Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Lagedrukgebieden gevuld met (maritiem) polaire lucht bepalen het weerbeeld in onze omgeving. Verder zien we een hogedrukgebied bij de Azoren en nog steeds een (warmbloedig) hoog boven Rusland. De jet (straalstroom) ligt hierdoor vrij zuidelijk waardoor wij aan de koele kant verblijven. Het stromingspatroon zit behoorlijk op slot, maar daar lijkt op termijn enige verandering in te komen. Een groot neerslaggebied behorend bij het lagedrukgebied boven de Wadden zorgt voor regen en wat lichte sneeuw boven de 400 meter hoogte. In het Sauerland en in de Hoge Venen is het in de hogere delen licht winters met soms wat lichte sneeuw. Ook in de lagere delen van de Benelux is het de komende dagen vrij koud met kans op lichte vorst in de nacht en ochtend. Met de natte wegen is het vooral komende nacht opletten voor gladheid alwaar niet gestrooid is. In de loop van vrijdag keert zachtere lucht terug en is het voorlopig gedaan met de winterse perikelen.

Korte terugblik

Het was nog even spannend de afgelopen dagen met betrekking tot de frontale neerslag. Deze had namelijk ook in Zuid-Limburg als sneeuw kunnen vallen. De berekende hoeveelheden liepen uiteen van 5 tot 15 mm, waarbij dus zeker op de Vaalserberg een pak sneeuw mogelijk was geweest. Het liep echter anders. De exacte positie van de lagedrukgebiedjes en daarmee dus ook de aanvoerrichting was zeer bepalend of de neerslag als regen en of sneeuw naar beneden zou vallen. Bovendien lag zachtere lucht vooral op enige hoogte ook dichtbij. Isothermie (neerslagafkoeling) had er voor kunnen zorgen dat de luchtkolom voldoende afkoelde om de neerslag doen over te gaan in sneeuw. Helaas viel juist de meeste neerslag over een strook in het noordoosten van het land en viel er minder neerslag in Zuid-Limburg.


Juist in het noordoosten was de intensiviteit van de neerslag hoger, terwijl daar op enige hoogte wat zachtere lucht zich bevind. Hierdoor valt de neerslag als regen op de grond.

Vandaag nog wat lichte sneeuw in de Ardennen en het Sauerland

In de hogere delen van de Ardennen en het Sauerland lukt het wel om tot een sneeuwdek te komen. Hier is de lucht koud genoeg en loopt het kwik ook overdag niet of nauwelijks op tot boven het vriespunt. De komende dagen wordt het zelfs nog wat kouder. Helaas wordt er niet veel neerslag meer verwacht. Morgen kan er in de hoge Ardennen nog wat sneeuw vallen, woensdag dan vooral in het Sauerland nog een vlok.

Winterberg
Ettelsberg Willingen (875meter)
Winterberg (skischans)


De komende dagen verblijft de Benelux en ook het Sauerland met de zuidelijke jet in de relatief koude luchtsoort. De depressies in onze omgeving vullen wat op en wij komen in een zogeheten zadelgebied terecht. Doordat er weinig stroming is kan deze koude luchtlaag zich blijven handhaven, met de wind continentaal met richtingen tussen oost en zuid, hebben we namelijk niet te maken met de aanvoer van over de relatief warme Noordzee. Het kwik loopt hierbij in het laagland overdag moeizaam op naar +2 tot +5 graden terwijl het in de avond, nacht en (vroege) ochtend afhankelijk van de bewolking licht kan gaan vriezen. Vooral vannacht is het opletten, de wegen kunnen nog nat zijn daar waar niet gestrooid is, is de kans op bevriezing van natte weggedeeltes groot.

Het kwik ligt rond het vriespunt vannacht en morgenvroeg met gevaar voor gladde wegen.
De komende dagen bevind vrij koude lucht op enige hoogte (850 hPa kaart) op 1500 meter hoogte zich boven onze omgeving. Met een temperatuur tussen -3 en -5 graden in combinatie met een aflandige wind en weinig stroming wordt het ook in het laagland niet zacht. Vanaf vrijdag arriveert veel mildere oceaanlucht en is het gedaan met het licht winterse weertype.

Vrijdag nadert een portie zachtere oceaanlucht vanaf de oceaan. Op het warmtefront gaat het dan ook regenen. Waarschijnlijk valt deze neerslag in de hoge Ardennen en het Sauerland eerst nog in de vorm van sneeuw. Daarna krijgen we te maken met een zonaal stromingspatroon waarbij de straalstroom weer dichterbij de Benelux komt te liggen. Hierbij neemt de wisselvalligheid toe en gaat het kwik omhoog. Of dit weertype zich kan handhaven tot de kerst of dat er weer een ommekeer zichtbaar is komen we later weer op terug.

Ensembles prikpunt Zuid-Nederland. Tot het weekeinde blijft het relatief koud. Daarna zien we een duidelijke verzachting met een toenemende neerslagkans. Helemaal op het einde van de termijn zien we weer een dalende trend. Zou dit winterweer gaan brengen met Kerst?
(Visited 885 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Sauerland: dun laagje sneeuw, vannacht kans op gladheid in de LL”

  • Erwin
    8 december 2020 at 21:57

    Vrijdag verwacht ik toch wat natte sneeuw als het warmefront binnen komt schuiven. Vervolgens gaan de temperatuten tot 18 december in de lift.
    Daarna gaan we waarschijnlijk een terugval zien in temperatuur. Hoe fors?
    Dat is nog maar de vraag! Meeste berekeningen gaat naar een temperatuur van 5,6 graden maar we zien ook een aantal zogenaamde ‘hammer’ berekeningen in de toekomst. Waar de kans op een witte kerst normaal 7% is schat ik die nu in op 10-15%. Kleine kans maar iets groter dan gemiddeld. Om dat levendig te houden zal ik dat dagelijks gaan volgen hier!

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer