er kan ook ruimte voor de zon zijn. De sneeuwvalgrens daalt dankzij de koudere lucht in de loop van de dag van 1000 meter naar zo’n 500-700 meter. De neerslag gaat dus weer over in sneeuw in de hogere delen. Er kan hierdoor weer een aantal centimeter bijvallen.
Volgende week laat eigenlijk twee scenario’s zien: een koudere periode of een voortzetting van het huidige weerbeeld. Zo kan er richting woensdag en volgend weekend weer een warmere periode zijn als gevolg van de warmere sectoren van depressies die overtrekken. Maar een iets andere koers kan betekenen dat we in de koudere lucht blijven waarin de neerslag veelal in vaste vorm kan vallen. Deze onzekerheid is mooi te zien in de temperatuur op 3 januari in onderstaande afbeelding en de pluim van GFS daaronder op zowel 3 en 5-6 januari. In de periode daarna (in de onbetrouwbare termijn) gaan lijkt er een trend te zijn van koudere bovenluchten. Het gaat dus even afwachten worden wat het weer ons de lange termijn precies gaat brengen.
Dit was in ieder geval het laatste bericht voor het Sauerland voor 2017, maar in 2018 gaan we natuurlijk gewoon door. Alvast een fijne jaarwisseling en goed 2018 gewenst!
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Samen op naar een mooie winter en stay tuned!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.