Sauerland: geleidelijk warmer met eind van weekend (natte) sneeuw
Het is voor de winterliefhebber genieten in het Sauerland. Veel sneeuw was er gevallen begin januari en deze is nauwelijks weggesmolten. Hierdoor liggen er nog vele tientallen centimeters sneeuw op de hogere delen, maar ook in de dalen ligt er nog sneeuw. Zo kunnen de hoogtes oplopen tot meer dan een halve meter sneeuw! Dankzij een hogedrukgebied viel er geen nieuwe neerslag en was er, op midden in de week na, veel ruimte voor de zon:
Komend weekend
Op dit moment zit het Sauerland dus nog in het ‘hogedruk regime’. Maar daar gaat dus tijdelijk verandering in komen. Onder het hogedrukregime kan het via een sterke inversie flink afkoelen in de nacht naar vrijdag. Hogerop strenge tot matige vorst in de nachten met overdag temperaturen op of onder het vriespunt. Toch is de bovenlucht een stuk warmer en is deze kou te danken aan een sterke inversie. Ook vrijdag is deze inversie nog aanwezig zoals goed te zien is op het verticale profiel van de temperatuur voor het nabijgelegen Essen:
Neerslag wordt er vrijdag nog niet verwacht en is er in eerste instantie veel ruimte voor de zon. Echter door een hoogtelaagje dat nu boven Frankrijk ligt en richting de Noordzee trekt, kan er in de ochtend al wat hogere bewolking overtrekken. Deze kan in de middag nog iets dikker worden, maar neerslag wordt er niet verwacht.
Richting zaterdag trekt het hoogtelaagje verder weg naar het noorden, maar kan er in de nacht alweer nieuwe bewolking binnentrekken. Een lagedrukgebied ten noorden van Groot-Brittannië brengt tijdelijk wat koudere lucht hogerop in de atmosfeer. Desondanks kan de vroege zaterdagochtend nog redelijk zonnig verlopen met hoge dunne bewolking. De temperaturen komen in de middag tussen de 0 en +4 graden uit met een meer zuidelijke windrichting. Later op de dag worden de wolken toch echt dikker en nadert een gebied met wat neerslag. De inversie met koude lucht aan de grond gaat tijdelijk verdreven worden.
Zo dalen de temperaturen richting zondag met een zuidwestelijke wind niet meer zo sterk als de afgelopen nachten. Daarnaast arriveert de neerslag het Sauerland in de tweede nachthelft. Grote hoeveelheden zullen er niet vallen aangezien deze afgeremd wordt door de nog steeds aanwezige hoge druk. Boven de 600-700 meter valt de neerslag als sneeuw. Lager gelegen is dit natte sneeuw, regen of zelfs ijzel.
Zondag ochtend kan er nog geregeld wat neerslag vallen (boven de 700 meter als sneeuw). In de loop van de middag nemen de neerslagkansen wat af en is er een kleine kans dat de zon een beetje ruimte krijgt. Echter zondagavond en in de nacht naar maandag komt er een tweede neerslaggebied met alweer warmere lucht. Hierdoor stijgt de sneeuwvalgrens van 600-700 meter naar 1500-1800 meter. Sneeuw gaat dus ook hogerop over in regen en ijzel. De temperaturen aan de grond komen dan ook hogerop niet of nauwelijks onder het vriespunt. Overdag wordt het dan tussen de +1 en +4 graden.
Langere termijn: wisselvalliger en tweestrijd met koudere lucht
Na maandag is er nog geregeld kans op neerslag, maar met een sneeuwvalgrens van rond de 1800 meter en temperaturen aan de grond boven het vriespunt, zijn de sneeuwkansen eruit. Er komt een meer westelijke stroming op gang en het hogedrukgebied laat zich meer naar het oosten duwen. Hierdoor komt het Sauerland eigenlijk de grens te liggen tussen koude lucht uit het oosten en mildere lucht uit het westen. Er ontstaat dus een ware tweestrijd waarin er neerslag in vele vormen naar beden kan komen zoals regen, ijzel of (natte) sneeuw. Wel lijkt het er nu op dat de warmere lucht het gaat winnen in het Sauerland.
Genoeg skigebieden open
Met deze temperaturen en vooruitzichten blijven er in ieder geval komend weekend de skigebieden open. In totaal is volgens Wintersportarena Sauerland ongeveer 55 kilometer aan skipisten geopend en 565 km aan loipes. Genoeg wintersport te beleven dus! Hoe lang dat nog mogelijk blijft zal dus even afwachten zijn met de oplopende temperaturen.
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.