Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De komende dagen is het herfstachtig weer in het Sauerland, maar vanaf komend weekend gaat gaat er hogerop weer sneeuw vallen. Het sneeuwdekje dat er vorig weekend nog lag is ondertussen weggesmolten. Ook het Sauerland zit, net als Nederland, in de zachtere lucht. Neerslag gaat er de komende dagen genoeg vallen, maar nog niet in de vorm van sneeuw. Dat komt pas vanaf vrijdag als er weer koudere lucht uit het noorden binnenstroomt. Hoeveel sneeuw er gaat vallen en hoe koud het wordt? Dat lees je in deze update!

Vorige week lag er hogerop nog wat sneeuw in de hogere delen zoals hier in Willingen. Bron: Foto-webcam.eu
Afgelopen weekend was er een fraaie zonsopkomst te zien in Winterberg met wat mistflarden en sneeuw.

Eerst nog herfstachtig

De komende dagen zit er nog even geen winterweer in. Dankzij de ex-orkaan Sebastien krijgen we in het Sauerland te maken met onvervalst herfstweer. Zo valt er vandaag en morgen hogerop dankzij opstuwing tussen de 30 en 40 mm aan neerslag. Met een sneeuwvalgrens van 1200-1400 meter zal de neerslag in vloeibare vorm vallen. De maxima liggen morgen dan ook tussen de 5 en 8 graden. Daarnaast staat er ook veel wind. Op de toppen komen morgenmiddag windstoten tot 70-80 km/h voor.

Weerkaart van het KNMI: Ex-orkaan Sebastien ligt vandaag boven de Noordzee en zorgt dus voor de nodige neerslag dankzij de vele fronten die eromheen zitten. Bron: KNMI
Ook morgen nog neerslag dankzij diverse fronten die over gaan trekken. Maar als Sebastien richting Denemarken trekt wordt de weg vrijgemaakt voor een koudere noordelijke stroming. Bron: KNMI

Vanaf vrijdag kouder en sneeuwbuien

Als Sebastien verder richting Denemarken trekt dan draait de wind ook naar een noordelijke tot noordwestelijke richting. Hierdoor kan koudere lucht richting het Sauerland stromen. In de nacht naar vrijdag trekt de koudere lucht binnen waarbij het op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) afkoelt van +1 naar -5 graden.

Vrijdagavond  en -nacht trekken er een aantal sneeuwbuien over het Sauerland die boven de 400 à 500 meter sneeuw zal brengen. Om grote hoeveelheden zal het niet gaat: 1 tot 3 cm en door opstuwing lokaal mogelijk nog iets meer.

Vrijdag ligt Sebastien al boven Finland en staat er een noordelijke tot noordwestelijke stroming. Hierdoor kan koudere lucht binnenstromen.

Ook zaterdag en zondag zit het Sauerland nog in de koudere lucht. Vooral op zaterdag is er ruimte voor de zon dankzij een hogedrukgebied. De vorstgrens ligt overdag rond de 800 meter. Bij opklaringen in de nacht kan het in de hogere delen matig vriezen. In de dalen vriest het in de nacht licht.

Zondag is er meer bewolking als een storing vanuit Noord-Frankrijk over Zuid-Duitsland trekt. Het Sauerland lijkt buiten schot te blijven, maar in Luxemburg en de zuidelijke Ardennen wordt weer een paar centimeter sneeuw verwacht.

Nieuwe week start met sneeuw

Ook het begin van de nieuwe week start met sneeuw. Vanaf zondagavond nadert een nieuw neerslaggebied vanuit het noordwesten. Deze brengt tot in de dalen weer een beetje sneeuw omdat de bovenlucht koud genoeg is. Wederom gaat het om zo’n 1 tot 4 centimeter sneeuw en dus nog niet om grote hoeveelheden.

In de loop van volgende week wordt de koudere lucht toch weer even verdreven. De noordelijke wind draait geleidelijk naar een steeds meer westelijke richting. Hierdoor gaat gaat de deur weer open voor zachtere lucht vanaf de Atlantische Oceaan. Maar de kou blijft in de buurt waardoor we aan het einde van volgende week nieuwe kansen op winterse neerslag zien.

Voorzichtig laat de winter zich dus zien in het Sauerland, maar van een langere winterse periode is voorlopig nog geen sprake. Uiteraard blijf je bij Alpenweerman.nl via onze weerberichten en het forum op de hoogte van het weer en de sneeuwval in het Sauerland!

Aanbieding Alpen of Benelux weerkalender:

(Visited 388 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Sauerland: herfstachtig, vanaf weekend weer sneeuw”

  • Jolanda
    28 november 2019 at 09:19

    Ze zijn in Winterberg al gestart met het maken van sneeuw tbv snow-farming. Deze sneeuw voorraad wordt in hopen neergelegd en pas ‘uitgereden’ wanneer de tijd daarvoor rijp is. Zie ook op de webcam van de Rauher Bush, op Skiliftkarussell.de. Ze doen er daar echt alles aan om een seizoensopening op tijd te kunnen realiseren.
    Vooruitzichten zijn volgens mij goed genoeg daar voor kerst, al blijft het altijd spannend.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier